De Schotse landskampioen Celtic mag op weg naar de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League twee keer thuis voetballen in de tweede ronde van deze competitie en dat omdat het afgelopen maandag 9 september 2024 bij de loting tegenover Vorskla Poltava, de kampioen van Oekraïne, kwam te staan.

Het team van Vorskla Poltava voor het seizoen 2024/25 speelt twee keer uit op weg naar de groepsfase van de UWCL 2024/25! Foto – (c) FC Vorskla Poltava Women

Omdat de Oekraïense ploeg niet in hun thuisland kan spelen vanwege de nog altijd woedende oorlog met Rusland heeft Celtic in overleg met hen, met de UEFA en met de Schotse Voetbalbond FA een oplossing gezocht die voor beide partijen het beste leek. De uitkomst is dat de heenwedstrijd Vorskla Poltava op zondag 22 september 2024 om 12 uur ‘s middags in het Albert Bartlett Stadium van Airdrie zal plaatsvinden en dat de terugwedstrijd op donderdag 26 september 2024 om 19u15 lokale tijd in hetzelfde stadion zal gespeeld worden.

Bekijk de hoogtepunten van het duel van Celtic Women tegen KuPS Kuopio dankzij Celtic TV:

Nog meegeven dat Celtic Glasgow zich plaatste in Litouwen door in de eerste ronde eerst het Finse KuPS Kuopie na verlengingen uit te schakelen. In dat duel zorgde Roosa Ariyo (ex-Club YLA) voor een Finse voorsprong (1-0, 18de minuut) maar het werd nog 1-3 na 3 doelpunten van de ingevallen Ierse spits Saoirse Noonan (63ste, 91ste en 97ste minuut). In het tweede duel won het vrouwenteam van Celtic van gastploeg FC Gintra (0-2 met goals van Shannon McGregor (21ste minuut) en van de Amerikaanse Katherine Loferski (81ste minuut). De Deense Mathilde Carstens zag kort voor het halfuur nog een strafschop gered door de Litouwse doelvrouw Liisa Tuomi (29ste minuut).

Bekijk de hoogtepunten van het duel van Celtic Women tegen FC Gintra dankzij Celtic TV:

Vorskla Poltava won op woensdag 4 september 2024 in het Hongaarse Boedapest eerst tegen het vrouwenteam van FK Rīgas Futbola Skola, de kampioen uit Letland. Het werd 5-0 dankzij een doelpunt van Olga Osipyan (9de minuut) en dubbels van Viktoriia Radionova (11de en 75ste minuut) en van centrale verdediger Kateryna Korsun (45ste + 1′ en 82ste minuut). In het tweede duel haalde Vorskla Poltava het van gastteam Ferencvaros met 0-2 dankzij goals van opnieuw Kateryna Korsun (0-1, 29ste minuut) en een doelpunt in de toegevoegde tijd van de tweede helft van centrumspits Roksolana Kravchuk (0-2, 90ste + 4′ minuut). Ferencaros speelde een tijdje met tien na de uitsluiting van Vlada Kubassova (67ste minuut).

Bekijk het finaleduel tussen Ferencvaros en Vorskla Poltava dankzij Vorskla Poltava: