Titelverdediger Spanje werd in de kwartfinales van de FIFA U-20 Women’s World Cup Colombia 2024 uitgeschakeld door Japan terwijl Nederland zich onder leiding van bonscoach Roos Kwakkenbos na strafschoppen wist te plaatsen voor de halve finale ten koste van gastland Colombia.

Bijna 40.000 toeschouwers in Cali voor het duel tussen gastland Colombia en Nederland! Foto – (c) FIFA.com

De kwartfinales op het WK U-20 vrouwenvoetbal in Colombia waren een ware belevenis dit jaar. Eerst moest Brazilië in Medellin de duimen leggen voor Noord-Korea (0-1) waarna gastland Colombia voor 37.382 toeschouwers in Cali na twee keer op voorsprong te hebben gestaan tegen Nederland nog onderuit ging in de strafschoppenreeks door enkele knappe reddingen van doelvrouw Femke Liefting! Japan had in Medellin verlengingen nodig om titelverdediger Spanje uit het tornooi te kegelen en alsof dat nog niet genoeg was kregen we nog een sensationeel slot in het duel tussen de Verenigde Staten en Duitsland. Waar het in de achtste minuut van de toegevoegde tijd in Cali nog 0-2 was voor Duitsland sloeg de VS alsnog terug. Het dwong met twee late doelpunten eerst verlengingen af en won uiteindelijk in de strafschoppenreeks! Ook hier was het een doelvrouw Teagan Wy die met het redden van de vierde Duitse strafschop haar land naar de halve finales stuurde!

***DIGEST:

FIFA U-20 Women’s World Cup 2024

KWARTFINALES:

***Brazilië – Noord-Korea 0-1 (rust: 0-0);

Doelpunt: 49′ Chae Un-yong 0-1.

***Nederland – Colombia 2-2 na verlengingen (3-0 na strafschoppen);

Doelpunten: 14′ Karla Torres 0-1, 37′ Fleur Stoit 1-1, 63′ Karla Torres 1-2, 86′ Inske Weiman 2-2.

Strafschoppen:  Djoeke de Ridder 1-0, Gabriela Rodriguez (gered door Femke Liefting), Fieke Kroese 2-0, Katerine Osorio (gered door Femke Liefting), Nayomi Buikema 3-0, Juana Ortegon (gered door Femke Liefting).

Femke Liefting, hier vorig jaar nog met Nederland WU19 in Tubeke. Nu penaltyheldin in Colombia! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

***Japan – Spanje 1-0 na verlengingen (rust: 0-0, 0-0);

Doelpunt: 102′ Hiromi Yoneda 1-0.

***Verenigde Staten – Duitsland 2-2 na verlengingen (rust: 0-0, 2-2);

Doelpunten:  61′ Cora Zicai 0-1, 90′ + 2′ Loreen Bender 0-2, 90′ + 8′ Jordynn Dudley 1-2, 90′ + 9′ Jella Veit 2-2 owngoal.

Strafschoppen: Jella Veit 0-1, Allyson Sentnor 1-1, Paulina Platner (Duitsland) mist haar strafschop, Leah Klenke 2-1, Vanesssa Dehm (Duitsland) trapte tegen de paal, Riley Jackson 3-1. Alara Sehitler (Duitsland) (gered door Teagan Wy).

De halve finales Verenigde Staten – Noord-Korea en Japan – Nederland zijn op woensdag 18 september (en donderdag 19 september bij ons), de finale is op zondag 22 september 2024 in Bogota.