Op dinsdag 8 oktober 2024 stond voor de vierde en de laatste keer de start van de groepsfase in de UEFA Women’s Champions League op het programma. De aftrap op weg naar de finale in mei 2025 in Lissabon vond plaats eerst in groep A met de duels tussen Olympique Lyonnais en het Europees debuterende en nog ongeslagen Galatasaray en ook in Rome met het duel tussen AS Roma Femminile en VfL Wolfsburg.

Voor het eerste doelpunt in deze groepsfase van de UWCL moest je in het Stadio Tre Fontane in Rome zijn. Italiaans international Manuela Giugliano zette daar AS Roma al in de 14de minuut op voorsprong tegen VfL Wolfsburg na een handspel van Lynn Wilms bij een voorzet van Emilie Haavi (1-0). Het bleek uiteindelijk voldoende voor de winst want AS Roma verdedigde vervolgens sterk terwijl doelvrouw Camelia Ceasar uitpakte met enkele knappe reddingen! De eerste drie punten voor de Italiaanse kampioen in deze groepsfase waren meteen een feit!

Bekijk een samenvatting van dit duel met dank aan DAZN:

Galatasaray, de landskampioen van Turkije, was na 4 duels in de UEFA Women’s Champions League nog ongeslagen. Tijdens het mini-tornooi in Luxemburg won het zowel tegen Racing Union (1-4) en BIIK Shymkent (0-5) en ook na de wedstrijden thuis (2-2) als uit tegen Slavia Praag (1-2-winst na verlengingen) behield het die status voor het op bezoek moest bij achtvoudig winnaar Olympique Lyonnais. Die reeks met nog een wedstrijd verlengen zou op zich wellicht de stunt van het jaar geweest zijn maar zover kwam het niet. In de 34ste minuut kopte Kadidiatou Diani na een voorzet van Tabitha Chawinga de thuisploeg op voorsprong (1-0) en de Canadese Vanessa Gilles verdubbelde net voor de rust de score ook al met het hoofd na een voorzet van opnieuw Chawinga (2-0, 45ste minuut). Ook het derde doelpunt was er eentje met het hoofd nu na een voorzet vanop links van Amel Majri die perfect werd binnengekopt door Kadidiatou Diani (3-0, 77ste minuut). Olympique Lyonnais mag met drie punten op zak volgende week op bezoek bij VfL Wolfsburg. Galatasaray ontvangt AS Roma!

Later op de avond was het dan uitkijken naar het debuut in de groepsfase van de vrouwenteams van het Schotse Celtic en het Nederlandse FC Twente. In het stadion van Hamilton Academical nam FC Twente in elk geval de beste start want voor 2.784 toeschouwers won het met 0-2 dankzij een dubbel van Kayleigh Van Doornen die kort voor de rust na een diepe bal van Lieske Carleer de score opende (0-1, 44ste minuut). Vijf minuten voor tijd lukte ze haar tweede goal toen ze op aangeven van Leonie Vliek de bal van dichtbij met rechts hoog tegen de touwen trapte (0-2, 85ste minuut). Joran Pot, de coach van FC Twente, mocht tevreden zijn. Volgende week begint FC Twente aan het thuisduel tegen Chelsea met 3 punten op zak. Celtic moet op bezoek bij Real Madrid.

Op Stamford Bridge stond op dinsdagavond 8 oktober 2024 met het duel tussen Chelsea en Real Madrid al meteen de topaffiche uit deze groep op het programma. De Engelse landskampioen onder leiding van hun nieuwe coach Sonia Bompastor tegen Real Madrid, dat toch flink wat nieuwe speelsters (en met Melanie Leupolz zelfs een ex-speelster van The Blues) had binnengehaald . De vraag die iedereen zich stelde wat dit zou worden kreeg een positief antwoord want na 117 seconden lag de bal al tegen de netten. Sjoeke Nüsken kopte een voorzet vanop rechts van Johanna Rytting Kaneryd via Sheila Garcia tegen de netten (1-0, 2de minuut). Na 26 minuten trapte Maria Mendez na een bijna ontzette hoekschop iets te gretig Sjoeke Nüsken aan. De Kroatische scheidsrechter Ivana Martincic vond het een strafschop en Guro Reiten trapte die met links zuiver in de benedenhoek binnen (2-0, 27ste minuut). Aan de overkant versloeg Alba Redondo iets meer dan vijf minuten voor de rust Zecira Musovic, die in laatste instatie nog Hannah Hampton in het doel van Chelsea moest vervangen. De Spaanse international die de overstap maakte van Levante trapte met rechts binnen nadat een schot van Sheila Garcia via Sandy Baltimore in de zestien recht voor doel voor haar voeten was gevallen (2-1, 39ste minuut). Kort na de rust was het dan Lauren James die de bal op het hoofd schilderde van de Colombiaanse centrumspits Mayra Ramirez en haar kopbal verraste doelvrouw Misa Rodriguez (3-1, 53ste minuut). Even over het uur mocht een andere Colombiaanse international invallen maar bij Real Madrid. Linda Caicedo kwam de met een gele kaart opgescheepte Teresa Abelleira vervangen en zij kon in het slot Real Madrid nog terugbrengen op 3-2 toen ze de bal toegespeeld kreeg van de ook al ingevallen Eva Navarro (83ste minuut). Real Madrid wilde wel nog meer maar verder dan een gevaarlijke kopbal van Maëlle Lackrar na een vrije trap van de Schotse Caroline Weir kwam het niet meer.

Luister naar Wieke Kaptein (Chelsea) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Millie Bright (Chelsea) dankzij Vrouwenteam TV:

Op woensdag 9 oktober 2024 staat het vervolg van de eerste speeldag in de groepsfase van de editie 2024/25 op het programma. De eerste wedstrijden in groep C zijn Bayern München – Arsenal en Valerenga – Juventus, in groep D is er Manchester City – FC Barcelona en Hammarby – Sankt Pölten.