Share

In de Franse Ligue 2 bij de mannen kwam het op vrijdag 30 oktober 2015 na het duel Valenciennes – Laval, een duel van de 13de speeldag dat eindigde op 0-0, tot sexistische uitspraken op de persconferentie achteraf aan het adres van Stéphanie Frappart, de vrouwelijke scheidsrechter die ook op het WK 2015 in Canada aanwezig was.

Het was David Le Frapper, de trainer van Valenciennes, die uithaalde naar Stéphanie Frappart, zo meldde Pierre Ivaldi in het artikel ‘Quand on est une femme …” in het gezaghebbende Franse sportdagblad L’Equipe van zaterdag 31 oktober 2015.

David Le Frapper, de trainer van Valenciennes, kon de prestatie van de vrouwelijke scheidsrechter niet echt naar waarde schatten. Hij zei het volgende over een niet gefloten strafschop. ‘Het was strafschop, maar de scheidsrechter had het niet gezien. Ze was te ver van de fase af, misschien was ze aan het schaatsen op dat moment. Dat is wraakroepend want bij die actie doen we iets geweldigs. Maar het is nu eenmaal zo. Ik ga me niet verschuilen achter die strafschop. Het toont aan dat we nog vastberadener moeten zijn en dat we onszelf nog meer moeten overtreffen. Een vrouw die scheidsrechter speelt in een mannensport, dat is niet eenvoudig. Bij bepaalde fases fluit ze niet en bij andere fluit ze wel. Wij, wij zijn wel bezig met ons beroep.”

De trainer had wellicht de impact van zijn woorden niet goed ingeschat want hij werd op sociale media snel terecht gewezen. Nog voor iedereen terug naar huis ging kwam hij op zijn woorden terug en bood hij zijn excuses aan voor de uitspraken die hij deed aan het adres van scheidsrechter Stéphanie Frappart. “Ik wil nog even terugkomen op mijn uitspraken van daarstraks. Die waren totaal misplaatst. Ik verontschuldig mij hiervoor. Vrouwen hebben uiteraard een belangrijke rol in de voetbalwereld. Ik ben diep ontgoocheld, het is niet mijn stijl. Het is onder invloed van de ontgoocheling en de woede ten opzichte van de situatie dat ik me heb laten gaan. Nogmaals het spijt me enorm en ik verontschuldig me ten opzichte van mevrouw de scheidsrechter.”

Luister naar Stéphanie Frappart vlak voor het WK 2015 in Canada:

Het was overigens niet de eerste keer dat Stéphanie Frappart, sinds ze als vrouwelijke scheidsrechter in de mannelijke professionele Ligue 2 fluit, sexistisch beledigd werd. Het gebeurde eerder eind januari 2015 na een duel tussen Sochaux en Arles-Avignon. Ze onthield zich achteraf van elke vorm van commentaar maar ze kreeg wel de steun van Eric Borghini, de voorzitter van de Scheidsrechterscommissie van de Franse Voetbalbond FFF, die meldde dat dit soort uitspraken helemaal niet kan. “Het zijn onaanvaardbare uitspraken die dateren uit een vorige eeuw. Ik ben verontwaardigd dat een trainer zich tot zo’n laag niveau laat afzakken. Stéphanie Frappart is de ambassadrice van de vrouwelijke scheidsrechters in Frankrijk en ze deed het fantastisch op het voorbije WK in Canada. Ik steun haar bij deze dan ook volledig.” Of dit dossier ook een staartje krijgt voor de Ethische of Disciplinaire Commissie van het Franse voetbal is nog niet duidelijk.

Lees nog meer over dit voorval via:
Website L’Equipe

Stéphanie Frappart, geboren op 14 december 1983, fluit sinds augustus 2014 in de Franse Ligue 2. Ze was eerder ook al vierde scheidsrechter in wedstrijden in de Ligue 1 zoals recent nog bij Lille-Marseille waar ze Michi Batshuayi een doelpunt zag scoren. In het vrouwenvoetbal is ze een vaste waarde in de UWCL en bij duels in het kader van het EK of het WK. Ze floot één keer een duel van de Belgian Red Flames namelijk op woensdag 23 november 2011 het EK-kwalificatieduel Bulgarije – België, dat op 0-1 eindigde in Lovech.

Share