Share

Standard speelt zijn voorronde in de UEFA Women’s Champions League in Estland met als tegenstanders Ajax Amsterdam, de kampioen van Nederland waar Belgian Red Flame en ex-vrouwelijke Rouche Davina Philtjens speelt, het Letse Rigas Futbola Skola en het Estse Pärnu Jalgpalliklubi, dat het mini-tornooi richting eerste ronde eind augustus 2017 zal organiseren!

In het verleden speelden Standard en Ajax al tegen mekaar in de Women’s BeNeLeague (6x) en vorig jaar stonden de mannenteams van beide clubs tegenover mekaar in de groepsfase van de UEFA Europa League. Al die wedstrijden werden telkens in Nederland of België gespeeld maar dit keer zal dat gebeuren in Pärnu, een stad met 45.000 inwoners die gelegen is in het zuidwesten van Estland bij de monding van de gelijknamige rivier in de Golf van Riga. Voor Ajax staat daar het Europees debuut op het programma. Voor Standard is het al de 3de deelname aan een voorronde. De vrouwelijke Rouches zullen hopen beter te doen dan de vorige 2 deelnames want ze werden daarin telkens uitgeschakeld. In 2014 in Portugal door Atlético Ouriense en vorig seizoen in het Kroatische Rijeka door ZFK Minsk uit Wit-Rusland. Standard stond tussen 2009 en 2015 wel al 5 keer in de eerste ronde van de UWCL maar het werd daarin altijd meteen uitgeschakeld de laatste keer was dat in 2015 door titelverdediger 1.FFC Frankfurt!

Pärnu Jalgpalliklubi was de voorbije jaren al vaker de kampioen van Estland en in het seizoen 2006-07 speelde het nog in de eerste kwalificatieronde van de UEFA Women’s Cup een mini-tornooi in Wezemaal. Tegen Rapide Wezemaal verloor het op de 2de wedstrijddag met 7-0 nadat het eerder op Belgische bodem onderuit ging tegen het Servische ZFK Masinac Nis (6-1) om vervolgens ook op de 3de wedstrijddag te verliezen tegen ZNK Pomurje uit Slovenië (7-1). In het seizoen 2013-14 speelde het voor het laatst in de eerste ronde van de UWCL tegen de laterre winnaar VfL Wolfsburg waartegen het in totaal met 0-27 (0-14 thuis en 13-0 uit) verloor!

FK Rigas Futbola Skola speelde pas in 2013-14 voor het eerst in de Latvian Women’s League maar het werd wel meteen landskampioen in Letland! Ook in 2015, 2016 en dit jaar was het de beste in Letland! In de voorronde van de UEFA Women’s Champions League brak het niet meteen potten! Bij de eerste deelname werd er 3x op rij verloren tegen achtereenvolgens het Turkse Konak Belediyespor (0-11), het Zwitserse FC Zürich (0-2) en FC Minsk uit Wit-Rusland (0-7). Een jaar later in 2015-16 won het voor het eerst een internationaal duel. Na nederlagen tegen het Oekraïnse Zhytlobud Kharkiv (1-4) en het Finse PK-35 Vantaa (0-9) volgde de primeur tegen het Slovaakse Nove Zamsky (3-2)! Vorig seizoen gingen de 3 voorrondeduels opnieuw allemaal verloren tegen het Bosnische SFK Sarajevo 2000 (3-0), tegen het Israelische Ramat HaSharon (4-0) en opnieuw tegen het Oekräiense Zhytlobud Kharkiv (0-2).

De definitieve data van de wedstrijden tussen 22 en 28 augustus 2017 worden later bekend maar nu al is duidelijk dat een mogelijke kwalificatie van de Belgische landskampioen af zal hangen van de prestatie tegen Ajax. De groepswinnaar en de beste tweede van alle mini-tornooien gaan door naar de eerste ronde van de UEFA Women’s Champions League!

Bekijk de volledige loting van de voorronde van de UWCL 2017-18:
UEFA.com

PS: Ook nog melden dat er een wijziging plaatsvond voor het eerste oefenduel van Standard in Duitsland. Het duel tegen Uevekoven gaat niet door op dinsdag 18 juli 2017 maar wel op woensdag 19 juli 2017 om 19u30.

Voor nog meer over het oefenprogramma van Standard:
Vrouwenteam.be

Share