Share

De Belgian Cats hebben op zondag 25 juni 2017 in Praag de kleine finale tegen Griekenland gewonnen! Het team van bondscoach Philip Mestdagh behaalde zo voor het eerst een bronzen medaille op een EK basketbal!

Vooraf was de vraag hoe de Belgian Cats zouden reageren na hun eerste nederlaag op dit tornooi in de halve finale tegen het indrukwekkende Spanje. Maar ook of Griekenland, die andere verrassing op dit tornooi, voor nog een nieuwe stunt kon zorgen na hun verlies in de andere halve finale tegen Frankrijk. Op papier waren de Belgian Cats beter maar zou dat ook zo op het parket zijn?

België met de vertrouwde basisopstelling lukte na een assist van Antonia Delaere voor Julie Vanloo alvast de eerste korf, een driepunter nog wel (3-0) maar Griekenland liep via 2 succesvolle vrijworpen van Styliani Kaltsidou (3-6) en een korf met bonus vrije worp van Angeliki Nikolopoulou (5-9) als eerste even uit. De Griekse vreugde was echter van korte duur want met 6 punten van Ann Wauters en 2 van Emma Meesseman keerde de wedstrijd halfweg het eerste kwart (13-9) en na een tegenkorf van Artemis Spanou gaf Kim Mestdagh met een driepunter de aanzet voor Belgische dominantie (16-11). Met 4 punten van Emma Meesseman, 2 van Ann Wauters en 2 van Jana Raman liepen de Belgian Cats uit tot 24-15!

In het tweede kwart trapten de Belgian Cats het gaspedaal verder in. Na succesvolle vrijworpen van Marjorie Carpréaux (2 punten) en Kim Mestdagh (7 punten) die ook nog voor een magistrale driepunter zorgde en 2 korvan van Emma Meesseman (goed voor 4 punten) kwam België bij de rust al op 40 punten uit. Griekenland verminderde ondertussen kort voor de rust wel een achterstand van 17 pusnten tot 11 (ruststand: 40-29).

In het begin van de 2de helft dreven Emma Meesseman en Ann Wauters de score verder op en zelfs de ingevallen Jana Raman droeg haar steentje bij met een korf en een bonus vrije worp (50-31). Julie Vanloo bracht met een driepunter België voor het eerst 20 punten voor (53-33) en met nieuwe driepunters in het slot van het 3de kwart van Julie Vanloo en Kim Mestdagh liep het verschil op tot 25 punten (61-36).

België was bij de start van het 4de kwart zeker van de 3de plaats en nu scoorde ook Kyara Linskens (9 punten) vlot terwijl Kim Mestdagh (2), Sofie Hendrickx (2), Serena-Lynn Geldof (3) en Marjorie Carpréaux (1) ervoor zorgden dat België, dat bij 77-40 een maximale voorsprong van 37 punten telde, uiteindelijk in totaal op 78 punten uitkwam. In het slot lukte Griekenland nog een driepunter via Eleanna Christinaki waardoor het in de wedstrijd voor de 3de plaats uiteindelijk 78-45 werd!

Bekijk alle stats rond België – Griekenland:
FIBA – België-Griekenland

Bekijk de hoogtepunten van België – Griekenland met dank aan FIBA:

De Belgian Cats plaatsten dus in hun 6de en laatste duel op dit EK 2017 de kers op de taart. Het feest kon beginnen voor een fantastisch team dat in Praag met een schitterende team spirit voor een sportief succesverhaal zorgde dat in de Belgische sportgeschiedenis terechtkomt. En in september volgend jaar (2018) gaan de Belgian Cats ook nog voor het eerst naar een WK in Spanje, het land dat dit EK uiteindelijk won na winst in de finale tegen Frankrijk met 71-55! De Belgian Cats komen op maandag 26 juni 2017 terug naar België waar ze ongetwijfeld uitbundig gevierd zullen worden! Ook deze redactie feliciteert bondscoach Philip Mestdagh, de technische staf en alle speelsters met deze topprestatie! Congratulations Belgian Cats!!!

Bekijk de hoogtepunten van de finale tussen Spanje en Frankrijk met dank aan FIBA:


Dit waren de laatste uitslagen op het EK 2017 in Praag:

Finale:
Spanje – Frankrijk 71-55;

Wedstrijd voor de 3de plaats:
België – Griekenland 78-45;

Wedstrijd voor de 5de plaats:
Letland – Turkije 63-72;

Wedstrijd voor de 7de plaats:

Italië – Slovakije 71-54.

Foto – (c) Belgian Cats

Het podium van het EK 2017 in Praag is dus:
1. Spanje;
2. Frankrijk;
3. België.

PS: In hun 3de groepswedstrijd op de halve finales Hockey World League hebben de Belgian Red Panthers nu ook verrassend met 1-0 gewonnen van Nieuw-Zeeland dankzij een doelpunt van Anouk Raes!

Share