Share

U hebt het ongetwijfeld al gezien. De tussenkomsten van de videoref tijdens de FIFA Confederations Cup 2017 in Rusland. Een vooruitgang voor het voetbal blijkt het op dit moment niet echt te zijn.

Pierre van Hooijdonk, een van de ambassadeurs van het EK Vrouwenvoetbal 2017 in Nederland, was in zijn commentaar op woensdagavond 28 juni 2017 bij Tom Egbers op NPO 3 niet mals bij de fase op het einde van de wedstrijd in de halve finale tussen Portugal en Chili! “Het kan toch niet dat iedereen wereldwijd ziet dat die fout van de Portugees Jose Fonte op de ingevallen Chileen Francisco Silva een strafschop is want die Portugese verdediger staat gewoon op de voet van die Chileen! Tom Egberts probeerde nog met te stellen dat de scheidsrechter de videoref wel kan overrulen en een eindbeslissing nemen. “0k, goed”, antwoordde Pierre van Hooijdonk maar dan moeten die 3 refs in die aparte kamer wel onmiddellijk opstappen want dan heeft dit hele gedoe toch geen enkele zin!”

De verkeerde speler uit het veld sturen (wat Sébastien Siani van Kameroen bijna overkwam tegen Duitsland), geen strafschop fluiten als het er één is of het buitenspel verkeerd interpreteren zijn scheidsrechterlijke beslissingen die altijd kunnen voorkomen. Er was gedacht dat de videoref een extra hulp zou kunnen zijn. Op dit ogenblik lijkt dat nog niet echt het geval. Tijdens het EK 2017 in Nederland is er in elk geval geen videoref. Eindeloze discussies over betwiste fases behoren ook daar tot de mogelijkheden tenzij de aanwezige scheidsrechters uiteraard foutloos fluiten.

Tijdens het EK zijn er 11 vrouwelijke scheidsrechters, 21 vrouwelijke assistent-scheidsrechters en 2 vrouwelijke scheidsrechters die als 4de ref zullen optreden.

Dit is de volledige lijst:

De 11 scheidsrechters:
Jana Adamkova (Tsjechië), Stéphanie Frappart (Frankrijk), Riem Hussein (Duitsland), Bibiana Steinhaus (Duitsland), Katalin Kulscár (Hongarije), Carina Vitulano (Italië), Monika Mularczyk (Polen), Anastasia Pustovoitova (Rusland), Esther Staubli (Zwitzerland), Pernilla Larsson (Zweden), Kateryna Monzul (Oekraïne)

De 21 assistent-scheidsrechters:
Sanja Rođak Karšić (Kroatia), Angela Kyriakou (Cyprus), Lucie Ratajova (Tsjechië), Sian Massey (Engeland), Manuela Nicolosi (Frankrijk), Christina Biehl (Duitsland), Katrin Rafalski (Duitsland), Chrysoula Kourompylia (Griekenland), Judit Kulscár (Hongarije), Michelle O’Neill (Ierland), Lucia Abruzzese (Italië), Nicolet Bakker (Nederland), Anna Dabrowska (Polen), Petruta Iugulescu (Roemenië), Mihaela Tepusa (Roemenië), Ekaterina Kurochkina (Rusland), Svetlana Bilić (Servië), Belinda Brem (Zwitzerland), Maria Sukenikova (Slovakije), Oleksandra Ardesheva (Oekraïne), Maryna Striletska (Oekraïne).

4de scheidsrechters:
Lina Lehtovaara (Finland), Lorraine Clark (Schotland)

Het EK Vrouwenvoetbal 2017 wordt van zondag 16 juli 2017 tot en met zondag 6 augustus 2017, de dag van de finale in Enschede, gespeeld in Nederland. De Belgian Red Flames spelen er voor het eerst op een groot tornooi!

Lees nog meer over de scheidsrechters op het EK 2017 in Nederland:
UEFA.org


Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Share