Share

Louis Nicollin, de voorzitter van het Franse Montpellier waar Belgian Red Flame Janice Cayman op dit ogenblik speelt, is op donderdag 29 juni 2017 overleden in Nîmes op de dag van zijn 74ste verjaardag!

Deze Franse ondernemer die het levenslicht zag op 29 juni 1943 in Valence was een emblematisch figuur in het Franse voetbal die niet om een of andere straffe uitspraak verlegen zat. Louis Nicollin kwam, sinds hij in 1974 voorzitter werd van de amateurclub Montpellier die op het 4de niveau uitkwam, heel vaak in het nieuws. Onder zijn impuls promoveerde de club in de jaren ’80 twee keer naar het hoogste niveau in Frankrijk waarna in 1990 de Franse beker werd gewonnen (gevolgd door een kwalificatie tegen PSV Eindhoven op Europees vlak in de Beker voor bekerwinnaars) en in 2012 ook verrassend de Franse landstitel.

Bekijk het doelpunt van de kwalificatie van Montpellier tegen PSV met dank aan TF1:

Hij was ook de eerste voorzitter van een Franse profclub die ervoor zorgde dat er in zijn club een volwaardige vrouwelijke afdeling werd opgericht! Nog voor Jean-Michel Aulas zijn Olympique Lyonnais naar de Franse en Europese top bracht had ‘Loulou’, zoals hij vaak genoemd werd, al zijn vrouwenteam in het leven geroepen. Franse internationals zoals Louisa Necib, Claire Lavogez, Marie-Laure Delie, Camille Abily, Élise Bussaglia en Elodie Thomis waren voor ze elders speelden eerst aanwezig bij Montpellier! Marie-Laure Delie speelde zelfs nog in 2009 in de eerste ronde van de UEFA Women’s Champions League met Montpellier tegen Standard!

Marie-Laure Delie in het shirt van Montpellier! Foto – (c) MHSC

Janice Cayman en de Belgian Red Flames spelen op vrijdag 7 juli 2017 om 21 uur in het Stade de la Mosson in Montpellier. Vlak voor de aftrap van de oefeninterland Frankrijk – België zal ter nagedachtenis van deze pionier in het vrouwenvoetbal ongetwijfeld een minuut stilte (of applaus) gehouden worden!

Lees nog meer over Louis Nicollin:
Le Monde
en via:
Footdelles
en via:
So Foot
en via:
Montpellier HSC
en via:
20 minutes

Lees nog meer over de Belgian Red Flames in Montpellier:
Vrouwenteam.be
en via:
Vrouwenteam.be

PS: Bij Montpellier spelen op dit ogenblik naast Janice Cayman nog enkele speelsters die straks aan het EK 2017 zullen deelnemen zoals Anouk Dekker (Nederland), Linda Sembrant en Stina Blackstenius (Zweden), Virginia Torrecilla (Spanje), Sakina Karchaoui, Laëtitia Philippe en Sandie Toletti (allen Frankrijk).

Share