Share

Na de nederlagen op bezoek bij Spanje en uit bij Frankrijk ontving België op dinsdag 11 juli 2017 in Denderleeuw Rusland in het laatste oefenduel voor het vertrek naar Nederland.

Beide teams betreden het veld in Denderleeuw! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

De uitbreiding van het EK vrouwenvoetbal tot 16 landenteams zorgt er ook wel eens voor dat er zich ploegen kwalificeren die in feite niet echt thuishoren op zo’n eindronde. Rusland is er met alle respect wellicht eentje van. Voor de derde keer in minder dan een jaar tijd speelden ze vriendschappelijk in België tegen de Belgian Red Flames. In oktober vorig jaar gebeurde dat 2x achter gesloten deuren met een beperkt aantal uitnodigingen. Nu was iedereen welkom in het Van Roy Stadion in Denderleeuw waar U op de tribune achter één van de doelen kon lezen … “Wij spelen altijd thuis”! Voor de Belgian Red Flames is dat tegen Rusland dus wel degelijk het geval.

Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Bondscoach Ives Serneels wou absoluut winnen en hij begon dus aan dit laatste oefenduel met Justien Odeurs in doel, achterin vonden we van rechts naar links Maud Coutereels, captain Aline Zeler, Imke Courtois die ook in de Humo stond op deze dinsdag 11 juli 2017 en Davina Philtjens. Op het middenveld kregen Lenie Onzia, Tine De Caigny, Julie Biesmans en Yana Daniëls de kans zich nog eens te bewijzen terwijl vooraan Janice Cayman en Tessa Wullaert het gebruikelijke aanvalsduo vormden.

Foto – (c) KBVB/Belgian Red Flames

Rusland oefende dit keer in volgende basisopstelling Tatyana Scherbak in doel, in de verdediging van rechts naar links Tatiana Sheykina, Daria Makarenko, captain Anna Kozhnikova en Elvira Ziyastinova. Op het versterkte middenveld vonden we Marina Kiskonen, Elena Morozova, Margarita Chernomyrdina, Nadezhda Smirnova en Martina Fedorova terwijl Elena Danilova de targetspits was in het elftal van Elena Fomina.

Rusland vlak voor de aftrap van het oefenduel in Denderleeuw tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

De Belgian Red Flames speelden in hun normale outfit. Rusland had dit keer de witte shirts achterwege gelaten en ze speelden precies in de lichtblauwe outfit van KAA Gent Ladies van vorig seizoen.

De tribunes in Denderleeuw waren redelijk goed gevuld. Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Elena Danilova mocht onder leiding van het Nederlandse scheidsrechterlijke trio Vivian Peters, Fijke Hoogendijk en Bianca Scheffers de wedstrijd op gang trappen. De Belgian Red Flames waren meteen de betere in het spel en de combinaties en zorgden voor het eerste gevaar. Rusland probeerde te volgen en dat lukte tot het kwartier behoorlijk maar dan kopte de Russische centrale verdediger Daria Makarenko een diepe bal van Aline Zeler tegen het linkerbeen van Tine De Caigny. De bal kaatste met een beetje geluk tot bij Tessa Wullaert, die de Russische doelvrouw op het verkeerde been zette en met rechts binnentrapte (1-0, 16de minuut). Het 32ste doelpunt van de Belgische Gouden Schoen die op zaterdag 20 augustus 2011 bij haar debuut in het eerste team van de Belgian Red Flames ook al haar allereerste goal tegen dit land lukte! Het was overigens geen buitenspel zoals sommige toeschouwers wellicht van oordeel waren omdat Tine De Caigny de bal niet vrijwillig naar Tessa Wullaert speelde.

Tessa Wullaert trapt de bal met rechts voorbij de Russissche doelvrouw! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Nadat Elena Danilova terecht geel kreeg voor een brutale fout op Imke Courtois liet Rusland dan toch eens een mooie actie zien. Marina Kiskonen zette voor vanop rechts, Nadezhda Smirnova controleerde de bal met rechts en haalde knap uit maar Justien Odeurs stond paraat (29ste minuut). Vlak voor rust leed Anna Kozhnikova na een slechte controle balverlies. Janice Cayman kon in eerste instantie niet profiteren van het Russische geklungel maar toen Tatyana Scherbak de bal vrij liet (misschien dacht ze dat ze een vrije trap had gekregen?) was de speelster van Montpellier wel bij de pinken om de Russische doelvrouw uit te dribbelen en vervolgens met rechts binnen te tikken (2-0, 45′ + 1′ minuut).

Belgische vreugde vlak voor de rust na het tweede doelpunt van Janice Cayman tegen Rusland! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Het rustsignaal was het sein voor enkele wissels langs beide kanten met als voornaamste langs Belgische kant die van Laura De Neve, die op een goeie 500 meter van het Van Roystadion woont, in de plaats van captain Aline Zeler. België had nadien al snel verder kunnen uitlopen maar Tessa Wullaert vond eerst op aangeven van de ingevallen Davinia Vanmechelen Tatyana Scherbak op haar weg terwijl Janice Cayman kort daarna nipt naast trapte (49ste minuut). Rusland bleef ondertussen verder brutale fouten opstapelen zonder dat de Nederlandse scheidsrechter Vivina Peters meteen ingreep. Even werd er zelfs gevreesd voor een blessure bij linksachter Davina Philtjens (na een fout van Marina Kiskonen) en ook Janice Cayman en Imke Courtois maakten kennis met enkele wilde Russische tackles. De ingevallen Ekaterina Sochneva zorgde vervolgens toch voor een positieve noot met een geweldig schot met rechts vanop ruim 30 meter dat door Justien Odeurs hoog uit haar doel gehouden werd.

Een tevreden doelvrouw Justien Odeurs nadat ook dankzij haar knappe redding op het schot van Ekaterina Sochneva de nul op het bord bleef voor de Belgian Red Flames tegen Rusland! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Tien minuten voor tijd was het weer even lachen geblazen! Tatyana Scherbak klungelde er opnieuw rustig op los, verloor de bal maar de poging van Janice Cayman ging uiteindelijk in hoekschop. Voor de Russische doelvrouw hopen we dat Vladimir Putin het duel niet gezien heeft want wie weet tot wat voor gevolgen dat zou kunnen leiden … Helemaal in het slot van de wedstrijd kwam België nog bijna op 3-0. Lenie Onzia bediende de ingevallen Jana Coryn maar de topschutster van het naar de Franse D1 Féminine gepromoveerde Lille OSC (Rijsel) trapte van dichtbij naast.

Jana Coryn met haar schot kort voor tijd dat nipt naast het Russissche doel ging! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

België kan dus op woensdag 12 juli 2017 met een goed gevoel afreizen naar het EK 2017 in Nederland waar ze op zondag 16 juli 2017 op de Vijverberg in Doetinchem debuteren op een EK-eindronde tegen Denemarken. Dat wordt meteen een serieuze test want dat team is op papier de minst sterke tegenstander van het trio in de groepsfase dat verder nog bestaat uit ex-winnaar en finalist van de vorige editie Noorwegen en gastland Nederland. Het aftellen kan beginnen naar zondag kan beginnen!

Bekijk de video met de hoogtepunten met dank aan Proximus TV/KBVB:

België – Rusland 2-0 (rust: 2-0);
Doelpunten: 16′ Tessa Wullaert 1-0, 45′ + 1′ Janice Cayman 2-0!

België speelde met: Justien Odeurs, Maud Coutereels (85′ Nicky Van Den Abbeele), Aline Zeler (captain) (46′ Laura De Neve), Imke Courtois, Davina Philtjens (65′ Lorca Van De Putte); Lenie Onzia, Tine De Caigny (77′ Jana Coryn), Julie Biesmans (46′ Elien Van Wynendaele), Yana Daniëls (46′ Davinia Vanmechelen); Janice Cayman en Tessa Wullaert
Bondscoach: Ives Serneels.
Kwamen niet in actie: Diede Lemey, Nicky Evrard, Heleen Jaques, Elke Van Gorp, Sara Yüceil, Laura Deloose.

Rusland speelde met: Tatyana Scherbak; Tatiana Sheykina (31′ Natalya Solodkaya), Daria Makarenko, Anna Kozhnikova (captain), Elvira Ziyastinova (46′ Ekaterina Morozova); Marina Kiskonen, Elena Morozova (60′ Anna Cholovyaga), Margarita Chernomyrdina, Nadezhda Smirnova (46′ Nadezhda Karpova), Martina Fedorova (60′ Ekaterina Sochneva); Elena Danilova (72′ Ekaterina Pantyukhina).
Bondscoach: Elena Fomina.
Kwamen niet in actie: Alena Belyaeva, Elizaveta Shcherbakova, Viktoriya Shkoda, Anastasia Pozdeeva, Anna Belomyttseva, Nasiba Gasanova,

Gele kaarten: 28′ Elena Danilova (fout op Imke Courtois), 57′ Ekaterina Morozova (fout op Janice Cayman), 90′ Nadezhda Karpova (fout op Janice Cayman).

Scheidsrechter: Vivian Peters (Nederland);
Assistent-scheidsrechters: Fijke Hoogendijk (Nederland), Bianca Scheffers (Nederland);
4de scheidsrechter: Irina Lyussina (België).

Bekijk de fotoreportage van Paul Dijkmans rond België – Rusland:
Fotopagina Paul Dijkmans

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en het internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Ook nog melden dat Heleen Jaques (schouder), Elke Van Gorp (bil) en Laura Deloose (rechtervoet) niet in actie kwamen tegen Rusland terwijl de ingevallen Lorca Van De Putte nog een knieblessure opliep tijdens de training na de wedstrijd!

Share