Na de winst tegen Noorwegen mochten bondscoach Ives Serneels en zijn Belgian Red Flames vier dagen dromen van een allereerste kwartfinale bij hun debuut op een groot tornooi maar dan moesten ze wel winnen tegen Nederland, het gastland van het EK 2017. Geen eenvoudige opdracht dus zelfs al mocht België in Tilburg op papier als thuisploeg optreden. Wat het aantal fans betreft was Nederland numeriek toch in de meerderheid en ook op het veld bleken ze uiteindelijk sterker dan België!

Een volle tribune met Belgische fans in Tilburg voor de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Bondscoach Ives Serneels wijzigde zijn ‘winning team’ van de 2de groepswedstrijd tegen Noorwegen zoals verwacht niet terwijl bij Nederland achteraan captain Mandy van den Berg centraal achterin plaats moest ruimen voor Stephanie van der Gragt en Liza van der Most op rechts de plaats innam van de eerder met ziekte kampende Desiree van Lunteren. Bondscoach Sarina Wiegmann kon uiteindelijk ook rekenen op Lieke Martens, die ondanks een enkelblessure uiteindelijk toch fit was voor deze topaffiche.

Bibiana Steinhaus met de toss voor het duel tussen de Belgian Red Flames (met Aline Zeler) en de Oranje Leeuwinnen (met Sherida Spitse)! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

België startte nog wel met grinta aan deze vrouwelijke derby der lage landen met veel inzet maar in het eerste kwartier werd ook onmiddellijk een Belgisch pijnpunt helemaal blootgelegd namelijk de traagheid van de ervaren Belgische verdediging. Het was angstaanjagend om te zien hoe eenvoudig Shanice van de Sanden eerst door Danielle van de Donk, vervolgens door Anouk Dekker en tenslotte ook nog door Liza van der Most de diepte werd ingestuurd terwijl Maud Coutereels niet kon volgen. Gelukkig trapte Lieke Martens de beste aanval met rechts over doel (11de minuut). Op dat moment had je een ingreep van bondscoach Ives Serneels verwacht zeker toen Anouk Dekker en de speelster van Rijsel na de eerste Nederlandse hoekschop met het hoofd tegen elkaar botsten. Er vloeide bloed langs beide kanten en Maud Coutereels leek er het ergst aan toe want ze moest maar liefst 6 minuten verzorgd worden voor ze verder kon. Anouk Dekker liep in allerijl naar de kleedkamer om daar haar hoofdwonde te laten verzorgen om uiteindelijk bijna op hetzelfde moment als de Belgische linksachter terug op het veld te komen (13de minuut). Ondertussen had het nieuws iedereen in het stadion al bereikt dat Denemarken vroeg op voorsprong was gekomen tegen Noorwegen (0-1). Dat voor België niet meteen goed nieuws. Om zich te kwalificeren voor de kwartfinales zou er nu echt gewonnen moeten worden tegen dit Nederland maar dat zat er niet meteen in want België acteerde minder sterk dan in het duel tegen Noorwegen.

De fout van Maud Coutereels op Jackie Groenen waarna scheidsrechter Bibiana Steinhaus een strafschop floot! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Na 26 minuten spelen beging Maud Coutereels dan een (onnodige) fout in het strafschopgebied op Jackie Groenen. De Duitse scheidsrechter Bibiana Steinhaus floot voor strafschop en Sherida Spitse zette die met rechts perfect om. Ze plaatste de bal links beneden van Justien Odeurs die de verkeerde kant was opgegaan (0-1, 27ste minuut).

Sherida Spitse opent de score voor de Oranje Leeuwinnen tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Na die achterstand probeerde België wel eerst met een te zwakke kopbal van Elke Van Gorp die naast ging, een geblokt schot van Lenie Onzia en tenslotte via Janice Cayman die echter foutief door Anouk Dekker tegen de grond werd gewerkt. De gele kaart voor de speelster van Montpellier voor de fout op haar ploeggenote in Frankrijk was volkomen terecht (32ste minuut). Maar dan kwam Nederland opnieuw. Jackie Groenen ging voorbij Heleen Jaques maar Aline Zeler kopte weg terwijl Vivianne Miedema net niet bij een voorzet kon van Shanice van de Sanden (39ste minuut). In de 40ste minuut onderschepte Maud Coutereels een bal op links en ze speelde die naar Davina Philtjens. Haar voorzet werd maar net door Sari van Veenendaal geplukt voor de aanstormende Tessa Wullaert. Voor de rust dreigde Oranje dan nog 2 keer maar de voorzet van Kika van Es werd gepakt door Justien Odeurs (45ste minuut) terwijl een mooie actie Miedema-Van de Sanden met de voorzet richting Lieke Martens door Aline Zeler in hoekschop werd gewerkt (45ste + 1′ minuut). Halfweg stond Nederland na die 6 extra minuten blessuretijd 0-1 voor terwijl Denemarken nog altijd met dezelfde cijfers was gaan rusten in Deventer tegen Noorwegen waarvoor inmiddels Caroline Graham Hansen een strafschop had gemist!

Maud Coutereels, die flink moest opgelapt worden door Fabienne Van De Steene, werd tijdens de rust dan toch vervangen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Davinia Vanmechelen kwam in de tweede helft Maud Coutereels (die wenend op de bank werd gezien) op links vervangen waardoor Davina Philtjens een rij achteruit schoof maar Nederland domineerde het begin van het tweede deel van de vrouwelijke derby der lage landen met Lieke Martens die eerst Justien Odeurs deed tussenkomen (50ste minuut), vervolgens bijzonder knap met één beweging Laura Deloose en Elke Van Gorp in de wind zette en tenslotte Laura Deloose tot de fout dwong die meteen ook voor de eerste Belgische gele kaart van de wedstrijd zorgde (54ste minuut). Sherida Spitse mikte de uit de fout volgende vrije trap met rechts ver naast het doel (55ste minuut). België kwam aan de overkant met een voorzet van Gouden Schoen Tessa Wullaert en een poging met rechts van Janice Cayman over het doel voor het eerst tot een echt goeie kans (56ste minuut) waarna Jana Coryn mocht opdraven voor Elke Van Gorp (57ste minuut). Aan de overkant ging Vivianne Miedema voorbij Heleen Jaques maar haar schot werd gestopt door Justien Odeurs (58ste minuut).

De uithaal van Tessa Wullaert! België staat voor het uur plots opnieuw gelijk tegen Nederland! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Net op het ogenblik dat je begon te denken dat het niets zou worden voor de Belgian Red Flames kwam er dan een doelpunt uit de lucht vallen. Een inworp van Laura Deloose op rechts werd door Kika van Es weggewerkt waarna Tessa Wullaert de bal wild in één tijd met haar rechtervoet naar doel trapte en Sari van Veenendaal verraste. De keeper van Oranje maakte een beoordelingsfout en zag de bal hoog in de touwen verdwijnen (1-1, 59ste minuut). Vreugde alom bij de meegereisde fans want dankzij dit onwaarschijnlijke doelpunt kon het opnieuw. België moest nog 1 keer scoren en dan zat het in de kwartfinales!

Vreugde na de Belgische goal tegen Nederland! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Je zag ook een beetje zenuwachtigheid bij Oranje dat in het vijfde kwartier van de wedstrijd 2 gele kaarten pakte. Eerst Danielle van de Donk voor een fout op Tessa Wullaert (61ste minuut) en dan Vivianne Miedema voor een elleboog op Lenie Onzia (71ste minuut). Tussenin ontsnapte Heleen Jaques aan een kartonnetje voor een fikse tik op de benen van de van Bayern München naar Arsenal verhuizende Nederlandse topspits (62ste minuut). België probeerde wel maar Sari van Veenendaal onderschepte de voorzet van Janice Cayman voor Jana Coryn gevaarlijk kon zijn. En dan iets meer dan een kwartier voor tijd viel de beslissing. Davinia Vanmechelen verspeelde de bal in een duel tussen beide nummers 14. Jackie Groenen stuurde vervolgens Lieke Martens de diepte in en de nieuwe spits van FC Barcelona, die sneller was dan Laura Deloose, zag haar schot nog door Heleen Jaques ongewild in eigen doel over Justien Odeurs terechtkomen (1-2, 74ste minuut). Nederland mocht beginnen vieren, de kwalificatie lag binnen handbereik!

Jackie Groenen, die hier Heleen Jaques voorbijgaat, voelde zich in haar sas op het veld van Willem II! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In het laatste kwartier kreeg de in Tilburg geboren bijna Belgian Red Flame Jackie Groenen nog een applausvervanging waardoor Jill Roord nog even van deze affiche mocht proeven nadat eerder al Kelly Zeeman Danielle van de Donk was komen afwisselen (77ste minuut) en bij België Yana Daniëls in de plaats kwam van Lenie Onzia (76ste minuut). Vivianne Miedema kopte nog een voorzet van Shanice van de Sanden in de handen van Justien Odeurs (85ste minuut) vooraleer ook zij door bondscoach Sarina Wiegman naar de kant gehaald werd ten voordele van Vanity Lewerissa (86ste minuut). Davina Philtjens mikte nog een vrije trap op de rand van de zestien met links nipt over het doel nadat Stephanie van der Gragt de 5de gele kaart van de wedstrijd had gepakt voor een overtreding op Jana Coryn (89ste minuut). En vlak voor het afscheid aan dit EK zette Tessa Wullaert in de toegevoegde tijd met een knap schot nog Sari van Veenendaal aan het werk (ze tikte mooi over, 90ste + 1′ minuut) terwijl bij de daaropvolgende hoekschop van de Belgische Gouden Schoen Kika van Es een kopbal van de mee opgerukte Heleen Jaques met de knie van de lijn in hoekschop werkte (90ste + 2′ minuut). Het was een mooi slot van de allereerste EK-eindrondecampagne van de Belgian Red Flames die uiteindelijk op deze laatste speeldag in de groepsfase nooit in de kwartfinale stonden want in Noorwegen – Denemarken bleef het na dat vroege doelpunt bij 0-1.

Nederland voor de aftrap tegen de Belgian Red Flames in Tilburg! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Met Nederland en Denemarken gaan de 2 beste teams uit deze groep verder op dit EK. De Belgian Red Flames zijn mede door hun winst tegen Noorwegen en hun bij momenten sterke periodes met aantrekkelijk voetbal uitgeschakeld. De tranen van teleurstelling mogen maar hoeven niet. De blik mag nu al naar de toekomst en het WK 2019 in Frankrijk gericht worden. Daar mag het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam absoluut niet ontbreken. Als ze verder zowel individueel als collectief vooruitgang maken, verder geloven in eigen kunnen en vooral nog meer durven voetballen en aanvallen zal dat ook niet gebeuren.