Share

Op de 3de speeldag in groep D haalde Engeland uiteindelijk na een kleine overwinning tegen Portugal de groepswinst met het maximum van de punten. Ook Spanje ging door naar de kwartfinales al was dat met de hakken over de sloot want het verloor tegen Schotland en was zelfs even virtueel uitgeschakeld!

De volksliederen voor aanvang van Portugal – Engeland in Tilburg! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Vooraf hield niemand het voor mogelijk maar toch werd het in groep D nog een boeiende ontknoping. In Tilburg speelde Engeland met de tweede keus tegen Portugal en het klom al vroeg op voorsprong toen Patricia Morais, de doelvrouw van het team van bondscoach Francisco Neto, de bal op de hielen van Toni Duggan trapte. De nieuwe spits van FC Barcelona die haar 50ste interland speelde voor Engeland aarzelde niet om vervolgens met rechts over Patricia Morais in doel te trappen (0-1, 7de minuut). Zo was het 50ste doelpunt op dit EK in Nederland (in geschenkverpakking weliswaar) een feit!

Toni Duggan na het 50ste doelpunt op het EK 2017 in Nederland in haar 50ste interland! Foto – (c) UEFA.com

Toch liet Portugal de oren niet hangen. Het ging op zoek naar een gelijkmaker en die kwam er ook. Futsalspeelster Melissa Antunes onderschepte een bal op rechts. Claudia Neto stuurde Diana Silva het strafschopgebied in en de snelle spits van Sporting Lissabon kon in twee keer Carolina Mendes bedienen die aan de tweede paal met rechts kon binnentrappen (1-1, 17de minuut). Portugal was er pas als tweede land in geslaagd (na Janice Cayman voor België in de kwalificatie) om tegen Engeland een doelpunt te scoren in deze EK-campagne 2017!

Carolina Mendes scoorde zopas de gelijkmaker voor Portugal in Tilburg tegen Engeland! Foto – (c) UEFA.com

Het bleef lang 1-1 tot er plots kort voor de rust nieuws kwam uit de Adelaarshorst in Deventer. Caroline Weir, in het duel tegen Portugal nog goed voor de assist bij de Schotse goal van Erin Cuthbert, liep nu zelf om de Spaanse doelvrouw Sandra Panos heen om vervolgens via de benen van de Spaanse verdedigster Irene Paredes het team van de afscheidnemende bondscoach Anna Signeul op voorsprong te trappen (1-0, 42ste minuut). Een belangrijk doelpunt dat op dat ogenblik voor gevolg had dat Spanje virtueel uitgeschakeld was en dat Portugal opeens in de kwartfinales stond! Zo werd in beide duels de rust gefloten!

Caroline Weir scoort het openingsdoelpunt voor Schotland tegen Spanje! Plots was Portugal even kwartfinalist! Foto – (c) UEFA

Maar Portugal kon de gelijke stand in Tilburg tegen Engeland niet lang op het bord houden. In de derde minuut van de tweede helft tikte Isobel Christiansen de bal met rechts richting centrumspits Nikita Parris. De spits van Manchester City was sneller op de bal dan de Portugese centrale verdedigster Carole Costa en ze ging ook nog Ana Borges voorbij vooraleer met rechts tussen en onder de benen van Patricia Morais binnen te trappen (1-2, 48ste minuut). Engeland was zo zeker van de eerste plaats en het maximum van de punten alhoewel Portugal ook nog in de toegevoegde tijd een poging deed om een gelijkspel af te dwingen met een vluchtschot van de ingevallen Laura Luis op aangeven van Dolores Silva maar de Engelse doelvrouw Siobhan Chamberlain stond dit keer paraat (90ste + 3′ minuut). Ondertussen bleef het spannend in de Adelaarshorst in Deventer waar Schotland nog slechts een doelpunt nodig had om zelf de kwartfinales te halen ten nadele van Spanje. Schotland bleef voluit gaan tot het einde terwijl Spanje op de gelijkmaker aasde. Schotland kreeg nog wel enkele kansjes maar die ene goal van de kwalificatie kwam er niet meer!

Ontgoochelin bij Erin Cuthbert en Schotland. Ze kwamen op de slotdag in groep D nog tot op 1 doelpunt van de kwartfinale! Foto – (c) UEFA.com

Dit waren de uitslagen op de 3de speeldag in groep D:

Portugal – Engeland 1-2 (rust: 1-1);
Doelpunten: 7′ Toni Duggan 0-1, 17′ Carolina Mendes 1-1, 48′ Nikita Parris 1-2;
Toeschouwers: 3.335;
Scheidsrechter: Kateryna Monzul (Oekraïne);

Schotland – Spanje 1-0 (rust: 1-0);
Doelpunt: 42′ Caroline Weir 1-0;
Toeschouwers: 3.988;
Scheidsrechter: Jana Adamkova (Tsjechië).

De eindstand na de 3de speeldag in groep D:
1. Engeland 3-9 (10-1);
2. Spanje 3-3 (2-3) ***;
3. Schotland 3-3 (2-8) ***;
4. Portugal 3-3 (3-5) ***;

* Engeland speelt als groepswinnaar op zondag 30 juli 2017 om 20 uur 45 de kwartfinale in Deventer tegen Frankrijk. Spanje speelt eerder op die zondag 30 juli 2017 om 18 uur de kwartfinale in Tilburg tegen Oostenrijk. Schotland en Portugal, die allebei bij hun EK-debuut één wedstrijd hebben gewonnen zijn uitgeschakeld!

Melissa Antunes, een speelster met een Futsalverleden, technisch vaardig aan de bal voor Portugal! Foto – (c) UEFA.com

PS: *** Het doelsaldo in de onderlinge wedstrijden was doorslaggevend voor het bepalen van de eindstand van de nummers 2, 3 en 4 die allemaal 3 punten hadden veroverd!

Dit is die berekening:
Spanje – Portugal 2-0;
Schotland – Portugal 1-2;
Schotland – Spanje 1-0.
1. Spanje 3 (2-1), 2. Schotland 3 (2-2) en 3. Portugal 3 (2-3).

Voor interviews na Portugal – Engeland:

Vrouwenteam TV

Share