Share

Op vrijdag 1 september 2017 staat de 3de editie van de Belgische Super League vrouwenvoetbal op het programma met nog slechts 6 clubs in een competitie waarbij de eerste vier uiteindelijk in een systeem met play-offs 6 keer tegen elkaar zullen spelen!

Bij de start in 2015-16 stonden er nog 8 clubs aan de aftrap op het hoogste niveau van het Belgische vrouwenvoetbal.
Alleen de bekerfinalist Club Brugge haakte af na het einde van de grensoverschrijdende Women’s BeNeLeague. RSC Anderlecht was de winnaar na de reguliere competitie maar Standard pakte de landstitel via de play-offs met de top 4 met naast de vrouwelijke Rouches en vrouwelijk paars-wit ook nog Lierse met topschutster Jana Coryn en KAA Gent Ladies. OH Leuven, KSK Heist, DVC Eva’s Tienen en Ladies Genk speelden een overbodige degradatiepoule want uiteindelijk ging er geen enkel team het seizoen nadien een reeks lager spelen.

In 2016-17 stonden er nog 7 clubs aan de aftrap van de Belgische Super League. Ladies Genk mocht dan wel onder de naam van KRC Genk gaan voetballen maar Lierse, de bekerwinnaar van 2015 en 2016, haakte af. Het werd een competitie die in de heenronde overschaduwd werd door een administratieve fout namelijk het niet-speelgerechtigd zijn bij 2 wedstrijden van Sporza-analiste Imke Courtois van landskampioen Standard. KAA Gent Ladies werd herfstkampioen en won de Beker van België, RSC Anderlecht strandde op een punt van de titel en Standard haalde ondanks het vertrek van tal van basisspeelsters met een jonge kern opnieuw het kampioenschap binnen met de van het voetbal afscheid nemende Sanne Schoenmakers als topschutster. KRC Genk Ladies, OH Leuven en KSK Heist speelden een behoorlijk seizoen. DVC Eva’s Tienen ontgoochelde. Het won niet 1 competitiewedstrijd en speelde na enkele forfaits de competitie uit met een te zwak beloftenteam dat uiteindelijk nog mocht optreden als gastheer en figurant in de titelwedstrijd van Standard!

Na het afhaken van DVC Eva’s Tienen op het hoogste niveau begint de Belgische Super League 2017-18 nu op vrijdag 1 september 2017 met 6 clubs. Enkele clubs werd in het tussenseizoen door de KBVB gevraagd om mee te doen op het hoogste niveau maar ze legden de uitnodiging bij gebrek aan een duidelijk plan en een vooruitziende visie wijselijk naast zich neer. Als de KBVB, met tegenwoordig de VFV langs Vlaamse zijde en de ACFF aan Waalse kant, vooruit wil met het Belgische vrouwenvoetbal dan moet het niet alleen oog hebben voor de Belgian Red Flames maar ook voor de clubs die zich willen inzetten voor deze sport. Het is een vorm van makkelijkheidspolitiek, het beschermen van eigen belangen en een gebrek aan visie van Marc Lesenfants, de voorzitter van het Belgische Vrouwenvoetbal en lid van het Uitvoerend Comité, en van bondscoach Ives Serneels om alle internationals aan te raden om zo snel als mogelijk voor het buitenland te kiezen (gelukkig hebben ze dat niet allemaal gedaan!) in plaats van met alle kracht ernaar te streven dat er een sterkere eigen competitie komt en dat er een deel van het beschikbare geld voor het Belgische vrouwenvoetbal ook (eventueel met een sluitend controlesysteem) naar de clubs en eventueel de speelsters in die competitie vloeit. Als je vooruit wil met iets dan moet je daar in eerste instantie zelf de inspanningen voor doen en niet naar anderen kijken om de kar in de juiste richting te doen rijden!

Na het succesvole EK Vrouwenvoetbal in Nederland zou je mogen verwachten dat de KBVB – als er echte interesse is in het vrouwenvoetbal – zich onmiddellijk kandidaat zou stellen voor de volgende editie van 2021 en ook de eigen competitie meteen wat extra promotie zou bezorgen. We moeten echter helaas nog maar eens vaststellen dat de prioriteiten bij sommige leiders niet verder gaan dan het consolideren van de eigen positie wat dan meestal ten koste gaat van het algemeen belang en de vooruitgang van het Belgische vrouwenvoetbal! De vraag is hoelang dit nog blijft duren?

Dit is de eerste speeldag van de Super League 2017-18 met op vrijdag 1 september 2017:

Standard – KSK Heist (19u30 op de Académie RLD in Angleur);
Scheidsrechter: Hannelore Onsea.
Assistent-scheidsrechters: Bérengère Piérart en Ilka Bosmans.

OH Leuven – KAA Gent Ladies (19u30 aan de Korbeekdamstraat in Oud-Heverlee):
Scheidsrechter: Tina Tyteca.
Assistent-scheidsrechters: Viki De Cremer en Joline Delcroix.

Luister naar Morgane Wijns (OH Leuven):Luister naar Ulrike De Frère (OH Leuven):

Luister naar Elien Van Wynendaele (KAA Gent Ladies):

Luister naar Anaïs Bey-Temsamani (KAA Gent Ladies):

RSC Anderlecht – KRC Genk Ladies (20u op het NVC in Tubeke);
Scheidsrechter: Lois Otte.
Assistent-scheidsrechters: Ella De Vries en Sarah Glazemaekers.

Luister naar Sarah Wijnants (nieuw bij RSC Anderlecht):


Luister naar Davinia Vanmechelen (nieuw bij KRC Genk Ladies):

De 2de speeldag is op vrijdag 8 september 2017 met:
KRC Genk Ladies – OH Leuven (20u in Genk);
KAA Gent Ladies – Standard (20u30 in Oostakker);
KSK Heist – RSC Anderlecht (op zaterdag 9 september 2017 om 15 uur in Heist-op-den-Berg).

Bekijk de eindstand en de topschutters in de Super League 2016-17:
Vrouwenteam.be

Lees over de Super League 2015-16 na de play-offs:
Vrouwenteam.be
en over de reguliere competitie in 2015-16:
Vrouwenteam.be

Lees ook nog:
Vrouwenteam.be

Voor de tussenstanden op de openingsspeeldag in de Super League 2017-18:
Futbol24.com

Voor interviews rond het Belgische en internationale vrouwenvoetbal:

Vrouwenteam TV

PS: Nog meedelen dat ook het provinciale voetbal dit weekend in diverse provincies van start gaat!

Voor meer over het provinciale voetbal kan U terecht via:
Vrouwenteam.be
en via:
Vrouwenteam.be

Share