Share

Precies een jaar nadat hij met Engeland in Leuven kwam winnen tegen de Belgian Red Flames in de laatste EK-kwalificatiewedstrijd op weg naar het EK 2017 in Nederland is Mark Sampson, de bondscoach van Engeland, ontslagen vanwege ongepast gedrag ten opzichte van zijn speelsters.

Mark Sampson stapte eind 2013 over van Bristol Academy, het vrouwenvoetbalteam van Bristol City, naar de Engelse Voetbalbond om de taak van bondscoach op zich te nemen. De man bracht Engeland naar de 3de plaats op het WK 2015 in Canada maar tergelijkertijd liepen er ook diverse onderzoeken tegen hem wegens ongepast gedrag van hem als trainer ten opzichte van zijn speelsters toen hij nog bij Bristol Academy werkte. Weinig zag het daglicht en Sampson leek voor de buitenwereld de ideale coach. Hij kondigde zonder verpinken aan dat Engeland en niemand anders op het EK 2017 met de trofee zou gaan lopen. Toen al was bekend dat hij zich in racistische termen had uitgelaten tegenover Eniola Aluko, de Engelse spits van Nigeriaanse afkomst die toevallig in het dagelijkse leven ook advocate is en hiervoor tegen hem een klacht indiende.

Eniola Aluko tijdens de EK-kwalificatieinterland Engeland – België tegen Aline Zeler op vrijdag 8 april 2016 in het Aesseal New York Stadium in Rotherham. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De speelster zelf zat uiteraard niet in de als eerste van alle deelnemende landen aangekondigde selektie voor het EK 2017. Ze was wel aanwezig in Nederland als analiste voor de Engelse zender Channel 4. Engeland werd in de halve finales van het voorbije EK 2017 kansloos uitgeschakeld door het gastland en latere winnaar Nederland en dat op donderdag 3 augustus 2017 in de Grolsch Veste in Enschede (3-0). Ook in dat duel was het gedrag van de Engelse bondscoach ten aanzien van de vrouwelijke scheidsrechters ongepast te noemen maar de man mocht verder aanblijven bij de Engelse FA.

Tien dagen na het EK 2017 in Nederland kwam dan het bericht van kwaliteitskrant The Guardian dat de Engelse Voetbalbond, the FA, maar liefst 80.000 Britse pond over had om Eniola Aluko een vorm van ‘zwijggeld’ te betalen. Was het toen al voor de buitenwereld duidelijk dat er wel degelijk sprake was geweest van racistisch gedrag vanwege de Engelse bondscoach (nieuw bewijs kwam er ook nog via speelster Drew Spence) nog greep de Engelse Voetbalbond niet in. Bondscoach Mark Sampson mocht zelfs nog het eerste WK-kwalificatieduel van Engeland richting Frankrijk 2019, een 6-0-overwinning in groep 1 tegen Rusland, in goeie banen leiden.

Een dag later werd hij echter door Martin Glenn, de CEO van de Engelse Voetbalbond, naar Wembley geroepen waar hij vernam dat hij met onmiddellijke ingang ontslagen werd! Een nieuw schandaal dus ook voor de FA, dat eerder al in juli 2016 bij de mannen vroegtijdig afscheid moest nemen van bondscoach Sam Allardyce die voor 400.000 Britse pond bereid was om uit te leggen hoe de regels van de FA omzeild konden worden voor het aantrekken van spelers via het door de FA verboden ‘Third Party Ownership’.

De Engelse Voetbalbond heeft nog geen opvolg(st)er aangewezen voor de ontslagen Mark Sampson, Engeland speelt de volgende interland, een oefenduel op vrijdag 20 oktober 2017 in Valenciennes tegen Frankrijk, het gastland van het volgende WK!

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Lees meer over Engeland – Rusland via:
BBC Sport
en via:
The FA

Lees over het ontslag van Mark Sampson:
The FA
en via:
The Guardian
en via:
BBC Sport
en via:
The Independent
en via:
The Guardian

Lees over de betaling van 80.000 Britse ponden aan Eniola Aluko:
The Guardian

Share