Share

Miraildes Maciel Mota, beter bekend als Formiga, geboren op 3 maart 1978 in Salvador de Bahia, is de enige speelster in de wereld die zowel 6 keer aanwezig was op een WK-eindronde in het vrouwenvoetbal als op 6 Olympische Spelen! Afgelopen zaterdag 13 januari 2018 was ze in het Stade Métropole van Villeneuve d’Ascq tegenstander van de Belgian Red Flames Maud Coutereels, Silke Demeyere en Jana Coryn.

Formiga (links voor PSG) in strijd met Camille Abily (Lyon) vorig seizoen in de finale van de UWCL in Cardiff! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Formiga was met Brazilië aanwezig op het WK 1995 in Zweden, het WK 1999 en het WK 2003 in de Verenigde Staten, het WK 2007 in China, het WK 2011 in Duitsland en het WK 2015 in Canada! Ze speelde dus in 6 eindrondes en daarmee is ze recordhouder samen met de Japanse Somare Hawa, die in 2011 tot FIFA Women’s Player of the Year werd verkozen. Op al die WK-eindrondes speelde ze in totaal 24 wedstrijden en maakte ze 2 doelpunten, ééntje in de kwartfinale van het WK 2007 tegen Australië en ééntje op het WK 2015 in Canada tegen Zuid-Korea. Met 37 jaar, 3 maanden en 6 dagen was ze zelfs de oudste speelster die ooit scoorde op een WK-eindronde! In 2007 was ze op het WK in China verliezend finalist tegen Duitsland! In 1999 eindigde ze met Brazilië op een 3de plaats!

Formiga rukt op, bal aan de voet in haar 2de seizoen bij PSG! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Wat de Olympische Spelen betreft deed ze nog beter dan Homare Sawa. De Japanse speelde op 4 Olympische Spelen, Formiga op alle 6 de Spelen waar sinds Atlanta 1996 Olympisch vrouwenvoetbal gespeeld werd! In totaal kwam ze daar tot 29 duels waarin ze 3 keer scoorde. Ze lukte al haar doelpunten op de Olympische Spelen van 2004 in Athene (Griekenland) namelijk een dubbel tegen Mexico in de kwartfinale en een goal in de halve finale tegen Duitsland. Zowel in 2004 als in 2008 won ze de zilveren medaille meth haar land na verloren finales telkens tegen de Verenigde Staten! Zowel in 1996, 2000 als in 2016 eindigde ze met Brazilië op de 4de plaats!

Formiga, de aanvoerster van PSG, kijkt en waakt om in te grijpen waar nodig! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Formiga, die 160 interlands speelde voor Brazilië en daarin 23 keer scoorde, kwam eind januari 2017 in Parijs aan om er voor PSG te voetballen. Ze speelde vorig seizoen de finale van de UEFA Women’s Champions League in Cardiff tegen Lyon waarin PSG na de strafschoppenepiloog verloor! Dit seizoen wil ze met PSG absoluut een trofee halen!

Luister naar Formiga die ook spreekt over haar landgenoten Neymar en Érika dankzij Vrouwenteam TV:

Bekijk hier nog een schitterende goal van Formiga voor Brazilië op dinsdag 1 december 2015 in Cuiabá tegen Nieuw-Zeeland na 1.53 dankzij CFB/Futebol Feminino:

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Doelman Gianluigi Buffon had in 2018 de eerste mannelijke voetballer kunnen worden die op 6 WK-tornooien in de selectie zat (hij speelde niet op zijn eerste WK in 1998) maar Italië kon zich niet plaatsen voor het WK 2018 in Rusland!

Share