Share

De twee beste clubs in het internationale vrouwenvoetbal op dit moment spelen op donderdag 24 mei 2018 in het Valeri Lobanovski Stadion in Kiev de finale van de UEFA Women’s Champions League 2018. De kloof tussen het duo Lyon-VfL Wolfsburg enerzijds en de Engelse halve finalisten Manchester City en Chelsea anderzijds bleek immers nog immens groot.

Ook Dzenifer Marozsan is blij met een nieuwe finale in de UWCL! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

In 2007 won Arsenal als eerste Engelse club ooit de UEFA Women’s Cup dankzij een doelpunt in de heenwedstrijd van de finale op bezoek bij het Zweedse Umea van de toen 22-jarige en inmiddels ook BBC-voetbalanaliste Alex Scott (0-1). Het was voldoende want in de terugwedstrijd werd er niet meer gescoord. Elf jaar later hadden de fans van het Britse vrouwenvoetbal gehoopt dat liefst allebei de Engelse halve finalisten in de eindstrijd in Kiev zouden komen te staan of toch minstens één ploeg. Helaas voor hen kwam de kwalificatie over een heen- en een terugwedstrijd nooit echt in zicht.

Alex Scott, hier links in beeld met de FA Cup 2016, lukte in 2007 het winnende doelpunt voor Arsenal in de UEFA Women’s Cup! Engeland wacht nu al 11 jaar tevergeefs op een nieuw succes! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Manchester City kan dan wel terugblikken op een mooi ogende eindscore (0-0-gelijk in de heenwedstrijd thuis en slechts 1-0-verlies in de terugwedstrijd in Lyon) over beide wedstrijden. De waarheid is dat het in 180 minuten voetbal slechts 1 bal tussen de palen kreeg (3 minuten voor het einde van de reguliere speeltijd in de terugmatch in het Groupama Stadium Parc OL). Net als FC Barcelona in de kwartfinale tegen Lyon verdedigde het vooral in de hoop zo weinig mogelijk schade op te lopen om te kunnen toeslaan als er zich een mogelijkheid voordeed. Zelf voor de aanval kiezen zat er niet in. FC Barcelona scoorde nog wel op bezoek bij Lyon, dat lukte Manchester City niet.

Manchester City na afloop van de dubbele ontmoeting tegen Lyon waarin het geen aanspraak kon maken op de kwalificatie! Foto -(c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Chelsea scoorde als eerste in beide duels tegen VfL Wolfsburg en dat al in de 3de minuut maar ook dat team kon nooit aanspraak maken op een finaleticket tegen het internationale gezelschap met topvoetballers uit Wolfsburg. Het Engelse vrouwenvoetbal wil wel vooruit maar het moet nog minstens 2 grote stappen voorwaarts zetten wil het ooit op Europees vlak topclubs als Lyon of VfL Wolfsburg bedreigen. Krijgen ze op weg naar de finale van de UEFA Women’s Champions League met 1 van die 2 clubs te maken dan halen ze de eindstrijd gewoon niet. Dat is de realiteit en de harde conclusie na de halve finales van alweer een seizoen UEFA Women’s Champions League.

Hedvig Lindahl (links) en Millie Bright (rechts) kansloos in de halve finale met Chelsea tegen VfL Wolfsburg! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Positief is dan wel dat U als neutrale toeschouwer de best mogelijke affiche als finale voorgeschoteld krijgt. Dat is uiteraard nog geen garantie voor een fantastische wedstrijd maar het belooft wel opnieuw bijzonder spannend te worden op donderdag 24 mei 2018 vanaf 18 uur onze tijd (19 uur lokale tijd in Kiev) tussen titelverdediger Lyon en VfL Wolfsburg met Belgian Red Flame Tessa Wullaert die voor de tweede keer in haar nog jonge carrière gaat proberen de belangrijkste trofee in het Europese vrouwenclubvoetbal te veroveren! Bij de eerste poging deden de strafschoppen haar en VfL Wolfsburg de das om. Wat wordt het nu?

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Lees nog meer over de halve finales van de UEFA Women’s Champions League 2017-18:
Vrouwenteam.be
en lees over de eerste finale van Tessa Wullaert in de UEFA Women’s Champions League:
Vrouwenteam.be

Share