Share

Lucy Bronze, de Engelse international die afgelopen zomer de overstap maakte van Manchester City naar Lyon, zorgde er met een schitterend vluchtschot voor dat zij en haar nieuwe club Lyon op donderdag 24 mei 2018 in Kiev de finale van de UEFA Women’s Champions League spelen.

Dzsenifer Marozsan kan de bal doorspelen voor Jill Scott van Manchester City haar kan afstoppen! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Volgend jaar op zondag 7 juli 2019 wordt in het Groupama Stadium van Lyon de finale van het WK Vrouwenvoetbal gespeeld. Eerder is er al op woensdag 16 mei 2018, binnen iets meer dan 2 weken dus, de finale van de UEFA Europa League en op zondag 29 april 2018 stond de terugwedstrijd van de halve finale in de UEFA Women’s Champions League tussen titelverdediger Olympique Lyonnais en de regerende Engelse kampioen Manchester City op het programma.

Eugénie Le Sommer gaat het duel aan met Steph Houghton, de captain van Manchester City! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Het was zonnig maar regenachtig in Lyon een dag na de 2-0-winst van het mannenteam van voorzitter Jean-Michel Aulas in de Ligue 1 Conforama tegen FC Nantes, de club waar Claudio Ranieri (ex-Leicester City) tegenwoordig trainer is. Dit keer was het de beurt aan l’OL Féminin om het Groupama Stadium in Décines-Charpieu met mooi voetbal en een overwinning te plezieren. De 20.837 toeschouwers zagen een eenzijdige wedstrijd met Lyon dat alles probeerde (het moest immers scoren om verder te kunnen gaan) en Manchester City dat zich op het eigen veld terugtrok en veel te weinig initiatief nam om ook maar enigszins de thuisclub te kunnen verontrusten.

Camille Abily is de eerste speelster die 80 wedstrijden in het Europese clubvoetbal speelde! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Lyon speelde dus vanaf het begin vooruit en probeerde de verdediging van de bezoekers te ontwrichten. Het was een eerste keer gevaarlijk bij een hoekschop van Dzsenifer Marozsan die door Wendie Renard aan de tweede paal naast gekopt werd (6de minuut). Amandine Henry trapte zes minuten later net buiten het kader (12de minuut) en even over het kwartier was het dan toch raak. Via Camille Abily, die als eerste speelster aan haar 80ste Europese wedstrijd op clubniveau begonnen was en aan de laatste rechte lijn in haar carrière bezig is, ging de bal naar Amel Majri. Vanop de linkerflank zette de Franse international voor richting Lucy Bronze, de rechtsachter die de bal met een magistrale volley met rechts ook in één tijd in de verste hoek van het doel verdedigd door Karen Bardsley trapte (1-0, 17de minuut). Een bijzonder knappe goal en heel belangrijk voor de thuisploeg!

Amel Majri gaat voorzetten voor het winnende doelpunt van Lyon! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

De ban was gebroken maar vervolgens mistte Lyon meerdere kansen om de wedstrijd in een definitieve plooi te leggen. Amandine Henry trof de paal (20ste minuut) en in het vervolg van de actie blokkerde Karen Bardsley een schot van Dzsenifer Marozsan. Lucy Bronze ging dan nog eens op wandel door de City-verdediging maar zonder succes (36ste minuut) terwijl kort voor de rust een terugkeer van Jennifer Beattie nodig was om Ada Hegerberg af te stoppen (44ste minuut).

Amandine Henry trof in het begin van de wedstrijd met een harde knal de paal! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

In de tweede helft bleef Lyon drukken terwijl Manchester City schuchter bleef in de tegenaanval. We noteerden een kopbal van Camille Abily aan de eerste paal (50ste minuut) en een poging van Ada Hegerberg (56ste minuut) beiden zonder succes. Net voor het uur probeerde Jill Scott het dan voor de bezoekers van heel ver, de bal ging over doel. Een schot van de ingevallen Kheira Hamaroui (69ste minuut) was wel binnen het kader maar Karen Bardsley stond paraat. drie minuten voor tijd ging een schot van de ingevallen Claire Emslie dan toch tussen de palen maar de poging was veel te zwak om Sarah Bouhaddi enigszins te verontrusten (87ste minuut).

Lyon viert met het publiek in het stadion nadat het zich voor de 7de keer plaatste voor de finale van de UEFA Women’s Champions League! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans


Lyon won dus uiteindelijk met het kleinste verschil
en dankzij die knappe treffer van Lucy Bronze staat het op donderdag 24 mei 2018 in Kiev voor de 7de keer in de clubgeschiedenis in de finale van de UEFA Women’s Champions League. Het kan dan voor de 3de keer op rij (wat nog geen enkele club lukte) en voor de 5de keer in totaal die trofee winnen!

Bekijk het doelpunt van Lucy Bronze voor Lyon tegen Manchester City met dank aan Canal+ Frankrijk:

In de andere halve finale won VfL Wolfsburg na de heenwedstrijd ook de terugwedstrijd tegen Chelsea dat dit keer de Duitse landskampioen meer dan een uur op 0-0 hield. Na 69 minuten viel de openingsgoal toen Ewa Pajor de bal naar de linkerflank naar Pernille Harder speelde. De Deense kwam met de bal aan de voet naar binnen en schakelde Millie Bright uit vooraleer ze met een schot met rechts Hedvig Lindahl, de Zweedse doelvrouw van Chelsea, te grazen nam (1-0). Negen minuten later legde Lara Dickenmann de bal eerst terug naar Alexandra Popp waarna de Duitse een perfecte voorzet richting Ewa Pajor verstuurde. De Poolse pocketspits kopte de bal vervolgens aan de rechterkant van de doelvrouw van Chelsea tegen de netten (2-0, 78ste minuut). Precies tien minuten voor tijd mocht ook Belgian Red Flame Tessa Wullaert nog het veld op in de plaats van Ewa Pajor.

Ewa Pajor zorgde voor het tweede doelpunt van VfL Wolfsburg tegen Chelsea! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans


Voor VfL Wolfsburg wordt het in Kiev de vierde finale uit de clubgeschiedenis
en de derde keer dat het tegen Olympique Lyonnais moet aantreden. Op Stamford Bridge in 2013 won het met 1-0, in Reggio Emilia in 2016 verloor het tegen datzelfde Lyon na strafschoppen! In 2014 won VfL Wolfsburg ook de UWCL in Lissabon tegen het Zweedse Tyresö!

Bekijk de hoogtepunten en de goals uit deze halve finale dankzij VfL Wolfsburg TV:

***Dit waren dus de terugwedstrijden in de halve finales van de UWCL:

Olympique Lyonnais – Manchester City 1-0 (rust: 1-0);
Doelpunt: 17′ Lucy Bronze 1-0;
Scheidsrechter: Katalin Kulcsár (Hongarije) met als assistenten Katalin Török (Hongarije) en Maryna Striletska (Oekraïne);
4de scheidsrechter: Gyöngyi Gaál (Hongarije);
Toeschouwers: 20.837.

Lyon plaatste zich voor de finale nadat de heenwedstrijd op 0-0 eindigde!

VfL Wolfsburg – Chelsea 2-0 (rust: 0-0);
Doelpunten: 69′ Pernille Harder 1-0, 78′ Ewa Pajor 2-0;
Scheidsrechter: Olga Zadinová (Tsjechië) met als assistenten Lucie Ratajová (Tsjechië) en Slavomira Majkuthová (Slovakije);
4de scheidsrechter: Lucie Šulcová (Tsjechië);
Toeschouwers : 3 813.

VfL Wolfsburg plaatste zich voor de finale nadat het ook al de heenwedstrijd op Chelsea met 1-3 won!

***De finale tussen VfL Wolfsburg en Olympique Lyonnais is op donderdag 24 mei 2018 in het Valeriy Lobanovskiy Dynamo Stadium in Kiev met aftrap om 18 uur Belgische tijd (19 uur lokale tijd).

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share