Share

Op donderdag 7 januari 2016 bracht de gezaghebbende Franse sportkrant L’Equipe een top 30 van het Franse voetbal uit. Het Franstalige Sport/Foot Magazine bleef niet achter en bracht op woensdag 20 januari 2016 een top 100 van het Belgisch voetbal uit.

Bij L’Equipe noteerden we naast bekende namen als Nasser Al-Khelaïfi (eigenaar PSG), Didier Deschamps (Frans bondscoach), Jean-Michel Aulas (voorzitter Lyon), Zinédine Zidane (nieuwe trainer Real Madrid), Laurent Blanc (coach PSG), Zlatan Ibrahimovic (Zweeds international bij PSG), Anthony Martial (jong talent bij Manchester United), Michel Platini (op dit ogenblik geschorste voorzitter UEFA), Vincent Duluc (journalist L’Equipe) en Blaise Matuidi (middenvelder PSG) ook vrouwen met op plaats 17 Nathalie Boutard, de onderzoeksrechter die zowel Karim Benzema als Mathieu Valbuena in ‘de affaire rond de sextape’ ondervroeg voor het tribunaal van Versailles, en op plaats 30 Amandine Henry, de verdedigende middenvelder van Lyon die in 2015 internationale erkenning kreeg zowel bij Lyon als bij ‘les Bleues’ het Franse nationale vrouwenvoetbalteam.

Opmerkelijk is dat in de de Top 100 van het Belgisch voetbal bij Sport/Foot Magazine geen enkele vrouw te vinden is. In de lijst kregen uiteraard o.a. Hein Vanhaezebrouck, Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Gouden Schoen Sven Kums een vermelding net als bijvoorbeeld Laurent Depoître (grootste ontdekking), Adnan Januzaj (sterkste terugval), Gohi Bi Cyriac (sterkste terugkeer), Rolando (grootste ontgoocheling), Romelu Lukaku (bij de twijfelgevallen) maar ook Anthony Vanden Borre (als grootste mond), Michel Preud’homme (bij de niet-geliefden) en Bruno Venanzi (voor het lanceren van een roddel). Er was dus geen plaats voor televisieanalistes Cécile De Gernier (RTBf) of Imke Courtois (Sporza) maar ook niet voor Sparkle Tessa Wullaert of voor de in Frankrijk spelende Belgische international Janice Cayman die een fantastisch doelpunt scoorde tegen Bosnië-Herzegovina.

Om dit te veranderen is het wellicht nodig dat de Belgian Red Flames zich in 2016 plaatsen voor een groot tornooi, de eindronde van het EK 2017 in Nederland bijvoorbeeld. Misschien dat er dan in 2017 wel plaats is in de Top 100 voor gezichten uit het Belgisch vrouwenvoetbal?!

PS: Ook nog melden dat Charlotte Van Ishoven (Auburn Tigers) deze maand op pagina 81 te zien is als ‘Leading Lady’ in het maandblad Panorama van Januari 2016 en dat in Sport/Voetbal Magazine op pagina 93 van de editie van woensdag 20 januari 2016 een lezersbrief staat van Wencke Hublou uit Winksele rond (Non-)Emancipatie waarin het gaat over de Gouden Pump en de beste vrouwelijke speelster in het Belgisch voetbal.

Lees over Amandine Henry in de top 30 van het Franse vrouwenvoetbal:

L’Equipe

Share