Share

Voetbal is een mannensport en commentaar daarop geven blijkbaar nog altijd ook. Zelfs in 2018 is dat cliché voor velen jammer genoeg nog altijd van toepassing. Dat werd deze week nog maar eens bewezen.

De 54-jarige Claudia Neumann deed al een geruime tijd rechtstreeks verslag bij sportuitzendingen op de Duitse openbare omroep ZDF en in 2016 mocht ze tijdens het EK in Frankrijk voor het eerst een voetbalwedstrijd bij de mannen (ze deed het eerder al in het vrouwenvoetbal) van rechtstreeks commentaar voorzien. Ze gaf later ook tijdens de Olympische Spelen in Brazilië rechtstreeks commentaar bij het vrouwenvoetbal. Nu is ze op het WK 2018 in Rusland ook aanwezig maar bij haar eerste werkdagen op dit tornooi werd ze op sociale media vaker dan haar lief was bekritiseerd, bespot en beschimpt.

Ook in Engeland kregen ze de voorbije dagen te maken met dat fenomeen want daar mocht Vicky Sparks kennismaken met dezelfde spot en kritiek nadat ze als eerste vrouw op de BBC rechtstreeks commentaar gaf bij de wedstrijd tussen Portugal en Marokko op woensdag 20 juni 2018 vanuit het Luzhniki Stadion in Moskou. Zelfs John Terry, ex-Engels international en de vroegere captain van Chelsea en tegenwoordig voetballend voor Aston Villa, liet zich niet onbetuigd. Op zijn Instagramaccount postte hij als commentaar “having to watch this game with no volume”. Om zichzelf van alle kritiek te ontheffen liet hij vervolgens weten dat zijn televisie niet echt werkte op dat moment … Een flauw excuus uiteraard!

Vicky Sparks, ook vaak te horen op Radio Five Live en tijdens Final Score op de BBC, is overigens niet totaal onbekend. Zij was in het verleden ook al bijna het slachtoffer van manager David Moyes (ex-Everton en ex-Manchester United). De Schot wilde haar ooit een klap verkopen omdat ze hem als in degradatiegevaar verkerende coach van Sunderland moeilijke vragen stelde! Hij kreeg hiervoor uiteindelijk van de Engelse voetbalbond een boete van 30.000 Britse Pond.

Lees nog meer over de vrouwelijke voetbalcommentatoren via:
NOS.nl
en via:
Mirror.co.uk
en via:
Bento
en via:
Telegraph
en via:
Die Welt

Lees over de vrouwelijke voetbalanalisten via:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share