Share

Droevig nieuws op het Twitteraccount van de Belgian Red Flames op deze dinsdagochtend 26 juni 2018. Daar staat te lezen dat Marc Lesenfants, de voorzitter van het Belgische vrouwenvoetbal, overleden is.

“RIP Marc Lesenfants, onze delegatieleider en voorzitter van Belgisch vrouwenvoetbal. We kunnen jouw liefde voor ons niet omschrijven. Bedankt voor alles”, zo staat te lezen in een tweet om 5u39. Ook Stefan Van Loock, de woordvoerder van de Rode Duivels die momenteel op het WK 2018 in Rusland aan het werk is, reageerde op het overlijden van Lesenfants. “Triest om van deze bijzonder minzame man afscheid te moeten nemen. Dank voor de fijne momenten, Marc.”

Zaterdag 21 mei 2011. Marc Lesenfants overhandigt een van de kleine bekertjes aan Stefanie Van Broeck (Sinaai Girls) na winst in de finale tegen Lierse. Na die finale werden Ives Serneels (Lierse) en Tamara Cassimon (Sinaai Girls) het nieuwe technische duo bij de toen nog Rode Duivelinnen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Marc Lesenfants, geboren op 21 april 1949, was jarenlang voorzitter van RRC Etterbeek waar hij het vrouwenvoetbal bij de jeugd introduceerde. Hij studeerde scheikunde en biochemie vooraleer hij in de wereld van de cosmetica en de parfums terechtkwam. Hij werkte in zijn carrière het langst bij de Lancaster Group waar hij ook gedurende 15 jaar verkoopsdirecteur was voor de regio België/Luxemburg. Hij stopte zijn professionele werkzaamheden in 2007 waarna hij in 2008 lid werd van het Uitvoerend Comité van de KBVB en daar nam hij op woensdag 1 juli 2009 het vrouwenvoetbal onder zijn hoede als opvolger van Michel Gerard die enkele dagen eerder ontslag nam. Hij werd voorzitter van de Commissie Damesvoetbal en zorgde voor de eerste stappen in de professionalisering van het Belgische vrouwenvoetbal met de introductie van de profclubs en een nieuwe ruimere technische staf bij de toen nog Rode Duivelinnen. Ook de invoering van de Women’s BeNeLeague, de eerste grensoverschrijdende competitie in het vrouwenvoetbal die samen met Nederland van 2012 tot en met de zomer van 2015 werd gespeeld, was een van de zaken die hij mee hielp realiseren. Toen dat project stopte was hij eerder teleurgesteld maar hij bleef positief en hoopte dat deze ervaring in de toekomst een positieve uitwerking zou blijven hebben.

Marc Lesenfants applaudiseert na een overwinning van de Belgian Red Flames! Foto – (c) Bart Vandenbroucke

Hij was ook de eerste voorzitter van het Belgische vrouwenvoetbal die zijn belangrijkste team een kwalificatie voor een grote eindronde zag bewerkstelligen. Het succes van de Belgian Red Flames op weg naar het EK 2017 in Nederland deed hem enorm veel plezier en het was ook zijn vurigste wens dat de ‘meisjes’ (zoals hij ze vaak noemde) van bondscoach Ives Serneels volgend jaar voor het eerst op een WK zouden staan. Die primeur zal hij echter niet meer meemaken. Hij kampte eerder dit jaar met gezondheidsproblemen want hij moest vanuit de Cyprus Women’s Cup 2018 vervroegd naar België terugkeren. Maar dat vond hij zelf niet zo erg want nadien wonnen de Belgian Red Flames hun wedstrijden wat hem de zin ontlokte dat het beter ging zonder hem! De minzame man was dus ook altijd wel te vinden voor een humoristische noot.

Deze redactie biedt oprecht medeleven aan en veel sterkte aan de echtgenote en aan de familie van Marc Lesenfants!

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Lees ook nog:
Nieuwsblad.be
en via:
Nieuwsblad.be
en via:
Vrouwenteam.be
en via:
KBVB

Share