Share

Titelverdediger Duitsland maakte op het WK 2018 in Rusland niet meteen de beste indruk. Het verloor als regerend wereldkampioen het eerste groepsduel tegen Mexico en op de slotdag in groep F ging het ook in Kazan onderuit tegen Zuid-Korea! Duitsland moet dus eerder dan verwacht inpakken en wegwezen! Duitsland werd zo de 4de wereldtitelhouder die sinds de eeuwwisseling na de groepsfase terug huiswaarts moet!

U las het eerder al dat de regerende wereldkampioen slechts 2 keer eerder zijn titel ook effectief wist te verlengen. Dat lukte Italië in 1938 en Brazilië in 1962! Ook in 2018 zal het dus niet gebeuren want Duitsland verloor op woensdag 27 juni 2018 tegen Zuid-Korea met 2-0 en Zweden won het andere groepsduel tegen Mexico met 0-3! Duitsland eindigde door dit resultaat zelfs 4de en laatste in groep F. Eerder in de geschiedenis kwamen de regerende wereldkampioenenen Italië (in 1950 maar slechts met 13 ploegen), Frankrijk (in 2002), Italië (in 2010) en Spanje (in 2014) niet verder dan de groepsfase terwijl de wereldkampioen van 1930 Uruguay zijn wereldtitel vier jaar later in Italië niet verdedigde!

Bekijk de beelden van het duel Zuid-Korea – Duitsland met dank aan FIFA TV:

In het vrouwenvoetbal verloor een regerende wereldkampioen nog nooit de eerste wedstrijd op het daaropvolgende wereldkampioenschap. Het slechtste resultaat was een gelijkspel van titelverdediger Verenigde Staten in 1995 tegen China 3-3. Bovendien werd geen enkele regerende wereldkampioen in het daaropvolgende tornooi al in de groepsfase uitgeschakeld. De vroegste uitschakeling van een wereldkampioen vrouwenvoetbal in het daaropvolgende tornooi gebeurde in 2011 toen Duitsland op zaterdag 9 juli 2011 in eigen land in de kwartfinales in Wolfsburg onderuit ging tegen de latere wereldkampioen Japan! Het werd 0-1 na een doelpunt van Karina Maruyama in de 108ste minuut! Op het WK 2019 in Frankrijk, dat van vrijdag 7 juni 2019 tot en met zondag 7 juli 2019 zal gespeeld worden, zijn de Verenigde Staten titelverdediger. Zorgen zij daar voor een negatieve primeur?

Bekijk de beelden van Duitsland – Japan op het WK Vrouwenvoetbal 2011 via FIFA TV:

Lees nog meer over het WK 2018 in Rusland via:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Ook nog meegeven dat door de uitschakeling van Duitsland en de kwalificatie van Zweden en later op de dag Brazilië er nog slechts 1 WK-finale uit het verleden overblijft namelijk die van 1958 tussen Zweden en Brazilië. De kans dat er op zondag 15 juli 2018 een onuitgegeven finale gespeeld wordt is zo inmiddels gegroeid tot 98,43 procent (63 mogelijke duels op 64)!

Share