Share

Op vrijdag 24 augustus 2018 stond in Vannes de wedstrijd voor de 3de plaats en de finale van het WK U20 vrouwenvoetbal op het programma. Engeland veroverde na strafschoppen het brons terwijl Japan voor het eerst wereldkampioen werd en als zodanig ook het eerste land werd dat zowel de wereldtitel binnenhaalde bij de seniores in 2011, bij de WU17 in 2014 en nu bij de WU20 in 2018!

Spanje U20 voor de aftrap van de WK-finale 2018 in Vannes! Foto – (c) FIFA.com

Spanje of Japan één van beide landen zou in Vannes in Bretagne de allereerste wereldtitel bij de WU20 grijpen. Japan onder leiding van Futoshi Ikeda keek het eerste half uur de kat uit de boom, liet het balbezit en een knappe poging van Maite Oroz, die al even knap gered werd door Hannah Stambaugh, aan Spanje maar sloeg in het derde kwartier en het begin van de tweede helft genadeloos toe met drie knappe goals. Zeven minuten voor de rust kreeg Hinata Miyazawa de bal van Jun Endo, ze keek even vanuit welke positie ze best kon schieten en na een beweging rechts-links-rechts haalde ze vanop een 20 meter van de goal uit met rechts. Het schot vloog mooi onder de lat van het doel verdedigd door Catalina Coll tegen de netten (0-1, 38ste minuut). Eva Maria Navarro had onmiddellijk kunnen gelijkstellen maar haar indraaiende bal met links werd alweer knap uit het doel gekeerd door de Japanse doelvrouw Hannah Stambaugh (39ste minuut).

De elf van Japan die aan de WK-finale 2018 begonnen in Vannes! Foto – (c) FIFA.com

Elf minuten na de rust was er dan een mooie combinatie vanop links van Japan tussen Saori Takarada en Riko Ueki die de bal halfhoog met een hakje meegaf aan de Japanse nummer elf. Takarada liep het strafschopgebied binnen en plaatste de bal met rechts in de verste hoek knap voorbij Catalina Coll (0-2, 56ste minuut). En nog was de Japanse honger niet gestild. Saori Takarada temporiseerde bijna halfweg de tweede helft op rechts, speelde de bal richting de het strafschopgebied binnenlopende Fuka Nagano waarna de Japanse nummer tien die de bal met rechts op de slof nam en hoog in de touwen over de Spaanse doelvrouw joeg (0-3, 65ste minuut). Japan mocht zich gaan opmaken voor de wereldtitel. Iets minder dan twintig minuten voor tijd lukte Spanje dan toch een doelpunt. Via Eva Maria Navarro en Maite Oroz belandde de bal op rechts bij Lucia Rodriguez die meteen een voorzet verstuurde naar de verste paal waar Candela Andújar goed gevolgd was en met rechts tegenscoorde (1-3, 71ste minuut). Er was nauwelijks opnieuw afgetrapt of Clàudia Pina werd knap bediend door Maite Oroz maar haar poging strandde via de vingertoppen van Hannah Stambaugh op de lat (73ste minuut). Spanje, dat op dit tornooi onder leiding stond van bondscoach Pedro López, probeerde nadien nog wel verder terug te slaan maar Japan kreeg uiteindelijk nog een mogelijkheid om verder uit te lopen toen Honoka Hayashi mocht aanleggen van in het strafschopgebied op aangeven van Saori Takarada. Haar poging werd echter in hoekschop gekeerd door Catalina Coll. Korte tijd later floot de Franse scheidsrechter Stéphanie Frappart af. Japan, dat achtereenvolgens Duitsland in de kwart, Engeland in de halve en Spanje in de finale opzij zette, was de terechte wereldkampioen!

Bekijk de hoogtepunten van Spanje – Japan met dank aan FIFA TV:

Eerder op de dag won Engeland na strafschoppen de strijd voor de derde plaats tegen gastland Frankrijk. Na een 1-1-gelijkspel deed Engeland het beter vanop de stip en zo konden de meisjes van bondscoach Mo Marley met een derde plaats en een bronzen medaille naar huis!

Bekijk de hoogtepunten van Frankrijk – Engeland met dank aan FIFA TV:

SCOREBORD WK U20 – FRANKRIJK 2018:

***Finale WK U20 – Stade de la Rabine, Vannes:

Spanje – Japan 1-3 (rust: 0-1);
Doelpunten: 38′ Hinata Miyazawa 0-1, 56′ Saori Takarada 0-2, 65′ Fuka Nagano 0-3, 71′ Candela Andújar 1-3;
Scheidsrechter: Stéphanie Frappart (Frankrijk) met als assistenten Manuela Nicolosi (Frankrijk) en Michelle O’Neill (Ierland) en als 4de ref Edina Alves Batista (Brazilië);
Toeschouwers: 5.409;

Engeland WU20 eindigde derde op het WK 2018 in Frankrijk! Foto – (c) FIFA.com

***Wedstrijd voor de 3de plaats:
Frankrijk – Engeland 1-1 (strafschoppen 2-4);
Doelpunten: 46′ Georgia Stanway 0-1, 68′ Emelyne Laurent 1-1 op strafschop;
Strafschoppen: Georgia Stanway 0-1, Julie Thibaud 1-1, Lauren Hemp 1-2, Selma Bacha gestopt door Sandy MacIver; Alessia Russo gestopt door Justine Lerond; Emelyne Laurent 2-2, Chloe Peplow 2-3, Amélie Delabre gestopt door Sandy MacIver, Georgia Allen 2-4.
Scheidsrechter: Gladys Lengwe (Zambia) met als assistenten Lidwine Rakotozafinoro (Madagascar) en Bernadettar Kwimbira (Malawi) en als 4de ref Ri Hyang Ok (Noord-Korea).
Toeschouwers: 4.708.

Gastland Frankrijk WU20 voor de aftrap van de kleine finale van het WK 2018! Foto – (c) FIFA.com

***ONDERSCHEIDINGEN WK WU20 FRANKRIJK 2018:

De Gouden Bal ging naar: Patricia Guijarro (Spanje) (beste speelster gekozen door de leden van de Technical Study Group van de FIFA).
De Gouden Schoen ging naar: Patricia Guijarro (Spanje) (6 doelpunten en 3 assists tijdens het WK U20);

De Spaanse Patricia Guijarro won zowel de Gouden Bal als de Gouden Schoen op het WK Vrouwenvoetbal U20 in Frankrijk! Foto – (c) FIFA.com

De Gouden Handschoen ging naar: Sandy MacIver (Engeland) (beste doelvrouw gekozen door de leden van de Technical Study Group van de FIFA).
FIFA Fair Play Trophy: Japan.

De Engelse Sandy MacIver werd gekozen tot beste doelvrouw van het tornooi WKU20 in Frankrijk! Foto – (c) FIFA.com

Voor meer over de halve finales ga naar:
Vrouwenteam.be

Voor nog meer over het WK U20 in Frankrijk:
FIFA.com – WK U20 Frankrijk 2018

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Nog meegeven dat de Belgian Futsal Flames hun beslissende wedstrijd in de eerste kwalificatieronde van UEFA Women’s Futsal Euro 2019 in Noord-Ierland verloor tegen Zweden. Het werd na een 2-3-voorsprong bij de rust nog een 8-3-nederlaag. De Belgische goals waren van Mariam Abdulai Toloba (2) en Sandy Bourtembourg (1). In het andere slotduel won Nederland met 4-2 tegen Noord-Ierland. Zweden is dus groepswinnaar en het mag het in september in groep 2 opnemen tegen Rusland, Kroatië en Slovenië voor een plaatsje op de EK-eindronde met vier van februari 2019!

Share