Share

Olympique Lyonnais, 5 keer winnaar van de UEFA Women’s Champions League, ging vanaf zondag 26 augustus 2018 op zoek naar een 13de Franse landstitel op rij. Het avontuur met de openingswedstrijd tegen Lille OSC begon op wandelafstand van de Belgische grens op het Complexe Sportif de Luchin in Camphin-en-Pévèle waar Rode Duivel Eden Hazard zijn voetbalopleiding kreeg.

Het team van Lille OSC spreekt zichzelf moed in voor het openingsduel tegen UWCL-winnaar en Frans landskampioen Olympique Lyonnais! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Ook in het seizoen dat uitdraait op het 8ste WK Vrouwenvoetbal in de zomer van volgend jaar in Frankrijk is het internationaal gekleurde Lyon favoriet om de Franse landstitel weg te kapen maar toch is er bij onze zuiderburen hoop dat Paris Saint-Germain (met Belgian Red Flame Davinia Vanmechelen) en/of Montpellier (met de Belgische Gouden Schoen Janice Cayman) eventueel voor een verrassing kunnen zorgen. Een stunt werd er niet meteen verwacht van Lille OSC, het team van het Belgische drietal Maud Coutereels (aanvoerster), Silke Demeyere (spelverdeelster) en Jana Coryn (die begon op de bank), dat het qua budget met zeven keer minder moet stellen dan het team dat op donderdag 24 mei 2018 in Kiev als eerste ooit de UEFA Women’s Champions League voor de derde keer op rij won!

Ada Hegerberg neemt de bal aan, Morgane Nicoli (Lille) probeert de Noorse spits af te houden! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Marine Dafeur mocht de wedstrijd op gang trappen en Rijsel kreeg ook de eerste vrije trap maar binnen de vijf minuten lag het eerste doelpunt van de bezoekers al tegen de netten. Een voorzet van de mee opgerukte nieuwe linksachter Carolin Simon (overgekomen van SC Freiburg) die binnengekopt werd door de Noorse Ada Hegerberg (0-1, 5de minuut). Zeven minuten later bediende Shanice ‘speedy’ van de Sanden de naar het centrum van het strafschopgebied gespurte linkerflank Amel Majri en die werkte beheerst af (0-2, 12de minuut). Even over het kwartier dan toch een mooie doorsteekpass van Silke Demeyere richting de spurtende Ouleymata Sarr maar doelvrouw Sarah Bouhaddi reageerde attent (18de minuut). Silke Demeyere beet ook fel van zich af en dat mocht Ada Hegerberg voelen met een gele kaart voor de Belgische tot gevolg (24ste minuut). Even over het halfuur dan een actie Eugénie Le Sommer-Ada Hegerberg en dit keer stond Shanice van de Sanden op de goeie plaats (0-3, 33ste minuut).

Shanice van de Sanden was bij momenten moeilijk af te stoppen! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Bij dit seizoensbegin was Lyon duidelijk nog niet helemaal op toerental maar het was toch al voldoende ingespeeld om na de rust verder uit te lopen. Vlak na de aftrap en binnen de 45 sekonden kopte Ada Hegerberg op voorzet van Amel Majri haar tweede goal van de namiddag en het nieuwe seizoen tegen de netten (0-4, 46ste minuut). Vervolgens maakte Shanice van de Sanden de actie op rechts waaruit de debuterende Engelse international Isobel Christiansen (overgekomen van Manchester City) haar eerste doelpunt op Franse bodem kon scoren (0-5, 64ste minuut). Amandine Henry stond dan op de goeie plaats om een van de paal terugkerende kopbal van Griedge M’Bock Bathy na hoekschop van Carolin Simon binnen te koppen (0-6, 72ste minuut). De eindstand leek zo al op het bord te staan toen Belgian Red Flame Jana Coryn alsnog mocht opdraven voor de van Soyaux overgekomen Amerikaanse spits met Franse roots Danielle Tolmais (77ste minuut).

Amel Majri, die hier Jessica Lernon (Lille) probeert uit te spelen zorgde voor 2 assists en 2 goals op de openingsdag! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Lyon gaf echter niet op en het dreef de score helemaal in het slot nog verder op. Een actie die begon bij Carolin Simon en voorgezet werd door Amel Majri werd door Lucy Bronze met het hoofd succesvol afgerond (0-7, 87ste minuut). In de toegevoegde tijd zorgde de bedrijvige Amel Majri op aangeven van Carolin Simon met een knap schot dat via de onderkant van de lat in doel ging voor de ietwat overdreven eindcijfers (0-8, 90ste + 2′ minuut).

Ook bij de winnaar van de UWCL is de winfie meer dan ingeburgerd! Foto – (c) Olympique Lyonnais/ASH

Om 17 uur stond het team van trainer Reynald Pedros dus al meteen aan de kop van het klassement in de Franse D1 Féminine, een plaats die ze wellicht niet meer zullen afstaan tenzij … Antwoord in elk geval op het einde van het seizoen 2018-19 dat voor het eerst volledig te zien en te volgen is op de Franse betaalzender Canal+!

De Franse betaalzender Canal+ zendt dit seizoen en dat tot en met 2023 de Franse D1 Féminine rechtstreeks uit! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

SCOREBORD:

Zondag 26 augustus 2018 – D1 Féminine 2018-19 – 1ste speeldag;
Complexe Sportif de Luchin, Camphin-en-Pévèle;

Lille OSC – Olympique Lyonnais 0-8 (rust: 0-3);
Doelpunten: 5′ Ada Hegerberg 0-1, 12′ Amel Majri 0-2, 33′ Shanice van de Sanden 0-3, 46′ Ada Hegerberg 0-4, 64′ Isobel Christiansen 0-5, 72′ Amandine Henry 0-6, 87′ Lucy Bronze 0-7, 90′ + 2′ Amel Majri 0-8.
Gele kaart: 24′ Silke Demeyere (Lille OSC) na fout op Ada Hegerberg (OL);
Scheidsrechter: Elodie Coppola;
Assistent-scheidsrechters: Denis Pichonnier en Christine Meurisse.
Toeschouwers: 663.

Lyon mocht ook rekenen op een schare fans op bezoek bij Rijsel! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Lille OSC speelde met: Elisa Launay; Jessica Lernon, Morgane Nicoli, Maud Coutereels (cap), Heloise Mansuy; Julie Dufour (67′ Lina Boussaha), Rachel Saïdi, Silke Demeyere (67′ Caroline La Villa), Marine Dafeur; Ouleymata Sarr, Danielle Tolmais (77′ Jana Coryn);
Trainer: Dominique Carlier.
Kwamen niet in actie: Floriane Azem, Laetitia Chapeh Yimpa;

Olympique Lyonnais vlak voor de aftrap van het seizoen 2018-19 op het Complexe Sportif de Luchin in Camphin-en-Pévèle. Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Olympique Lyonnais speelde met: Sarah Bouhaddi; Lucy Bronze, Kadeisha Buchanan, Griedge M’Bock Bathy, Carolin Simon; Amandine Henry (76′ Eva Kouache), Isobel Christiansen; Shanice van de Sanden (65′ Delphine Cascarino), Eugénie Le Sommer (cap) (65′ Saki Kumagai), Ada Hegerberg, Amel Majri;
Trainer: Reynald Pedros (geschorst) en op de bank vervangen door Charles Devineau.
Kwamen niet in actie: Lisa Weiss, Jessy Roux.

***Bekijk de fotoreportage van Paul Dijkmans in Camphin-en-Pévèle via:
Fotopagina Paul Dijkmans

Luister naar Shanice van de Sanden (Olympique Lyonnais) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Ada Hegerberg (Olympique Lyonnais) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Silke Demeyere (Lille OSC) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Isobel Christiansen (Olympique Lyonnais) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Amel Majri (Olympique Lyonnais) dankzij Vrouwenteam TV:

***Voor de volledigheid ook nog alle uitslagen van de 1ste speeldag in de D1 Féminine 2018-19:
Lille – Lyon 0-8;
Gespeeld op zaterdag 25 augustus 2018:
Fleury – PSG 0-1;
Dijon – Montpellier 0-1;
Paris FC – En Avant Guingamp 2-0;
Soyaux – Rodez 3-1;
Metz – Bordeaux tenslotte werd uitgesteld omdat er bij Metz 2 speelsters voetballen die de dag voordien nog op het WK U20 aktief waren.

Bekijk alle doelpunten van de 1ste speeldag op video met dank aan FFF TV/Canal+:

***Tot slot nog enkele records van Olympique Lyonnais in de D1 Féminine:

Meest goals in het seizoen 2014-15: 147;
Minst tegengoals in het seizoen 2011-12: 3;
Aantal seizoenen met het maximum van de punten: 3 (2010-11, 2012-13, 2014-15);
Aantal Franse landstitels op rij: 12.

Voor interviews met speelsters uit het Franse en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Nog meegeven dat Lille – Lyon vorig seizoen op 1-10 eindigde!

Lees meer daarover via:
Vrouwenteam.be

Share