Share

Na de lancering van de personal websites van de Belgische Femke Maes en van de Zwitserse international Lara Dickenmann, die met het Franse Lyon in 2011 en 2012 twee keer op rij de UEFA Women’s Champions League zou winnen, kwam er op vrijdag 28 augustus 2009 dankzij de medewerking van Joke Vuylsteke, David Catry, Dirk Vuylsteke en Paul Dijkmans en naar een idee van ondergetekende een nieuwe website over en rond het Belgische en internationale vrouwenvoetbal online. Het was de eerste website in België die het vrouwenvoetbal elke dag de aandacht schonk die het verdiende maar niet kreeg in de traditionele media. Deze sport werd ook voor het eerst op een neutrale en objectieve manier belicht met foto’s, interviews, korte reportages, spotlights. Het was vlak voor de toen nog Rode Duivelinnen een dubbele oefeninterland gingen spelen in en tegen Roemenië.

Op dinsdag 28 augustus 2018 zijn we 9 jaar verder. Opvallend is dat we ook nu weer vlak voor een bezoek en een wedstrijd van het Belgische nationale vrouwenteam in en tegen Roemenië staan maar nu gaat het om een WK-kwalificatiewedstrijd waarbij de Belgian Red Flames geen andere optie hebben dan winnen willen ze nog kans maken om straks mee te doen aan de play-offs richting het WK 2019 in Frankrijk. Halen ze het of halen ze het niet? Iedereen stelt zich uiteraard de vraag op het gevaar af dat de belangstelling bij niet-kwalificatie voor het WK 2019 in Frankrijk voor het vrouwenvoetbal straks weer een stuk minder zou kunnen zijn. De nieuwkomers in het medialandschap van het vrouwenvoetbal kwamen er immers op het ogenblik dat het bijna duidelijk was dat de Belgian Red Flames een kwalificatie voor het EK 2017 in Nederland konden halen.

In 9 jaar is er uiteraard veel gebeurd ten goede en ten kwade. De Belgian Red Flames boekten vooruitgang in die zin dat ze zich eindelijk wisten te kwalificeren voor een grote eindronde (het EK 2017 in Nederland terwijl dat eigenlijk al in 2013 voor het EK in Zweden had kunnen/moeten gebeuren), met de Belgische clubteams ging het echter van kwaad naar erger. De omkadering, de vergoedingen en de trainingen werden beter maar het succes volgde niet. Het is op dat vlak bijzonder pijnlijk te moeten vaststellen dat er sinds het succes van Rapide Wezemaal en het behalen van de kwartfinale van de UEFA Women’s Cup in 2008 niet één club (zelfs Standard en RSC Anderlecht in de beste omstandigheden niet) in geslaagd is om zich op Europees vlak voor een volgende ronde te plaatsen!

Wat er ook van zij de competitie in de nationale reeksen is inmiddels alweer gestart, sommige provinciale reeksen hervatten het komende of in één van de komende weekends en de Belgische Super League begint op vrijdag 7 september 2018 in een seizoen dat uitmondt in het WK 2019 bij onze buren in Frankrijk.

Als enige onafhankelijke redactie die zonder reclame, sponsors of steun van de KBVB werkt wensen wij U een fantastisch seizoen in het vrouwenvoetbal toe met veel boeiende wedstrijden, kijkplezier van de bovenste plank en leesgenot dat naar waarde kan geschat worden!

Bekijk hoe het 9 jaar geleden begon:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Bekijk de website rond Femke Maes:

Femkemaes.be

Bekijk de website rond Lara Dickenmann:
Laradickenmann.com

PS: U kan ons inmiddels ook volgen op Facebook via Vrouwenvoetbal.be.

Share