Het Nederlandse nationale vrouwenvoetbalteam heeft zich voor de tweede keer op rij geplaatst voor het WK vrouwenvoetbal. Net als in de herfst van 2014 gebeurde dat opnieuw na play-offs voor het laatste Europese ticket!

We spelen 7 minuten in Zwitserland-Nederland: Stéphanie Frappart toont Anouk Dekker de rode kaart! Foto – (c) Davy Rietbergen

In het Zwitserse Schaffhausen verdedigden de Oranje Leeuwinnen met succes een 3-0-voorsprong uit de heenwedstrijd in Utrecht. Nederland kreeg het vroeg in de wedstrijd nog wel even benauwd toen Anouk Dekker na balverlies aan en een professionele fout op Ramona Bachmann door de Franse scheidsrechter Stéphanie Frappart, die wedstrijden bij de mannelijke profs in de Ligue 2 fluit, meteen uit het veld werd gestuurd. Ramona Bachmann trapte de vrije trap via een hoofd in de Nederlandse muur over het doel. Jill Roord, die in de basis mocht starten ter vervanging van de geblesseerde Jackie Groenen, werd het slachtoffer van de rode kaart. Zij moest al in de 13de minuut naar de kant. Bondscoach Sarina Wiegman, die gewoon met 3 achterin had kunnen verder spelen want Zwitserland stond niet op zijn sterkst, verkoos om toch met 4 achterin te blijven verdedigen waardoor Merel van Dongen, er niet bij op het EK 2017 in eigen land, plots opnieuw in de basis terechtkwam.

Vivianne Miedema gaat in het Lido Park van Schaffhausen aanleggen voor het Nederlandse doelpunt! Eseosa Aigbogun is uitgespeeld! Het WK 2019 is een feit! Foto – (c) Davy Rietbergen

Finaal kon Zwitserland niet profiteren van de numerieke meerderheid. De Oranje Leeuwinnen kwamen na de rust in het mistige Schaffhausen zelfs op voorsprong toen een actie Miedema-Van de Sanden-Martens opnieuw bij de spits van Arsenal belandde en zij met links eenvoudig voorbij Gaëlle Thalmann in de verste benedenhoek trapte (0-1, 52ste minuut). Met het uit gescoorde doelpunt was een mogelijke mirakuleuze ommekeer van dit duel nu helemaal van de baan. Het Zwitsers enthousiasme van bij de aftrap verdween langzaam maar zeker maar de thuisploeg, die de afscheidnemende bondscoach Martina Voss-Tecklenburg voor aanvang met bloemen had bedacht, bleef wel strijden voor de eer en om een gelijkmaker te scoren. Het was de sterk ingevallen en debuterende Coumba Sow (FC Zürich), die nauwelijks tien minuten op het veld daarin slaagde op aangeven van Noelle Maritz. Met de 1-1 konden de 5.148 toeschouwers tevreden naar huis. Ze zagen een aangenaam duel met veel inzet en waarin de Nederlandse kwaliteit vaak bovendreef. Daar kon een fel verzwakt Zwitserland in deze twee barrageduels niet tegenop. Vrouwelijk Oranje is er dus na het WK 2015 in Canada nu ook bij op het WK 2019 in Frankrijk. Sarina Wiegman en haar team kennen hun tegenstanders voor de groepswedstrijden van volgend jaar na de WK-loting op zaterdag 8 december 2018 in Parijs!