Share

Op woensdag 29 mei 2019 staat in het verre Azerbeidzjan de finale van de UEFA Europa League op het programma tussen Chelsea met Rode Duivel Eden Hazard en Arsenal. We nemen de eindstrijd in Bakoe als aanleiding om ons nog maar eens de vraag te stellen wanneer de UEFA met een tweede Europese beker voor het vrouwenvoetbal naar buiten komt.

KAA Gent Ladies won de Beker van België 2017 en 2019 maar mag nog altijd niet Europa in. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Sinds 2009 mogen de kampioenen en de tweedes van de 12 belangrijkste landen in het Europese vrouwenvoetbal het jaar nadien telkens hun prestaties van het voorbije seizoen verzilveren in de UEFA Women’s Champions League. Jammer genoeg komen de bekerwinnaars en de tweedes en/of derdes van alle andere landen vaak niet aan bod op het Europese toneel. KAA Gent Ladies is daar nu al twee seizoenen (in 2017-18 en straks in 2019-20) het slachtoffer van, voor Standard was het vorig seizoen het geval. Maar in het komende seizoen speelt bijvoorbeeld ook het vrouwenteam van Ajax Amsterdam geen Europees voetbal ondanks het feit dat het in het voorbije seizoen wel een trofee won. De winnaars van de Spaanse en de Portugese beker Real Sociedad (dat als 7de in de eindstand in de finale landskampioen Atlético Madrid versloeg) en Benfica Lissabon (pas derde in de eindstand na Sporting Clube de Portugal en kampioen SC Braga) zijn eveneens in dat geval. En daarom zou het nuttig zijn dat er naast een UEFA Women’s Champions League ook een UEFA Women’s Europa League in het leven wordt geroepen. Ook Standard, KRC Genk Ladies en KAA Gent Ladies zouden dan misschien eens kunnen proeven van Europees competitievoetbal.

RSC Anderlecht mag voor het tweede jaar op rij als Belgische vertegenwoordiger proberen de eerste ronde van de UWCL te bereiken. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Nog meegeven dat dit de landen zijn die volgend seizoen zowel met hun landskampioen als met hun bekerwinnaar Europees vrouwenvoetbal mogen spelen op weg naar de finale van de UEFA Women’s Champions League in Wenen op zaterdag 24 mei 2020: Duitsland, Frankrijk, Engeland, Zweden, Spanje, Denemarken, Tsjechië, Italië, Zwitserland, Rusland, Schotland en Oostenrijk. Zowel de Nederlandse (FC Twente) als de Belgische landskampioen RSC Anderlecht moeten via een mini-tornooi in augustus 2019 proberen de 1ste ronde van de UWCL te bereiken.

Lees meer over de Road to Vienna 2020 via: https://www.uefa.com/womenschampionsleague/news/newsid=2585188.html?iv=true

Lees meer over de finale van de UEFA Women’s Champions League 2019 via:

https://nieuws.vrouwenvoetbal.be/?p=49375

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share