Share

Alhoewel het de voorbije jaren minder sterk geworden is staat Zweden nog altijd bekend om het vrouwenvoetbal. In de geschiedenis van het WK werd het voorlopig twee keer derde (in 1991 en in 2011) terwijl het in 2003 de WK-finale speelde, verloor tegen Duitsland en dus tweede werd. Over dat WK van 2003 kwam in Zweden nu een film uit onder de titel ‘Silverresan 2003’ of vrij vertaald ‘De weg naar zilver in 2003’.

Hanna Ljungberg haalde met Zweden zilver op het WK 2003 in de VS waar ze ook scoorde in de finale tegen Duitsland! Foto – (c) SFV

Het WK Vrouwenvoetbal 2003 in de Verenigde Staten is voor Zweden een sportklassieker. 3,8 miljoen mensen of de helft van de Zweedse bevolking zagen de finale tegen Duitsland op televisie. Maar voor ze naar het WK in de VS vertrokken kregen de Zweedse speelsters de vraag ‘Wat er zou gebeuren als hun WK-campagne zou mislukken, stopt het vrouwenvoetbal dan misschien?” zo vertelt Hanne Ljungberg in de film. ‘U kan zich wel inbeelden hoe belangrijk dat tornooi voor ons werd aangezien dat negatieve gevoel vooraf heerste.’, voegt de legende uit het Zweedse vrouwenvoetbal er nog aan toe. De selectie van 2003 werden uiteindelijk idolen voor een ganse generatie.

In de film wordt het verhaal verteld over een reis die het vrouwenvoetbal in het daglicht stelde zoals dat nog nooit eerder gebeurd was in Zweden. Hanna Ljungberg, Caroline Jönsson en Marika Domanski Lyfors zijn drie hoofdrolspeelster in het bijzondere verhaal ‘Silverresan 2003’.

Bekijk hier nog eens de doelpunten uit de WK-finale van 2003 tussen Duitsland en Zweden in de Verenigde Staten dankzij FIFA TV:

***Bekijk hier de Zweedse selectie voor het WK 2019 in Frankrijk onder leiding van bondscoach Peter Gerhardsson:

Doelvrouwen: Jennifer Falk (Kopparbergs/Göteborg FC), Hedvig Lindahl (Chelsea), Zecira Musovic (Rosengard).

Verdedigers: Jonna Andersson (Chelsea), Nathalie Bjorn (FC Rosengard), Magdalena Eriksson (Chelsea), Nilla Fischer (Vfl Wolfsburg), Hanna Glas (Paris Saint-Germain), Amanda Ilestedt (Turbine Potsdam), Linda Sembrant (Montpellier).

Middenvelders: Anna Anvegard (Vaxjo DFF), Kosovare Asllani (Linköpings), Lina Hurtig (Linköpings), Julia Roddar (Kopparbergs/Göteborg), Elin Rubensson (Kopparbergs/Göteborg), Caroline Seger (Rosengard).

Aanvallers: Stina Blackstenius (Linköpings), Sofia Jakobsson (Montpellier), Madelen Janogy (Pitea), Mimmi Larsson (Linköpings), Fridolina Rolfo (Bayern München), Olivia Schough (Djurgardens), Julia Zigiotti Olme (Kopparbergs/Göteborg).

Zweden speelt in de groepsfase van het WK 2019 in Frankrijk achtereenvolgens tegen Chili (dinsdag 11 juni 2019 in Rennes), tegen Thailand (op zondag 16 juni 2019 in Nice) en tegen regerend wereldkampioen de Verenige Staten (op 20 juni 2019 in Le Havre).

Voor nog meer over Silverresan 2003 ga naar: https://www.svt.se/sport/fotboll/silverresan-2003?showmodal=media-article

Voor interviews met Belgische en internationale speelsters kan U terecht op:
Vrouwenteam TV

Share