Share

Sinds de eerste dag van het WK Vrouwenvoetbal 2019 in Frankrijk zorgt de introductie van de video assistant referee, de VAR, voor veel discussie. Vooral omdat die niet echt doet waarvoor hij zou moeten dienen namelijk een hulpmiddel zijn voor de scheidsrechter.

Bibiana Steinhaus floot in 2011 al de finale van het WK Vrouwenvoetbal in Duitsland. Acht jaar later fluit ze op aangeven van de VAR een strafschop die er eigenlijk geen is. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In dit tornooi zijn er na de groepsfase al tal van voorbeelden op te noemen waar de VAR de scheidsrechter niet echt te hulp komt. Meer zelfs het lijkt wel of de VAR gewoon de beslissing neemt in plaats van de scheidsrechter. Zo was er om maar één voorbeeld aan te halen in de wedstrijd op de tweede speeldag tussen Frankrijk en Noorwegen duidelijk geen sprake van een strafschop voor Bibiana Steinhaus, de eerste vrouwelijk ref in de Bundesliga bij de mannen. Maar ze werd gecorrigeerd en (mogelijk zelfs) verplicht om strafschop te geven na tussenkomst van de VAR. Lachwekkend voor iedereen die iets van voetbal kent. Frankrijk scoorde het winnende doelpunt uit die fase en won de wedstrijd wat meteen ook vermoedens van favoritisme voor het gastland deed ontstaan.

Op de rustdag op vrijdag 21 juni 2019 kwam Pierluigi Collina op een persconferentie met een eerste nabeschouwing en evaluatie van de groepsfase en daarin geeft hij toe dat er enkele fouten gemaakt zijn maar toch is hij in het algemeen tevreden over de scheidsrechters en de VAR. Absolute perfectie is wellicht nooit te bereiken want missen is menselijk maar je zou toch mogen veronderstellen dat scheidsrechters van het niveau van Bibiana Steinhaus een beetje persoonlijkheid hebben en bij hun eigen oordeel durven te blijven. De ingrepen van de VAR zijn op dit ogenblik vooral nefast voor hun reputatie als ref maar zo denkt de heer Pierluigi Collina er wellicht niet over.

Lees het artikel met de evaluatie van de groepsfase via:

https://www.fifa.com/womensworldcup/news/collina-talks-var-penalties-and-refereeing-at-france-2019

Voor interviews met Belgische en internationale speelsters kan U terecht op:
Vrouwenteam TV

Share