De fair play en de arbitrage kregen een flinke deuk bij de achtste finale op het WK Vrouwenvoetbal 2019 in Valenciennes in het duel tussen Engeland en Kameroen. Het duel ontspoorde zo goed als volledig want het team uit Afrika dreigde tot twee keer toe om van het veld te stappen wat herinneringen opriep aan een groepsduel uit het WK 1982 in Spanje bij de mannen tussen Frankrijk en Koeweit.

Een mooi muurschildering van het Stade du Hainaut in Valenciennes, het decor voor Engeland – Kameroen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Niets deed eigenlijk vermoeden wat zich op zondag 23 juni 2019 zou afspelen in het Stade du Hainaut van Valenciennes waar het broeierig heet was. Met Engeland – Kameroen stond er een op papier leuke kwartfinale op het programma waarbij ‘The Lionesses’ duidelijk groot favoriet waren en Kameroen enkel kon hopen op een enorme verrassing.

Kameroen was fier en opgetogen toen het in Valenciennes poseerde voor de achtste finale tegen Engeland. Door een betwistbare scheidsrechterlijke beslissing zou de sfeer echter vlug omslaan! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In het begin van de wedstrijd was er een elleboog van Yvonne Leuko in het gezicht van Nikita Parris maar die werd terecht bestraft met een gele (het had ook rood kunnen zijn) kaart.

Nikita Parris in duel met Yvonne Leuko in het begin van de wedstrijd. Even later volgde een elleboog met een gele kaart tot gevolg! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Nog voor het kwartier was er echter een voorzet van Ellen White die bijna in de kleine rechthoek van de verdediging van Kameroen van de voet van Augustine Ejangue sprong en die vervolgens door doelvrouw Annette Ngo Ndom opgepakt werd. De Chinese scheidsrechter Liang Qin zag die fase echter als een bewuste en dus onreglementaire terugspeelbal (wat het eigenlijk niet was) en gaf zo een onrechtstreekse vrije trap op nauwelijks vijf meter van het doel van Kameroen. De verbazing was groot dat Liang Qin zelfs niet ging checken bij de VAR en dat ze er dit keer ook niet werd door gecorrigeerd. Na veel discussie en ongeloof bij Kameroen mocht Toni Duggan de bal dan kort richting Steph Houghton tikken. De Engelse captain plaatste de bal via de vingertoppen van Annette Ngo Ndom in de verste hoek en zo stond het na 14 minuten wedstrijd meteen 1-0 voor de favoriet. Kameroen voelde zich op dat ogenblik al bestolen.

Het openingsdoelpunt van Engeland tegen Kameroen na een betwistbare vrije trap voor een vermeende terugspeelbal. Het begin van alle kwaad in dit duel! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In de toegevoegde tijd van de eerste helft kwam de tweede fase waarbij Kameroen zich verongelijkt voelde. Ellen White verdubbelde de score op aangeven van Lucy Bronze maar ze werd door de arbitrage afgevlagd voor buitenspel. De VAR onder leiding van de Duitser Bastian Dankert (hij was ook al de baas bij dat andere chaotische duel in de groepsfase tussen Schotland en Argentinië) greep nu na enig oponthoud wel in en kende de treffer alsnog toe want er was enkel sprake van positiebuitenspel van een andere Engelse speelster (Nikita Parris) maar niet van Ellen White (2-0, 45ste + 4′ minuut). Het hek was nu helemaal van de dam. De speelsters van Kameroen waren deze vorm van partijdigheid beu en wilden van het veld stappen. Ze wezen met zijn allen naar de video die te zien was op het scorebord om hun gelijk te halen. Het had veel weg van de gebeurtenissen op het WK 1982 bij de mannen toen op maandag 21 juni 1982 in het Spaanse Valladolid een goedgekeurd doelpunt van Alain Giresse tijdens de wedstrijd Frankrijk-Koeweit waarbij er een fluitje te horen was uit de tribunes goedgekeurd werd en Koeweit gestopt was met spelen omdat ze dachten dat het buitenspel was. Het doelpunt daar werd uiteindelijk na tussenkomst van Sjeik Fahid Al-Ahmad Al-Sabah afgekeurd. Maar er was geen sprake van dat, hier in Valenciennes, de Chinese scheidsrechter haar beslissing genomen onder invloed van de VAR nog zou wijzigen. De vraag was wel of Kameroen nog zou verder spelen? Hun aanwezige fans schreeuwden luidkeels om van het veld te stappen terwijl de coach van Kameroen er alles aan deed om zijn speelsters op andere gedachten te brengen. Na een protestactie van enkele minuten en met de rust in zicht besloten de Ontembare Leeuwinnen dan toch om verder te spelen.

De speelsters van Kameroen wijzen naar de video op het scorebord in hun discussie met de Chinese scheidsrechter Liang Qin. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Kameroen kwam met nieuwe moed aan de aftrap van de tweede helft en ze scoorden bijna meteen. Ajara Nchout, de matchwinnares tegen Nieuw-Zeeland, trapte een voorzet van captain Gabrielle Aboudi Onguene knap tegen de netten (48ste minuut). 2-1, zo dacht iedereen en dan toch opnieuw een wedstrijd. Maar nee hoor, de VAR keurde het doelpunt af wegens buitenspel. Ook die beslissing veroorzaakte grote woede bij Kameroen. De wenende Ajara Nchout viel bijna niet te kalmeren en opnieuw werd er gedacht om het veld te verlaten want tegen 13 man spelen (Engeland, de scheidsrechter en de VAR) is onbegonnen werk. Kameroen liet het zich uiteindelijk geworden en speelde de wedstrijd met flink wat tegenzin uit. Kort voor het uur trapte Alex Greenwood na een hoekschop van Toni Duggan nog een derde Engels doelpunt tegen de netten (3-0, 58ste minuut). Maar op dat moment was het al lang duidelijk dat Engeland de tegenstander zou worden van Noorwegen, dat de avond voordien in Nice Australië uitschakelde met de strafschoppen, bij de kwartfinale in Le Havre.

Jill Scott juicht na de winst van Engeland tegen Kameroen in de achtste finale in Valenciennes. Een duel met Noorwegen volgt in de kwartfinale! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Op het einde van de wedstrijd toonde de Chinese scheidsrechter zich nog maar eens van haar slechtste kant toen ze wellicht uit schrik voor nog meer opstand eerst een duidelijke strafschopfout van Ysis Sonkeng (Kameroen) op de Engelse Francesca Kirby (77ste minuut) door de vingers zag en vergat rood te geven aan de ingevallen Alexandra Takounda voor een smerige trap op de zool van Steph Houghton (98ste minuut).

Phil Neville, de Engelse bondscoach, gaf na de wedstrijd kritiek op Kameroen in plaats van op de falende arbitrage! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De achtste finale in Valenciennes tussen Engeland en Kameroen gaat de geschiedenisboeken in. Een ploeg die op het punt staat te vertrekken vanwege scheidsrechterlijke beslissingen mede geïnspireerd door de VAR doen het imago van dit WK 2019 in Frankrijk geen goed. Het versterkt alleen maar het vermoeden van partijdigheid en die was er jammer genoeg al in veel duels op dit tornooi. De Engelse bondscoach Phil Neville gaf met zijn uitspraken na afloop van de wedstrijd vooral aan het adres van tegenstander Kameroen (hij mag immers geen kritiek geven op de arbitrage of hij wordt beboet) ook niet meteen blijk van fair play nochtans ook in Engeland lang (maar blijkbaar nu niet meer) het hoogste goed in de sport.