Share

De FIFA heeft de Franse Stéphanie Frappart aangeduid om op zondag 7 juli 2019 de finale van het WK Vrouwenvoetbal tussen titelverdediger de Verenigde Staten en Europees Kampioen Nederland in goede banen te leiden.

De 35-jarige Stéphanie Frappart is sinds 2009 FIFA-scheidsrechter en ze is vooral bekend omdat ze in 2014 als eerste vrouwelijke ref in het Franse profvoetbal bij de mannen in de Ligue 2 mocht fluiten. Eerder dit jaar, op zondag 28 april 2019, maakte ze haar debuut in de Franse Ligue 1 tijdens het duel tussen Amiens en Strasbourg, dat op 0-0 eindigde.

Stéphanie Frappart floot eerder twee duels op het WK 2015 in Canada waaronder de 2-0-overwinning van de VS in de groepsfase tegen Colombia, twee duels op de Olympische Spelen 2016 in Brazilië, vijf duels op het EK 2017 in Nederland waaronder de openingswedstrijd tussen vrouwelijk Oranje en Noorwegen in Utrecht (1-0) en de halve finale waarin de Oranje Leeuwinnen in de Grolsch Veste in Enschede afstand namen van Engeland (3-0). Ook op weg naar het WK 2019 in Frankrijk was ze aktief bij duels van vrouwelijk Oranje namelijk op bezoek bij Ierland (0-2-winst op 10 april 2018) en in de laatste barragewedstrijd in Schaffhausen tegen Zwitserland (1-1 op 15 november 2019). Inmiddels had ze de leiding over drie duels op het WK in haar thuisland namelijk de duels Argentinië – Japan (0-0) in Parijs en Nederland – Canada (2-1) in Reims tijdens de groepsfase en de kwartfinale tussen Duitsland en Zweden (1-2) in Rennes.

De WK-finale van komende zondag in het Parc OL van Lyon tussen twee teams die geleid worden door een vrouwelijke coach (Jill Ellis bij de VS en Sarina Wiegman bij Nederland) wordt het voorlopige hoogtepunt van haar carrière.

Stéphanie Frappart wordt tijdens de WK-finale bijgestaan door de assistenten Manuela Nicolisi (Frankrijk) en Michelle O’Neill (Ierland), door vierde ref Claudia Umpierrez (Uruguay) en als VAR door Carlos Del Cerro uit Spanje.

Lees nog meer over Stéphanie Frappart, de scheidsrechter voor de WK-finale 2019 in Frankrijk via:

https://www.fifa.com/womensworldcup/news/frappart-final-role-a-huge-sense-of-pride

Share