Share

Na de lancering van de personal websites van de Belgische Femke Maes; winnares van de UEFA Women’s Cup in 2009 met FCR Duisburg, en van de Zwitserse international Lara Dickenmann, die met het Franse Lyon in 2011 en 2012 twee keer op rij de UEFA Women’s Champions League zou winnen, kwam er op vrijdag 28 augustus 2009 dankzij de medewerking van Joke Vuylsteke, David Catry, Dirk Vuylsteke en Paul Dijkmans en naar een idee van ondergetekende een nieuwe website over en rond het Belgische en internationale vrouwenvoetbal online. Het was de eerste website in België die het vrouwenvoetbal elke dag de aandacht schonk die het verdiende maar niet kreeg in de traditionele media. Deze sport werd ook voor het eerst op een neutrale en objectieve manier belicht met foto’s, interviews, korte reportages, spotlights. Het was vlak voor de toen nog Rode Duivelinnen een dubbele oefeninterland gingen spelen in en tegen Roemenië.

Op woensdag 28 augustus 2019 zijn we 10 jaar verder. Opvallend is dat er nu toch al enkele zaken ten goede veranderd zijn maar dat is nog niet op alle vlakken het geval. De Belgian Red Flames kregen inmiddels weer wat extra belangstelling want hun thuiswedstrijden in de EK-kwalificatie op weg naar UEFA Women’s Euro England 2021 zijn vanaf nu niet langer op Proximus TV maar op Q2 en RTL, open netten dus, te zien. Dat is zeker een positief gegeven. Alleen moet men bij de KBVB ook eens gaan beseffen dat het voetbalverhaal eigenlijk al een stuk eerder begint namelijk bij de vele clubs die dagelijks speelsters de kans geven om te voetballen, ze opleiden en begeleiden en ze ook in actie laten komen nog voor ze ooit in een selectie terechtkomen. Het is dan ook bijzonder pijnlijk te moeten vaststellen dat de KBVB en met zich Voetbal Vlaanderen en de ACFF jonge speelsters bij die clubs weghaalt en ze verplicht om voor de Yellow Flames te kiezen. Dat zijn toestanden die in feite niemand ten goede komen zeker niet als er valse (school)beloftes aan verbonden zijn die uiteindelijk niet hard gemaakt kunnen worden zoals dat vorig seizoen al voor tal van die jonge Yellow Flames het geval was. Ook de nationale competitie ligt nog altijd ergens in een (onderste?) schuif van de verantwoordelijken bij de KBVB alhoewel er op de Women’s Football Summit op dinsdag 27 augustus 2019 in Brussel toch gesteld werd dat er in samenspraak met de Pro League plannen zijn om dat binnenkort te veranderen. Terwijl de belangrijkste landen in het vrouwenvoetbal proberen hun eigen competitie op te waarderen en sponsors daarvoor aantrekken wordt er in België aan de speelsters vanuit de technische staf van de KBVB de tip gegeven het liefst zo snel als mogelijk naar het buitenland te vertrekken. Het zegt eigenlijk alles over hoe men tegenover de eigen competitie staat …

In 10 jaar is er uiteraard veel gebeurd ten goede en ten kwade. De Belgian Red Flames boekten een opmerkelijke vooruitgang op de FIFA-wereldranglijst en ze plaatsten zich ook in 2016 voor het eerst voor een grote eindronde (het EK 2017 in Nederland terwijl dat eigenlijk al in 2013 voor het EK in Zweden had kunnen/moeten gebeuren) maar de hoofdvogel de kwalificatie voor het WK 2019 in Frankrijk, dat een absoluut topevenement in deze sporttak werd, liepen ze mis ondanks het feit dat de omkadering, de vergoedingen en de trainingen allemaal beter werden. Na deze ontgoocheling had je kunnen en mogen verwachten dat er een wissel zou gebeuren aan het hoofd van en bij de technische staf. Na acht jaar (wat al bijzonder lang is in het voetbal) onder leiding van dezelfde bondscoach Ives Serneels was (ondanks zijn verdiensten van de voorbije jaren om de Belgian Red Flames beter te doen voetballen en waar mogelijk was resultaten af te dwingen) een nieuwe wind aan het hoofd van het Belgische vrouwenvoetbal wellicht een verstandige keuze geweest al was het maar om iedereen scherp te houden, sommigen uit hun comfort zone te halen en nieuwe uitdagingen aan te gaan richting het EK 2021 in Engeland en vooral ook met het oog op een allereerste kwalificatie voor een WK-eindronde in 2023. Bij de KBVB denken ze echter dat ze goed bezig zijn en dat ze op de ingeslagen weg verder moeten gaan. Dat mag uiteraard maar of dat ook de juiste keuze is? Dat kan uiteraard alleen de toekomst uitwijzen.

Wat er ook van zij het nieuwe seizoen is inmiddels begonnen met een positieve noot. De Belgische landskampioen RSC Anderlecht wist zich via de voorronde te plaatsen voor de eerste ronde van de UEFA Women’s Champions League (een opmerkelijk gegeven maar iets wat vroeger eigenlijk gewoon via het winnen van de Belgische landstitel gebeurde) en in de Belgische Super League lijkt de terugkeer van Club Brugge op het hoogste niveau toch voor een nieuw elan van deze competitie te gaan zorgen. Daar in de schaduw van het Jan Breydelstadion komen er in elk geval op zaterdag toch al een flink aantal toeschouwers naar de thuiswedstrijden kijken. Laten we hopen dat dit de komende maanden zo verder gaat.

Niet alleen de competitie in de nationale reeksen is inmiddels alweer gestart, sommige provinciale reeksen hervatten het komende of in één van de komende weekends. Aan vrouwenvoetbal zelf zal het dus ook in het seizoen 2019-2020 niet ontbreken.

Als enige onafhankelijke redactie die zonder reclame, (gokkantoren als) sponsors of steun van de KBVB werkt wensen wij U een fantastisch seizoen toe met veel boeiende wedstrijden, kijkplezier van de bovenste plank en leesgenot dat naar waarde kan geschat worden!

Bekijk foto’s rond het vrouwenvoetbal van de voorbije 10 jaar via:

https://loft6.photoshelter.com/index

en via:

http://paul.vrouwenteam.be/

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Er werd op deze woensdag 28 augustus 2019 ook voetbal gespeeld. De Belgian Red Flames U19 verloren in Wuustwezel een vriendschappelijke interland met 2-5 tegen hun Nederlandse leeftijdsgenoten terwijl de Belgian Red Flames U23 in Tubeke met 1-3 onderuit gingen in een oefenduel tegen PSV Eindhoven.

Share