Share

In december 2018 beloofde de KBVB met de aanstelling van Katrien Jans tot manager van het Belgische vrouwenvoetbal in 2019 met een plan naar buiten te komen. Het was dus uitkijken naar de Women’s Football Summit die op dinsdag 27 augustus 2019 in het auditorium van de Brussels Expo werd gehouden. Ook vertegenwoordigers van de clubs waren benieuwd naar de plannen van de KBVB.

Peter Bossaert, de CEO van de KBVB, wil het vrouwenvoetbal nog verder stimuleren met een extra stroomstoot! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Om hun boodschap te verkondigen en kracht bij te zetten had de KBVB in elk geval kosten noch moeite gespaard.

Emily Shaw van FIFA kwam met een uitgebreide terugblik op het WK Vrouwenvoetbal 2019 in Frankrijk en blikte vooruit naar de toekomst. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In navolging van het succes van het voorbije WK Vrouwenvoetbal 2019 in Frankrijk waar België zelf niet bij was werden met Emily Shaw (FIFA’s Head of Development & Governance of Women’s Football) en ex-speelster van het jaar 2014 met VfL Wolfsburg Nadine Kessler (tegenwoordig UEFA’s Head of Women’s Football) enkele belangrijke personen uitgenodigd.

Nadine Kessler was in 2014 nog speelster van het jaar. Na het stopzetten van haar carrière vanwege een blessure werd ze bij UEFA de belangrijkste persoon voor het vrouwenvoetbal! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Ook vice-premier en minister van ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo kwam in ‘de eeuw van de vrouw’ spreken.

Alexander De Croo, de vice-premier en minister van ontwikkelingssamenwerking, kon als enige verrassen op het podium! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Terwijl we eerder veel zaken hoorden die de voorbije weken al vaker in de media verschenen kwam deze laatste als enige met een nieuw gegeven aandraven toen hij de naam van de Amerikaanse congresvrouw Patsy Mink uit Hawaii liet vallen. Zij was immers de persoon die in het begin van de jaren ’70 ervoor zorgde dat er een wet kwam ‘de Education Amendment Act’ die ervoor zorgde dat er ook gelijkheid kwam tussen man en vrouw op gebied van sportactiviteiten aan de Amerikaanse universiteiten. Alle meisjes moesten evenveel toegang krijgen tot sport als de jongens wat er uiteindelijk op dit moment voor zorgt dat er ongeveer 10 miljoen voetballende meisjes/vrouwen zijn in de Verenigde Staten, het land dat op zondag 7 juli 2019 in Lyon voor de vierde keer op acht edities wereldkampioen vrouwenvoetbal werd.

De gastvrouw van de Women’s Football Summit was Cathérine Moerkerke! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het volledige gebeuren, de Women’s Football Summit dus, werd zelfs in een televisieprogramma gegoten met Cathérine Moerkerke als gastvrouw om via de sprekers Peter Bossaert, de CEO van de KBVB, bovengenaamd drietal en manager Katrien Jans uit te komen bij de sponsors van de KBVB waarbij ING en Connections voor het vrouwenvoetbal nieuw zijn en Proximus verder blijft meewerken ondanks het feit dat de thuiswedstrijden van de Belgian Red Flames nu bij Q2 (voor Vlaanderen) en bij RTL (voor Brussel en Wallonië) zijn terecht gekomen. Ook bondscoach Ives Serneels, de Gouden Schoenen Tessa Wullaert en Janice Cayman en Julie Biesmans hadden een bijdrage in het nauwkeurig uitgewerkte scenario. Zij kwamen regelmatig terug op het videoscherm kijkend vanuit de camera in de zaal met als doel nieuw talent te ontdekken.

De sponsors van het vrouwenvoetbal bij de KBVB met van links naar rechts Ronny Bayens (Connections), Stijn Willockx (Proximus) en Delphine Baise (ING) tijdens een gesprek met Manu Leroy, de marketing- en communicatiedirecteur van de KBVB). Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het plan zelf onder het motto ‘The World At Our Feet’ waarmee de KBVB naar buiten kwam was niet meteen een voltreffer. Ja, er komt zeker 3 miljoen euro extra ter beschikking (via ING dat hoofdsponsor van het vrouwenvoetbal wordt en deels uit de inkomsten van het succesvolle WK 2018 van de Rode Duivels in Rusland) voor de basis (grassroots) en het elitevoetbal waardoor er ook meer zal geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal maar doelstellingen als het streven om meer meisjes te laten voetballen (80.000 in 2024 in plaats van 40.000 nu), meer vrouwen aan de slag te krijgen op andere cruciale postities zoals binnen de arbitrage, de bestuurskamers of in de technische staf van voetbalclubs en de eliteploegen laten schitteren op een hoger niveau zijn objectieven die in 2019 nagenoeg elke Belgische sportbond heeft.

Rode Duivel Eden Hazard, die na Rijsel en Chelsea inmiddels bij Real Madrid voetbalt, wordt de belangrijkste ambassadeur van het Belgische vrouwenvoetbal! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Dat het grootste Belgische voetbaltalent ooit Eden Hazard zich ook nog met een videoboodschap presenteerde als nieuwe ambassadeur voor het vrouwenvoetbal (naast o.a. ook Thibaut Courtois, Anouk Mertens, Erik Van Den Eynden en Henri PFR) is leuk meegenomen maar het toont nog niet aan hoe de Belgische Super League en het nationale vrouwenvoetbal er concreet beter van zullen worden. Gaat de Pro League de clubs bijvoorbeeld verplichten om een vrouwenteam op te richten op straffe van het verliezen van een licentie voor het profvoetbal? Komt er een uitbreiding van het aantal clubs aan de top van het Belgische vrouwenvoetbal in de Super League? En hoe zal dat in zijn werk gaan? Ontvangen de clubs die aan de basis van het vrouwenvoetbal staan met hun opleiding en begeleiding van speelsters hiervoor extra middelen of gaat het extra beschikbare geld alleen maar naar projecten rond de topsportschool in Leuven, de Yellow Flames en de Red Flames? Een duidelijk antwoord op deze vragen kwam er niet echt in het uitgebreide betoog.

Katrien Jans, de manager van het vrouwenvoetbal bij de KBVB, lichtte uitvoerig het plan ‘The World At Our Feet’ toe. Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Wel werd er nog gemeld dat de Belgian Red Flames tegen 2024 naar de 8ste plaats op de UEFA-ranking moeten stijgen. Het is wel een bizar gegeven dat ze bij de KBVB bezig zijn met rankings terwijl het in feite gaat over kwalificaties voor eindtornooien. De recente 19de plaats op de FIFA-wereldranglijst van het vrouwenvoetbal is uiteraard een mooi gegeven om naar de vooruitgang te verwijzen maar als je daarmee uiteindelijk niet op het WK staat zoals eerder dit jaar gebeurde in Frankrijk is dat in feite waardeloos. Ives Serneels (goed voor 1 kwalificatie op 4 mogelijke campagnes) liet na een korte tussenkomst van Roberto Martinez, de bondscoach van de Rode Duivels, nog weten dat we al veel stappen gemaakt hebben en dat we ons nu wel zullen plaatsen voor het EK 2021 in Engeland. Met Shari Van Belle en Elena Dhont werden bovendien de gezichten bekendgemaakt die de meisjes op school zullen moeten bereiken via initiaties en een interscholencup voor meisjes. Ook een soort in België rondreizend voetbalattractiepark zal daarvoor moeten zorgen terwijl een girls-only competitie voor U7, U9 en U11-speelsters als bedoeling heeft dat jonge meisjes makkelijker hun weg naar het voetbal kunnen vinden. Elise, ontdekt tijdens de Voice van Vlaanderen 2019 mocht de namiddag afsluiten met ‘Go Solo’ van Tom Rosenthal.

Elise sloot de Women’s Football Summit af met het lied ‘Go Solo’ van Tom Rosenthal! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Na afloop van deze Belgian Football Summit moeten we stellen dat er in feite weinig nieuws onder de zon is. Er komt zeker opnieuw meer geld ter beschikking voor het vrouwenvoetbal maar ‘het plan’ houdt eigenlijk niet veel meer in dan wat er ook al bij de Kick-off van de Women’s BeNeLeague in 2012 werd gesteld met toen Steven Martens als CEO van de KBVB en Ingrid Vanherle als manager van de Women’s BeNeLeague. Ondertussen heeft het vrouwenvoetbal een flinke stap voorwaarts gezet maar eens te meer lijkt de prioriteit van de KBVB naar de eigen teams te gaan waarbij er voor zoveel mogelijk mensen een interessant postje wordt gecreëerd (het lijkt wel politiek) terwijl de clubs aan de basis en de mensen waar het echt om draait uit de boot blijven vallen.

Lees nog meer over de Women’s Football Summit:

https://www.belgianfootball.be/nl/nieuws/world-our-feet-270819

Bekijk nog meer foto’s rond de Women’s Football Summit via: https://loft6.photoshelter.com/gallery/2019-08-27-Womens-Football-Summit/G00009J2fs4YgjUg/C0000z4y62cZKwzw

Luister naar Belgian Red Flame en tweevoudig Gouden Schoen Tessa Wullaert dankzij Vrouwenteam TV:

Voor nog meer interviews rond de Women’s Football Summit:
Vrouwenteam TV

 

 

 

 

Share