Share

Op maandagavond 9 december 2019 werd in aanwezigheid van een flink aantal genodigden uit de voetbalwereld het foto- en tekstboek ‘1895 – 125 jaar Ontroerend Erfgoed’  van auteur Stefan Van Loock, de perswoordvoerder van de Belgian Red Flames, de Rode Duivels en van de KBVB, en van zijn broer fotograaf Filip Van Loock, voorgesteld in het bondsgebouw aan de Houba de Strooperlaan in Brussel.

De aanleiding voor het boek is dat de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) in 2020 zijn 125-jarig bestaan viert. De gebroeders Van Loock gingen dan ook op zoek naar 125 opmerkelijke (maar niet altijd de meest voor de hand liggende) verhalen uit het Belgische voetbal die ze knap beschrijven zowel in het Nederlands als in het Frans. Van het Koperen Dingetje tot de sokken van Rik Coppens, van voorzitter Jacques Maricq van Léopold Club tot huidig bondscoach Roberto Martinez, van het Fallonstadion in Sint-Lambrechts-Woluwe tot de bal waarmee België in 1956 won tegen het legendarische Hongarije (5-4 op 3 juni 1956). Het komt allemaal aan bod in deze niet te missen uitgave.

Ook Léon Mokuna, de eerste Afrikaan in de Belgische competitie die voor La Gantoise speelde, en Paul Beloy, ex-profvoetballer, huidig community-worker en de papa van Tatyana Beloy, passeren de revue om nog maar te zwijgen over enkele figuren die het vrouwenvoetbal kleurden zoals Monique Huybrechts, de aanvoerster van de allereerste Belgische landskampioen bij de vrouwen Astrio Begijnendijk, Myriam Soblet, de eerste internationale vrouwelijke ref en Albert Bers, de eerste bondscoach van de toen nog Rode Duivelinnen.

Stefan Van Loock, de perswoordvoerder van de Belgian Red Flames, de Rode Duivels en de KBVB zorgde alweer voor een schitterend en niet te missen voetbalboek! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Daarnaast hadden Stefan en Filip Van Loock in de 125 originele verhalen ook aandacht voor meer bekende figuren uit het vrouwenvoetbal met ex-doelvrouw en ex-bondscoach Anne Noë, ex-Belgian Red Flame Imke Courtois, de vorig seizoen als international en aktief speelster gestopte Aline Zeler (inmiddels coach bij de Belgian Red Flames U19 en het beloftenteam van PSV Eindhoven) en zelfs Leo Van der Elst, de huidige coach van vrouwelijk blauw-zwart.

Het boek is inmiddels online te koop via de website van de KBVB maar ook in de boekhandel kan U het bijna 2 kilogram wegende exemplaar (formaat 30 op 30 en bestaande uit 260 pagina’s) dat uitgegeven is bij Van Halewyck vanaf zaterdag 14 december 2019 gaan kopen voor de prijs van 50 euro. U zal er wel snel bij moeten zijn want er zijn precies 3.000 exemplaren beschikbaar van ‘1895, 125 jaar Ontroerend Erfgoed’!

Lees nog meer hierover via:

https://www.rbfa.be/nl/nieuws/1895-125-jaar-ontroerend-erfgoed

en in het Frans via:

https://www.rbfa.be/fr/nouvelles/1895-125-ans-de-patrimoine-emotionnel

En via de uitgever:

https://www.vanhalewyck.be/1895-125-jaar-ontroerend-erfgoed.html

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Stefan Van Loock (1961) was eerder ook al de auteur van de schitterende  voetbalreisroman ‘Terug naar Montevideo’. Daarnaast publiceerde hij ook nog diverse interessante voetbalboeken zoals ‘Vergeten arena’s’, ‘Mister Michel’, ‘Het EK: van Panenka tot Kompany’ in samenwerking met François Colin en ‘100 jaar Royal Sporting Club Anderlecht’ in samenwerking met David Steegen.

Share