Share

Na een 3de plaats op het EK 2017, een 4de plaats op het WK 2018 en een kwartfinale op het EK 2019 met een ticket voor de Olympische kwalificatie na winst in een barrageduel tegen Hongarije gaan de Belgian Cats nu uiteindelijk ook echt Olympisch. In de Versluys Dome in Oostende wonnen ze immers hun derde en beslissende wedstrijd tegen Zweden met 61-53. Ze mogen komende zomer hun koffers pakken voor Tokyo 2020!

Kim Mestdagh schakelt hier de Zweedse Kalis Loyd uit in de beslissende wedstrijd in de Versluys Dome van Oostende! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De Belgian Cats begonnen zenuwachtig aan de laatste rechte lijn richting het land van de rijzende zon met logisch verlies op donderdag 6 februari 2020 tegen Canada (61-56) en twee dagen later uiteindelijk toch wel belangrijke winst (92-84) tegen Japan, het al geplaatste gastland van de Olympische Spelen, dat op de openingsdag het team van coach Philip Mestdagh een beetje op weg hielp door Zweden te verslaan (75-54). Met ook nog verlies van Zweden tegen Canada (50-80) op de tweede wedstrijddag lag de ‘Road to Tokyo’ in feite al redelijk open voor Ann Wauters & co want er mocht zelfs verloren worden tegen Zweden maar dan wel niet met 15 punten verschil anders bleven de Belgian Cats gewoon thuis komende zomer.

Julie Allemand drijft op met de bal. Zweden werd uiteindelijk met een mooie score opzij gezet! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De Versluys Dome was, op de dag dat België geteisterd zou worden door de storm Ciara, helemaal volgelopen met enkele bekende persoonlijkheden waaronder enkele politici en de aan een comeback beginnende tennislegende Kim Clijsters maar ook speelsters uit het Belgische vrouwenvoetbal tekenden present om de Belgian Cats naar Tokyo te schreeuwen. De wedstrijd tegen Zweden begon goed met meteen 2 punten van Emma Meesseman maar na een 14-14 in het eerste quarter ging het bijna volledig fout in het tweede gedeelte van de eerste helft. De Belgian Cats waren op dat moment onherkenbaar, ze misten bijna alle rebounds onder de eigen korf en ze kwamen zelf nog nauwelijks tot scoren. Japan leek plots duizenden kilometers verder verwijderd van België zeker toen de wedstrijd op een ruststand met 5 punten achterstand voor de Cats leek af te stevenen. Op de buzzer kon Kim Mestdagh echter nog een driepunter aantekenen waardoor Emma Meesseman & co halfweg toch maar met 21-23 in het krijt stonden.

Antonia Delaere lukte ook enkele belangrijke punten tegen Zweden op weg naar Tokyo 2020! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De Belgian Cats kwamen vervolgens bijzonder gedreven uit de kleedkamer en ze herpakten zich volledig in het begin van de tweede helft. Emma Meesseman zorgde opnieuw voor de eerste 2 punten, Julie Allemand deed een copy paste, Antonia Delaere lukte een driepunter en vervolgens dropte Emma Meesseman 2 strafworpen succesvol in het mandje. Kim Mestdagh onderschepte daarna nog een Zweedse aanval en ze zette een mooie aanval op die perfect werd afgerond door Kyara Linskens waardoor er in het derde quarter een 11-0 voorsprong werd neergezet. Die 11 punten voorsprong (9 bij de werkelijke score) stonden ook op het einde van het derde quarter nog op het bord waardoor het nu 42-33 in het voordeel van de Belgian Cats was geworden. In het vierde quarter hield België het Zweedse team op afstand en Kim Mestdagh mocht met twee strafworpen de eindstand op het bord zetten: 61-53.

De Belgian Cats weten met hun vreugde geen blijf! Ze hebben zopas Belgische sportgeschiedenis geschreven en zich geplaatst voor de Olympische Spelen 2020 in Tokyo! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In de Versluys Dome werd er dus op zondag 9 februari 2020 een nieuwe bladzijde Belgische sportgeschiedenis geschreven. Voor het eerst wist een Belgisch vrouwenteam basketbal zich te plaatsen voor de Olympische Spelen en het was nog maar het tweede Belgische vrouwenteam ooit, na de Red Panthers die op de Spelen in Londen 2012 aanwezig waren, die de Olympische droom wist waar te maken. Nog meegeven dat in de tweede wedstrijd van die historische zondag 9 februari 2020 de al geplaatste teams Canada en Japan er nog een spannend duel van maakten dat uiteindelijk nipt door Canada werd gewonnen met 70-68.

De Belgian Cats mogen straks naar de Olympische Spelen in Tokyo, als eerste Belgische vrouwenbasketbalploeg! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Naast het gastland Japan, de Belgian Cats en Canada zijn er straks nog 9 andere landen aanwezig op de Olympische Spelen 2020 in het basketbal bij de vrouwen namelijk de regerende wereldkampioen de Verenigde Staten, Europees Kampioen Spanje en dan in alfabetische volgorde Australië, China, Frankrijk, Nigeria, Puerto Rico, Servië en Zuid-Korea.  De loting van de 3 groepen met 4 ploegen zal plaatsvinden op zaterdag 21 maart 2020!

Tranen bij Ann Wauters als ze bondscoach Philip Mestdagh omhelst! Een fantastisch moment na een onwaarschijnlijk basketbalavontuur! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Lees nog meer over het kwalificatietornooi in Oostende via:

FIBA Qualifying Tournament Ostend 2020

Bekijk nog meer foto’s van de Belgian Cats via:

Sportpix.be – Belgian Cats

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Share