Share

Marie-Laure Delie, de 32-jarige Franse ex-international, heeft op maandag 2 maart 2020 via haar Twitteraccount haar afscheid van het vrouwenvoetbal aangekondigd. Zij stond bekend als één van de beste schutters in Frankrijk!

Marie Laure Delie voor PSG met Maud Coutereels (Lille) in de rug in de Franse competitie op 13 januari 2018! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

“Ik herinner het me alsof het gisteren was, schreef ze op haar Twitter-account met als titel ‘Le mot de la fin’. Toen ik aankwam in Olympique Viarmes-Asnières, ik was 5 en een half jaar oud, vroeg mijn moeder of de club meisjes aanvaardde. Ze zeiden zonder te aarzelen ja, het was het begin van een prachtig avontuur … dat zevenentwintig jaar later eindigt”.

Marie-Laure Delie drijft op met de bal voor PSG op bezoek bij Hénin-Beaumont, hier met Morgane Duporge, tijdens een Franse competitiewedstrijd op woensdag 11 december 2013! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Marie-Laure Delie, geboren op 29 januari 1988 in Villers-Le-Bel, is niet onbekend voor de Belgian Red Flames want zij speelde o.a. Europees met Montpellier tegen Standard en oefeninterlands met ‘les Bleues’ tegen België. In de oefenduels van woensdag 15 juni 2011 in Nieuwpoort (1-2 voor Frankrijk) en van zaterdag 18 juni 2011 in Calais (7-0 voor Frankrijk) lukte ze binnen de 4 dagen maar liefst 5 doelpunten tegen het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam dat toen nog maar voor de 2de en de 3de keer onder leiding stond van huidig bondscoach Ives Serneels! Enkele dagen later op zondag 26 juni 2011 lukte ze in Sinsheim na 56 minuten wedstrijd ook het allereerste doelpunt op het WK 2011 voor Frankrijk, dat uiteindelijk vierde zou worden in Duitsland, tegen Nigeria!

Marie-Laure Delie haalt uit op het EK 2017 in Nederland voor Frankrijk tegen Ijsland, hier met Sif Atladottir. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Sinds haar debuut op 23 september 2009 met Frankrijk in Zapresic tegen Kroatië waar ze meteen haar allereerste interlanddoelpunt scoorde onder leiding van Bruno Bini en haar 123ste en laatste interland op maandag 27 november 2017 in Bordeaux onder leiding van Corinne Diacre tegen Zweden (0-0) lukte ze maar liefst 65 doelpunten voor les Bleues. Daarmee staat ze op de 3de plaats aller tijden achter Marinette Pichon (81 goals) en de nog actieve Eugénie Le Sommer (80 goals). Met Frankrijk won ze de Cyprus Women’s Cup 2012 en 2014 en de SheBelieves Cup 2017. Op het WK 2011 in Duitsland werd ze vierde net als tijdens de Olympische Spelen van Londen in 2012.

Marie-Laure Delie, bal aan de voet, een beeld dat niet meer te zien zal zijn op de voetbalvelden! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Op clubniveau won ze enkel de Challenge de France (in 2009 met Montpellier) en later ook de Franse Beker (in 2018 met PSG). Tussen 2005 en 2019 scoorde ze achtereenvolgens voor het Centre National de Formation et d’Entrainement de Clairefontaine (2005-07), PSG (2007-08), Montpellier (2008-2013), opnieuw PSG (2013-2018) en FC Metz (2018-19) in totaal 248 goals in 365 wedstrijden. En er was ook nog een primeur voor haar weggelegd want in juni 2013 was de overgang van Marie-Laure Delie van Montpellier naar Paris Saint-Germain de eerste binnenlandse vrouwelijke transfer in Frankrijk waarmee er geld gemoeid!

Lees over de allereerste betaalde transfer in 2013 via:

Website La Montagne

en via:

L’Equipe.fr

En via:

Footdelles.com

Lees ook nog over haar volledige carrière via:

FFF.fr

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

 

 

 

Share