Share

De dood van George Floyd op maandag 25 mei 2020 in het Amerikaanse Minneapolis nadat hij bij zijn arrestatie door agent Derek Chauvin gedurende 9 minuten lang in bedwang gehouden werd met de knie in zijn nek is al dagenlang wereldnieuws. De gefilmde moord van een man die om hulp smeekte omdat hij geen adem meer kon halen heeft iedereen beroerd. Tal van bekende sportfiguren van de jonge Coco Gauff over Nafi Thiam tot Serena Williams, van Lewis Hamilton tot Michael Jordan en nog vele anderen gaven blijk van verontwaardiging en medeleven.

De moord op George Floyd mag nooit vergeten worden!

In het voetbal kwamen er steunbetuigingen van Weston McKennie, Jadon Sancho, Achraf Hakimi en Marcus Thuram. De verantwoordelijken van de Bundesliga dachten er zelfs even aan die mensen een boete te geven omdat ze een politieke boodschap verkondigden tijdens een competitiewedstrijd maar uiteindelijk hebben ze, mogelijk onder druk van FIFA-voorzitter Gianni Infantino die opriep om blijk te geven van gezond verstand en voor deze acties te applaudiseren in plaats van ze te sanctioneren, daar toch anders over beslist. Ook de nog altijd regerende Europese landskampioen Liverpool kwam met een sterk statement door met de volledige ploeg in de middencirkel mee te knielen voor George Floyd.

VVC Brasschaat knielt voor George Floyd! Foto – (c) c) VVC Brasschaat / CADSJ

Tal van Belgische vrouwelijke voetballers en clubs gaven eveneens tekenen van medeleven op hun twitter- en/of facebookaccount die vaak helemaal zwart kleurde. De Belgische tweedeklasser VVC Brasschaat tenslotte maakte dan weer van een training gebruik om hun statement kracht bij te zetten in het kader van #Blacklivesmatter en #BlackoutTuesday!

Lees meer over FIFA-voorzitter Gianni Infantino via:

L’Equipe

Voor interviews met speelsters rond het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

 

 

Share