Share

Het is nog ver weg maar toch al weer zo dichtbij. Het WK Vrouwenvoetbal 2023 met voor het eerst 32 teams en waar de Belgian Red Flames misschien voor het eerst op het wereldtoneel zullen aantreden. Op donderdag 25 juni 2020 neemt de FIFA een beslissing waar dat WK zal plaatsvinden. De bestemming wordt al zeker niet Brazilië want het land van voetballegende Marta trok zich op maandag 8 juni 2020 terug als kandidaat-organisator deels door de gevolgen van het coronavirus. De overblijvende kandidaten zijn Colombia, Japan en het gezamelijke bid van Australië en Nieuw-Zeeland.

Na een grondige evaluatie besloot de Braziliaanse voetbalbond (CFB) de kandidatuur van Brazilië voor de FIFA Wereldbeker bij de vrouwen 2023 in te trekken. Een combinatie van factoren leidde tot deze beslissing die met grote verantwoordelijkheid werd genomen, zo staat te lezen op de website van de CBF op maandag 8 juni 2020.

De analyse van de wereldvoetbalbond FIFA van de Braziliaanse kandidatuur was van mening dat de garanties van de federale regering en de documenten van openbare en particuliere derden die bij het evenement betrokken waren, niet werden voorgelegd.

CBF begrijpt de noodzaak van FIFA om dergelijke garanties te verkrijgen en weet dat ze deel uitmaken van het standaardprotocol van de internationale entiteit, aangezien het een fundamenteel element is om de noodzakelijke beveiliging te bieden voor de realisatie van evenementen van deze omvang.

De Braziliaanse federale regering heeft op haar beurt een brief van institutionele steun aan de FIFA opgesteld waarin zij garandeerde dat het land absoluut in staat is om het evenement structureel te ontvangen, zoals in eerdere situaties. Ze benadrukte echter dat het, gezien het scenario van economische en budgettaire bezuinigingen, gevoed door de gevolgen van de Covid-19-pandemie, op dit moment niet raadzaam is om de door de FIFA gevraagde garanties te ondertekenen.

Gezien het uitzonderlijke moment dat het land en de wereld meemaakt, begrijpt CBF de voorzichtige positie van de Braziliaanse regering en van andere openbare en particuliere partners, die hen ervan weerhielden de verplichtingen binnen de gestelde tijd of op de vereiste manier te formaliseren.

Daarbij komt onze perceptie, die tijdens het proces van de kandidatuur is opgebouwd, dat de opeenstapeling van grote sportevenementen die in korte tijd in Brazilië plaatsvonden (de Confederations Cup 2013, de FIFA World Cup 2014, de Olympische en Paralympische Spelen van Rio 2016, de CONMEBOL Copa America 2019 en de FIFA U-17 Wereldbeker 2019)  de kandidatuur bij de stemming op 25 juni niet kon steunen, ondanks het onmiskenbare bewijs van leveringscapaciteit.

Zo besloot CBF de Braziliaanse kandidatuur in te trekken en Colombia te steunen in het geschil om de gastheer van de FIFA Wereldbeker bij de vrouwen 2023. Op deze manier presenteert CONMEBOL zich met een unieke kandidatuur, die de Zuid-Amerikaanse kans op de stemming vergroot, en ook de eenheid van de CONMEBOL versterkt.

CBF bedankt iedereen die heeft deelgenomen aan het Braziliaanse bod en bevestigt zijn inzet voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in het land. Een inzet die zowel bij het versterken van de competities tussen clubs als de nationale teams is aangetoond. We gaan door met het doel om een ​​editie van de FIFA Women’s World Cup op Braziliaanse velden te houden en eraan te werken om het zo snel mogelijk te laten gebeuren.

In afwachting kan U nog eens de film van het WK Frankrijk 2019 bekijken:

Vrouwenteam.be

Lees de aankondiging op de website van de CBF via:

CBF.com.br

Lees ook nog via:

The Guardian

en via:

Japan Times

Voor interviews met speelsters rond het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

 

 

 

Share