Share

De 24-jarige Noorse Ada Hegerberg, die in 2018 verkozen werd tot de allereerste winnares van de Women’s Ballon d’Or van France Football, heeft een langdurig contract getekend bij het Amerikaanse sportmerk Nike. Dat is een primeur voor het vrouwenvoetbal.

Belgian Red Flame Janice Cayman bij haar officiële competitiedebuut voor Olympique Lyonnais op zaterdag 7 september 2019 in Reims, zittend helemaal links naast Ada Hegerberg! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Ada Hegerberg, ploeggenote van Belgian Red Flame en eenmalig Gouden Schoen Janice Cayman bij Frans landskampioen, Frans bekerwinnaar en UWCL-titelverdediger Olympique Lyonnais, treedt met deze overeenkomst in de voetsporen van Serena Williams, de tennisvedette die in 2003 als 21-jarige toen ze al 6 Grand Slams gewonnen had de overstap maakte van Puma naar Nike. Het gaat om het grootste contract in het vrouwenvoetbal ooit en het is een overeenkomst voor minstens 10 jaar. Dat betekent dus dat Ada Hegerberg minstens tot haar 34ste zal gesteund worden door Nike en de mogelijkheid bestaat dat deze deal nog verder gaat na haar sportieve carrière dankzij enkele clausules in het contract die automatisch van toepassing worden zoals dat het geval is voor tal van andere topsporters die haar voorgingen of die op dit moment mondiale uithangborden zijn van Nike zoals onder meer Cristiano Ronaldo, LeBron James, Naomi Osaka, Neymar en Kylian Mbappé.

Ada Hegerberg, die volgens de bronnen van de Franse sportkrant L’Equipe bij Olympique Lyonnais al de best betaalde speelster is met 420.000 euro per jaar zonder bonussen, tekende volgens haar agent Alan Naigeon een uniek sponsorcontract in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal, zo staat in het artikel van Nathan Gourdol ‘Hegerberg, d’un sommet à l’autre’  te lezen op dinsdag 9 juni 2020.

Volgens Forbes, het zakentijdschrift uit de Verenigde Staten,  heeft deze overeenkomst over een periode van 10 jaar een waarde van 7 cijfers. Ter vergelijking de grootste Franse topsportvedetten krijgen meestal sponsorcontracten op jaarbasis die niet meer dan 5 cijfers tellen. Nog volgens bronnen van L’Equipe heeft de topschutster van de UEFA Women’s Champions League (53 goals in 50 duels), die momenteel revalideert na een kruisbandblessure aan de rechterknie en vorige woensdag 3 juni 2020 voor het eerst opnieuw met de bal mocht beginnen trainen, met haar overstap van Puma naar Nike haar contract vervijftienvoudigd. Ze had verder immers ook al overeenkomsten met Hublot, Mastercard en Danone wat haar bijzondere statuut in het vrouwenvoetbal, waar sponsoring nog in de kinderschoenen staat, bevestigd.

Ada Hegerberg op weg naar doel in de Franse competitietopper tegen PSG op zaterdag 16 november 2019! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Hegerberg, die ook sterk betrokken is in de strijd voor gelijkheid tussen vrouw en man charmeert niet alleen door haar talent, maar ook door haar imago als dynamische vrouw die strijdvaardig is en die bovendien een inspirerend model is voor heel wat jonge meisjes …

De Noorse, die gehuwd is met haar landgenoot Thomas Rogne (voetballer bij het Poolse Lech Poznan) werd door iedereen als volwaardig beschouwd toen ze de Women’s Ballon d’Or won en enkel de Amerikaansen Alex Morgan en Megan Rapinoe staan op dezelfde hoogte wat mediakoningin betreft in het voetbalmilieu.

Hegerberg gaat in de toekomst proberen haar imago verder te ontwikkelen in Azië en Noord-Amerika dankzij de banden die haar club Olympique Lyonnais in die regio’s al heeft. Op dit ogenblik onderhandelt ze verder over haar sportieve toekomst bij haar club Olympique Lyonnais. Haar contract loopt op het einde van 2021 ten einde maar aangezien de club een grote plaats heeft in haar hart wordt verwacht dat ook die opnieuw zal verlengd worden.

Ada Hegerberg schreef zelf op haar facebook- en instagramaccount het volgende over deze overeenkomst:  “Nike en ikzelf willen de komende jaren het vrouwenvoetbal verder ontwikkelen. Dit is een nieuwe stap in mijn carrière. Samen met Nike ben ik vastberaden geschiedenis te schrijven, op het terrein en daarbuiten.”

Voor interviews met speelsters rond het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

 
 
 
Share