Share

We zijn november 2020 en de 59ste presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten komen eraan met een strijd tussen zittend president de Republikein Donald Trump en de Democraat Joe Biden. Eveneens deze maand zal ook het boek van Megan Rapinoe, de winnares van de tweede Women’s Ballon d’Or, wereldvoetbalster van het jaar, vrouwenvoetbalicoon en een fervent tegenstander van de huidige Ameikaanse president, verschijnen onder de titel ‘One Life’!

Megan Rapinoe na de triomf met de VS op het WK 2019 in Frankrijk! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Megan Rapinoe, Olympisch gouden medaillewinnaar en tweevoudig wereldkampioen in het vrouwenvoetbal, is een stimulerende kracht geworden voor sociale verandering; ze spoort ons allemaal aan om de handschoen op te nemen, met grote en kleine acties, om de strijd voor gerechtigheid en gelijkheid voort te zetten.

Megan Rapinoe met Olympique Lyonnais tijdens de verloren finale van de UWCL 2013 op Stamford Bridge in Londen. Haar tegenstander toen was Nadine Kessler (VfL Wolfsburg) die nu voor de UEFA werkt! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Megan Rapinoe groeide op in een conservatief stadje in Noord-Californië, was de jongste van zes en was vier jaar oud toen ze voor het eerst tegen een bal trapte. Haar ouders moedigden haar liefde voor het spel aan, maar leerden haar dat winnen veel minder belangrijk was dan hoe ze haar leven leidde. Van kinds af aan deed Rapinoe altijd wat ze kon om op te komen voor het goede – zelfs als dat betekende dat ze het moest opnemen tegen mensen die het niet met elkaar eens waren.

Felicitaties van Gianni Infantino, de voorzitter van de FIFA, en van Frans president Emmanuel Macron en van Fatma Samoura, de secretaris-generaal van de FIFA, na het winnen van alle belangrijke trofeeën op het WK 2019 in Frankrijk! Foto -(c) Sportpix.be / David Catry

In ‘One Life’ kijkt Megan Rapinoe terug op de keuzes die ze heeft gemaakt, haar overwinningen en mislukkingen, en ze begint aan een doordachte en openhartige discussie over haar persoonlijke reis naar sociale rechtvaardigheid. Na het WK van 2011, ontmoedigd door het geringe aantal atleten dat bereid was om over hun seksualiteit te praten, besloot Rapinoe in het openbaar uit de kast te komen als lesbienne en haar platform te gebruiken om te pleiten voor gelijkheid van het huwelijk. Erkennend dat ze de kracht had om aandacht te vragen voor kritieke kwesties, ging ze in 2016 op de knie zitten tijdens het volkslied uit solidariteit met voormalig NFL-speler Colin Kaepernick om te protesteren tegen raciaal onrecht en politiegeweld – de eerste spraakmakende blanke atleet die dit deed. Het verzet was onmiddellijk, maar het kon niet worden vergeleken met de overweldigende steun. Rapinoe werd een kracht van verandering, zowel op als buiten het veld.

Luister naar Megan Rapinoe over haar boek ‘One Life’ geschreven samen met Emma Brockes via Polarbear Suburbs: 

Het boek kan inmiddels besteld worden en is ergens half november 2020 in de winkels te verkrijgen.

Voor meer hierover ga naar:

Hachette.fr

en lees ook nog:

Goodreads.com

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share