Op dinsdag 3 november 2020 is de eerste voorronde in de UEFA Women’s Champions League 2020-21 begonnen. De eerste wedstrijden vonden plaats in het Bosnische Zenica, het Roemeense Cluj-Napoca en het Albanese Shkodër. Later op dinsdag wordt er ook nog gespeeld in Boedapest tussen Ferençvaros en het Luxemburgse Racing Union!

Foto – (c) SFK 2000 Sarajevo

Op het Voetbaltrainingscentrum van Zenica ontving SFK 2000 Sarajevo, de kampioen van Bosnië-Herzegovina, het Israëlische WFC Ramat Hasharon. De wedstrijd was wereldwijd rechtstreeks te volgen en U kan de wedstrijd hier nog eens herbekijken dankzij City Televizija BiH HD:

De thuisploeg won met ruime cijfers dankzij doelpunten van Selma Kapetanovic (1-0, 45ste minuut) kort voor de rust en goals in de tweede helft van Armisa Kuc (2-0, 67ste minuut), Marija Ana Milinkovic (3-0, 76ste minuut) en Maja Jelcic (4-0, 83ste minuut). Dankzij die 4-0-overwinning is SFK 2000 Sarajevo zeker van een plaatsje in de tweede kwalificatieronde.

De affiche voor het duel in de UEFA Women’s Champions League tussen Olimpia Cluj en FC Birkirkara uit Malta! Foto – (c) U Olimpja Cluj

Ook het Roemeense Olimpia Cluj is inmiddels geplaatst na een 2-1-overwinning thuis in de Cluj Arena tegen het Maltese FC Birkirkara, de ex-club van Raschel Cushieri (ex-RSC Anderlecht) en Ylenia Carabott (tegenwoordig bij Sporting de Charleroi). In het Loro Boriçi Stadium van Shkodër in Albanië was het bijzonder spannend. Het duel tussen het lokale Vllaznia en ALG Spor uit Turkije stond na 90 minuten 2-2 en de thuisploeg stond nog met tien op het veld na de uitsluiting in de toegevoegde tijd van Arbenita Curraj (90ste + 5de minuut). De bezoekers leken na het doelpunt van Ilayda Civelek in de 118de minuut op weg naar de kwalificatie (2-3) maar centrale verdediger Arbiona Bajraktari lukte in de tweede minuut van de toegevoegde tijd van de tweede verlenging nog een late gelijkmaker voor Vllaznia waardoor er voor het eerst in dit nieuwe seizoen van de UEFA Women’s Champions League strafschoppen moesten getrapt worden.

Vllaznia uit Albanië plaatste zich na een spannende strafschoppenreeks voor de tweede voorronde van de UWCL 2020-21! Foto – (c) FSF

ALG Spor uit Gazaintep, in het zuidoosten van Turkije, mocht aan de strafschoppenepiloog beginnen en Ebru Topçu trapte onmiddellijk raak (0-1). Megi Doci zag haar poging voor Vllaznia vervolgens gekeerd door doelvrouw Bedriye Cam maar Derya Arhan faalde om de voorsprong voor ALG Spor te verdubbelen. Ezmiralda Franja, de captain van de thuisploeg, trof wel raak waardoor het 1-1 werd waarna Aycan Yanaç de bal tegen het doelhout mikte voor de bezoekers. Arbiona Bajraktari (Vllaznia), Güblin Hiz (ALG Spor) en Lucie Gjini (die het eerste doelpunt in deze campagne lukte en twee keer scoorde voor de thuisploeg binnen de normale speeltijd) troffen daarna wel raak waardoor het plots 3-2 stond voor de thuisploeg. Emine Ecem Esen had nog de kans om gelijk te maken voor ALG Spor maar zij faalde waardoor Vllaznia uiteindelijk naar de tweede voorronde mag waarvoor op vrijdag 6 november 2020 zal geloot worden.