Share

Precies 17 dagen nadat de Belgian Cats zich voor de derde keer wisten te plaatsen voor een EK Basketbal 2021 hebben nu ook de Belgian Red Flames hun ticket voor het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal 2021 dat in 2022 in Engeland zal plaatsvinden afgedwongen. Het team van bondscoach Ives Serneels deed dat in een door de coronacrisis leeg stadion in Leuven na een 4-0-thuisoverwinning tegen rechtstreeks concurrent Zwitserland!

Geen publiek in het stadion maar wel een aantal vlaggen om de Belgian Red Flames aan te moedigen in hun belangrijkste interland van het jaar 2020! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Herinnert U zich nog dinsdag 12 november 2019 in het King Power Stadion at Den Dreef in Leuven toen de fanfare de leuke voetbalavond rond de wedstrijd België – Litouwen begeleidde met het lied Sweet Caroline van Neil Diamond en de Belgian Red Flames met 6-0 Litouwen naar huis stuurden … ‘Good times never seemed so good’, schreven we. Wie had toen kunnen denken wat er nu gaande is. Inderdaad U kent inmiddels het verhaal van de coronacrisis en het daarbij horende voetbal zonder publiek. Het zorgt voor een desolate sfeer en er is totaal geen belevenis. Niemand wordt er gelukkig van …

Iedereen is getest op corona maar toch moeten beide ploegen en het scheidsrechterstrio op deze speciale manier het veld betreden. Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

En toch moesten de Belgian Red Flames op dinsdagavond 1 december 2020 (zeven en een halve maand na de oorspronkelijke datum van dinsdag 14 april 2020!) in deze omstandigheden hun belangrijkste wedstrijd in het nieuwe decennium spelen met als doel winnen tegen Zwitserland want alleen dan kon er achteraf met zekerheid gezegd worden dat de tickets voor het volgende EK in Engeland mochten besteld worden. Positief was alvast dat toen de opstelling bekend werd gemaakt het mislukte experiment van Thun met Janice Cayman als rechtsachter, Laura Deloose linksachter en Davina Philtjens een rij vooruit niet herhaald werd. Ook vernamen we via de vele interviews dat de Belgian Red Flames op alle scenario’s voorbereid waren. Fantastisch, dan mochten alle fans van het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam met een gerust gemoed plaatsnemen voor hun computer, tablet of tv-scherm!

In een leeg stadion gaan beide teams op de knie voor Black Lives Matter! Foto (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De volksliederen werden gespeeld, er werd geknield voor Black Lives Matter en Zwitserland mocht via Alisha Lehmann aftrappen en via de rechterkant meteen naar voor trekken. Janice Cayman kon als eerste Flame de bal aanraken maar ze maakte daarbij volgens de Russische scheidsrechter Anastasia Pustovoitova een fout op Géraldine Reuteler. Niets aan de hand maar dan viel plots het licht uit! Onwaarschijnlijk! Dit kan je je echt niet voorstellen. De Belgian Red Flames waren op alles voorbereid maar niemand had wellicht met dit scenario rekening gehouden. Het gebeurde eerder in het King Power Stadion at Den Dreef in Leuven tijdens een OHL – R. Union SG op vrijdag 1 november 2019 in de Jupiler Pro League 1B en het zorgde uiteindelijk bijna voor een 0-5 forfaitoverwinning voor de bezoekers. Het zou toch niet gebeuren dat de Belgian Red Flames door dit voorval deze belangrijke EK-kwalificatieinterland en de mogelijke EK-kwalificatie voor de groene tafel aan hun neus zouden zien voorbijgaan? Zolang het licht niet terug werkte behoorde dat nu plots ook tot de mogelijkheden.

In het King Power Stadion at Den Dreef is het licht uitgevallen. Het was even nadenken over de mogelijke gevolgen! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Gelukkig werd het back-up systeem met een noodgenerator meteen in werking gesteld en dat zorgde ervoor dat er acht minuten later vervolgd kon worden met de Zwitserse vrije trap en daarna de eerste poging van Géraldine Reuteler die over het doel van Justien Odeurs ging. Zwitserland nam het heft in handen en maakte met technisch sterk combinatievoetbal indruk. Het was een tijdje pijnlijk om te zien want de Belgian Red Flames werden van het kastje naar de muur gespeeld en moesten vooral achter de bal aanhollen alhoewel Zwitserland die dominantie niet in reële doelkansen wist om te zetten. Een vrije trap van Laura De Neve weggebokst door de Zwitserse doelvrouw Elvira Herzog zorgde eventjes voor wat ademruimte.

De Zwitserse Géraldine Reuteler zorgt voor het eerste schot naar doel! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

En dan schreven we de 24ste minuut. Laura Deloose lanceerde vanop de eigen helft met haar linkervoet Tessa Wullaert op rechts. Luana Bühler en Eseosa Aigbogun, die de bal verder tikte, waren verrast. De drievoudige Gouden Schoen spurtte in de ruimte, gaf de bal uiteindelijk voor en daar was Tine De Caigny, die hoger klom dan Viola Calligaris en de grabbelende Elvira Herzog, om het openingsdoelpunt binnen te koppen (1-0). Je houdt het niet voor mogelijk. Eerste mogelijkheid en meteen raak! België was op dit ogenblik echt goed bediend en zo kreeg het ook stilaan wat meer grip op de wedstrijd.

Tine De Caigny kopt het openingsdoelpunt tegen de netten. De Zwitserse doelvrouw ging niet vrijuit! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Kort voor het half uur was er dan even Zwitsers gevaar in de zestien. De Belgische verdediging slaagde er niet meteen in om de bal weg te werken maar uiteindelijk kon Alisha Lehmann niet profiteren (28ste minuut). Enkele minuten later was de speelster van West Ham United ook het eindpunt van een mooie Zwitserse actie die begon op rechts. Ana Maria Crngorcevic (FC Barcelona) speelde knap samen met Ramona Bachmann (PSG). De in 2015 nog UWCL-winnares met 1.FFC Frankfurt gaf de bal vervolgens knap voor en Alisha Lehmann trapte in één tijd naast (34ste minuut).

Ana Maria Crnogorcevic zette vanop rechts nu en dan een Zwitserse aanval op! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

In de 37ste minuut dwong België dan via Janice Cayman de eerste hoekschop van de wedstrijd af. Laura De Neve gaf voor en de onzekere Elvira Herzog (zij was de vervangster voor de in Zwitserland door een positieve coronatest van vorige week achtergebleven Gaëlle Thalmann)  bokste de bal nu wel weg. En dan was er na het moeten toestaan van het openingsdoelpunt een nieuwe tegenslag voor de Zwitsers. Captain Lia Wälti, die in Engeland voor Arsenal Ladies uitkomt, had op het middenveld een blessure opgelopen in een kopduel met Kassandra Missipo. Ook zij moest vervangen worden.

De Zwitserse captain Lia Wälti moet na een botsing met Kassandra Missipo naar de bank. Ze zou korte tijd later gewisseld worden! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Met de rust in zicht kreeg België plots meer mogelijkheden. Eerst zette Laura Deloose voor en kopte Marie Minnaert nipt over het Zwitserse doel (41ste minuut). Daarna was het Tine De Caigny die op links speelde naar Tessa Wullaert. De speelster van RSC Anderlecht draaide zich knap vrij en haalde uiteindelijk uit met de rechtervoet. De bal knalt vol op de deklat! (45ste minuut). Het was slechts uitstel want enkele seconden later was het wel raak. Laura Deloose mee opgerukt op de Zwitserse helft speelde dit keer diep op rechts naar Tessa Wullaert. De bal leek afgeschermd door Viola Calligaris en Eseosa Aigbogun uit te gaan maar de ex-speelster van Manchester City en VfL Wolfsburg deed nog de inspanning om die te gaan halen op de achterlijn en ze werd daarvoor beloond. Haar terugspelen op Janice Cayman belandde uiteindelijk eenvoudig bij Tine De Caigny die haar tweede doelpunt van de avond en haar 12de in deze EK-kwalificatiecampagne voorbij de Zwitserse doelvrouw trapte (2-0, 45ste minuut). De Belgian Red Flames zaten na een moeilijk begin op rozen! Dicht mocht niet meer misgaan!

Tine De Caigny balt de vuist! Het tweede Belgische doelpunt ligt tegen de netten! Het EK in Engeland komt dichterbij! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

En dat zou ook niet gebeuren want in de tweede helft probeerde Zwitserland wel druk te zetten maar het kon doelvrouw Justien Odeurs nauwelijks aan het werk te zetten. Tien minuten na de rust kopte Tine De Caigny op vrije trap van Laura De Neve zuiver naar de hoek. Haar derde goal van de avond leek er aan te komen maar de Zwitserse doelvrouw Elvira Herzog pakte dit keer in-extremis uit met een redding! (55ste minuut). Even over het uur probeerde Malin Gut, de 20-jarige middenvelder die in de wedstrijd in Thun het eerste doelpunt scoorde voor Zwitserland, het met een vrije trap. De bal ging enkele meters over het doel van Justien Odeurs (62ste minuut). Ondanks de achterstand bleven de bezoekers onder leiding van de Deen Nils Nielsen in een terugkeer geloven. Na een knappe aanval via Géraldine Reuteler en een voorzet van Ana Maria Crngorcevic kon de ingevallen Fabienne Humm het sluitstuk van de Belgian Red Flames echter niet verrassen. De kopbal was te zwak (68ste minuut)!

Fabienne Humm kon in de tweede helft eventjes Justien Odeurs aan het werk zetten! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

En dan gaf Coumba Sow onder druk van Tessa Wullaert een vierde Belgische hoekschop weg. De speelster van RSC Anderlecht zette zich achter de bal, trapte met rechts naar doel en daar sloeg Elvira Herzog (doelvrouw van 1.FC Köln) onder druk van Tine De Caigny de bal in eigen doel. Ook Coumba Sow kon de bal niet meer redden voor de lijn (3-0, 73ste minuut). The Belgian Red Flames mochten stilaan hun reistassen beginnen bijeenzoeken en er een sticker opplakken met ‘England here we come’!

Davina Philtjens springt in de armen van Tessa Wullaert. De Zwitserse doelvrouw heeft haar hoekschop in eigen doel verwerkt! De Belgian Red Flames mochten stilaan hun valies beginnen klaarmaken voor hun tweede EK ooit! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In het laatste kwartier probeerden de Belgian Red Flames de score nog op te drijven. Marie Minnaert zag een poging gestopt door de Zwitserse doelvrouw (76ste minuut) net als Kassandra Missipo die een schot zag afwijken via Luana Bühler (81ste minuut). Tessa Wullaert draaide nog een vrije trap vanop links over de kruising (84ste minuut) en vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd volgde dan ook nog de kers op de taart. Davina Philtjens gaf op links naar Tessa Wullaert, zij draaide naar binnen en speelde de bal naar Janice Cayman die het strafschopgebied binnenliep, de ingevallen Vanessa Bernauer van zich afhield en dan knap met rechts raak trapte (4-0, 85ste minuut)!

Hannah Eurlings mag debuteren in de plaats van drievoudig Gouden Schoen Tessa Wullaert die heel belangrijk was in deze wedstrijd! De jongere generatie komt eraan! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Daarna was er nog tijd om de 17-jarige Hannah Eurlings van het plaatselijke OHL Women haar debuut te gunnen als Belgian Red Flame ter vervanging van Tessa Wullaert (90ste + 1′ minuut) en om Heleen Jaques van KAA Gent Ladies uit te zwaaien als Belgisch international met een laatste extra cap ter vervanging van Julie Biesmans (90ste + 2′ minuut). De opdracht was volbracht, dus mocht er nog wat aan liefdadigheid gedaan worden in deze toch wel bizarre tijden …

Heleen Jaques mag nog even invallen voor Julie Biesmans! Haar interlandcarrière als Belgian Red Flame werd daarmee afgesloten! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Viiiiiieeeeeeer – Nul!!! Het was geen droom maar werkelijkheid! Die cijfers stonden wel degelijk op het scorebord! Misschien iets overdreven zeker als je de openingsfase van de wedstrijd in ogenschouw nam. Maar goed dat resultaat ging de wereld rond net als het feit dat de Belgian Red Flames groepswinnaar werden (en dat voor het eerst ooit in een kwalificatietornooi) en voor de tweede keer geplaatst waren voor een EK Vrouwenvoetbal dat van woensdag 6 juli 2022 (met de openingswedstrijd op Old Trafford in Manchester) tot en met zondag 31 juli 2022 (de dag van de finale op Wembley) zal plaatsvinden.

Het scorebord zegt alles: de Belgian Red Flames hebben met 4-0 gewonnen en zijn geplaatst voor hun tweede EK! Zwitserland staat voorlopig in de wachtrij! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

***DIGEST:

EK-kwalificatie – Groep H – King Power Stadium At Den Dreef, Leuven;

België – Zwitserland 4-0 (rust: 2-0);

Doelpunten: 24′ Tine De Caigny 1-0, 45′ Tine De Caigny 2-0, 73′ Elvira Herzog 3-0 owngoal, 85′ Janice Cayman 4-0.

De Belgian Red Flames voor hun allerlaatste kwalificatieduel op weg naar het EK 2021/22 in Engeland thuis tegen Zwitserland in Leuven! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

België speelde met: Justien Odeurs; Laura Deloose, Julie Biesmans (90′ + 2′ Heleen Jaques), Laura De Neve, Davina Philtjens; Kassandra Missipo, Justine Vanhaevermaet, Marie Minnaert; Janice Cayman, Tine De Caigny, Tessa Wullaert (captain) (90′ + 1′ Hannah Eurlings).

Bondscoach: Ives Serneels.

Kwamen niet in actie: Lisa Lichtfus, Nicky Evrard, Lola Wajnblum, Jarne Teulings, Sarah Wijnants, Lenie Onzia, Davinia Vanmechelen, Charlotte Tison, Isabelle Iliano, Chloé Vande Velde.

Het Zwitserse nationale vrouwenvoetbalteam voor de aftrap toen ze nog geplaatst waren voor het EK in Engeland! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Zwitserland speelde met: Elvira Herzog; Ana Maria Crnogorcevic, Viola Calligaris, Luana Bühler, Eseosa Aigbogun (61′ Rachel Rinast); Malin Gut, Lia Wälti (captain) (40′ Svenja Fölmli); Géraldine Reuteler, Ramona Bachmann, Coumba Sow (77′ Vanessa Bernauer); Alisha Lehmann (61′ Fabienne Humm).

Bondscoach: Nils Nielsen

Kwamen niet in actie: Livia Peng, Seraina Friedli, Lorene Baumann, Kattalin Stahl, Cinzia Zehnder, Kim Dubs, Irina Pando, Riola Xhemaili, 

Fabienne Humm troost Elvira Herzog die een bijzonder moeilijke avond meemaakte in het Zwitserse doel! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Scheidsrechter: Anastasia Pustovoitova (Rusland);

Assistent-scheidsrechters: Ekaterina Kurochkina (Rusland) en Iuliia Petrova

(Rusland);

Vierde scheidsrechter: Vera Opeykina (Rusland);

Gele kaarten: 62′ Géraldine Reuteler (Zwitserland), 64′ Kassandra Missipo (België);

Toeschouwers: 0.

Bekijk de fotoreportage van Sevil Oktem, Stijn Audooren, Dirk Vuylsteke en David Catry via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

 

 

 

 

Share