Share

Vlak voor kerstavond kwam de wereldvoetbalbond FIFA nog met interessant nieuws rond enkele toekomende competities zoals onder meer het WK Vrouwenvoetbal van 2023 dat in Australië en Nieuw-Zeeland zal plaatsvinden.

De wereldbeker vlak voor de uitreiking bij het vorige WK 2019 in Frankrijk! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Er werden allereerst voor het toekomende jaar twee WK’s van de kalender gehaald namelijk dat voor spelers tot 17 jaar en voor spelers tot 20 jaar. De eerstvolgende WK’s bij de jongens zullen nu dus in 2023 plaatsvinden en dat in Peru voor de U17 en in Indonesië voor de U20.

Eerder schrapte de Europese Voetbalbond UEFA al de EK’s van 2021 voor spelers van onder 17 jaar (zowel bij de vrouwen als bij de mannen).

Foto – (c) FFA / NZF

Wat het WK Vrouwenvoetbal in 2023 betreft werd na het geweldige succes van de editie van 2019 vorig jaar al beslist om de WK-eindronde uit te breiden naar 32 teams om zo de groei van het vrouwenvoetbal te blijven stimuleren. 

Sindsdien heeft de FIFA met de verschillende confederaties samengewerkt om tot een toewijzing te komen van hoeveel landen er per continent zouden mogen afgevaardigd worden en op donderdag 24 december 2020 kwam daarover een definitief akkoord.

Naast Australië en Nieuw-Zeeland, die als gastlanden verzekerd zijn van deelname, zullen nog 27 landen zich rechtstreeks kunnen plaatsen via het kwalificatietornooi van hun confederatie bvb voor Europa is dat de UEFA terwijl 3 landen een van de extra tickets kunnen veroveren na een bijkomende intercontinentale play-off die in Australië en Nieuw-Zeeland zal plaatsvinden.

***Wat de rechtstreekse kwalificatie betreft is de indeling dus per confederatie als volgt:

De Europese Voetbalbond UEFA mag 11 landen afvaardigen, de Aziatische Voetbalbond AFC 6 (waarvan er al 1 toegekend is aan Australiê), de Afrikaanse Voetbalbond CAF 4, de Voetbalbond voor landen uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied Concacaf 4, de voetbalbond van Zuid-Amerika CONMEBOL 3 en de Oceanische Voetbalbond OFC 1 (en deze is al toegekend aan Nieuw-Zeeland).

Een duel tussen Jamaica, hier met Mireya Grey, en Italië, hier met Elisa Bartoli, behoort in de Intercontinentale play-off tot de mogelijkheden. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

***Wat de Intercontinentale play-off betreft is de indeling als volgt:

De intercontinentale play-off zal een eindronde zijn in Australië en Nieuw-Zeeland waarbij 10 teams nog in aanmerking komen voor de laatste 3 tickets.

Vier voetbalbonden mogen 2 landen afvaardigen: de Aziatische Voetbalbond AFC, de Afrikaanse Voetbalbond CAF, de Voetbalbond voor de landen uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied Concacaf en de voetbalbond van Zuid-Amerika CONMEBOL. Twee voetbalbonden kregen 1 land dat zich nog via deze weg kunnen plaatsen voor het WK 2023 en dat zijn de Oceanische Voetbalbond OFC en de Europese Voetbalbond UEFA.

Uiteindelijk zullen er 3 finales worden gespeeld maar dit na een lang proces waarbij allereerst vier teams in het toernooi zullen worden geplaatst in 3 groepen op basis van de laatste FIFA / Coca-Cola Women’s World Ranking voorafgaand aan de play-off-trekking en dit met een maximum van één geplaatst team per confederatie!

In groep 1, dat uit 3 teams zal bestaan, zal het eerste eerste reekshoofd uiteindelijk een finale spelen tegen de winnaar van de knock-outwedstrijd van de twee niet-geplaatste teams uit deze groep.

In groep 2, dat eveneens uit 3 teams zal bestaan, zal het tweede reekshoofd uiteindelijk een finale spelen tegen de winnaar van de knock-outwedstrijd van de twee niet-geplaatste teams uit deze groep. 

In groep 3, dat uit 4 teams zal bestaan, zullen reekshoofd 3 en 4 het eerst opnemen tegen de 2 niet-geplaatste teams in de groep. Daarna zullen de winnaars van die 2 wedstrijden de finale spelen tegen mekaar voor een ticket op het WK 2023 wel rekening houdende met het feit dat teams van dezelfde confederatie niet in dezelfde groep mogen worden geloot.

Opmerkelijk is dat het play-offtoernooi zal worden gebruikt als een testevenement in Australië en Nieuw-Zeeland, de gastlanden van het WK 2023. Zij zullen allebei worden uitgenodigd om deel te nemen aan vriendschappelijke wedstrijden tegen de teams in Groep 1 en Groep 2, zodat alle teams twee wedstrijden kunnen spelen tijdens het play-off toernooi.

De Belgian Red Flames straks ook op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland? Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De kans op deelname aan een eerste WK voor de Belgian Red Flames, die op weg naar het vorige WK 2019 in Frankrijk de barrages haalden, zijn op die manier dus een stuk groter geworden. Op dat WK 2019 in Frankrijk namen naast het gastland Frankrijk nog 8 landen uit Europa deel. Nu zijn er al minstens 11 landen zeker van een ticket op het WK 2023 en dat kunnen er via de Intercontinentale play-off zelfs 12 worden! Nog meegeven dat het WK 2023 zal gespeeld worden van maandag 10 juli 2023 tot en met zondag 20 augustus 2023, de dag van de volgende WK-finale!

Lees nog meer hierover via:

Website FIFA

En ook nog via:

Sporza.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share