Share

Op woensdag 6 januari 2021 begon de organiserende krant Het Laatste Nieuws met het aftellen naar de 67ste Gouden Schoen bij de mannen. Er werd een eerste tipje van de sluier gelicht door de elf namen bekend te maken van de elf spelers die één punt kregen toegewezen. Een dag later op donderdag 7 januari 2021 ging het iets sneller wat de vrouwelijke Gouden Schoen betreft.

Janice Cayman komt meer dan waarschijnlijk in de top 3 terecht. Kan ze ook haar 2de Gouden Schoen winnen? Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Op pagina 24 en 25 van de sportbladzijden van Het Laatste Nieuws mag Red Flames-watcher en VTM-commentator Dirk Deferme zijn licht laten schijnen over de vijfde editie! Zo komen we meteen te weten dat Julie Biesmans, Laura De Neve, Elena Dhont, Davina Philtjens en Justine Vanhaevermaet de top 5 niet gehaald hebben. Zij kregen wel punten maar niet genoeg om dus aanspraak te kunnen maken op een Gouden Schoen.

Alle stemmen zijn sinds eind vorig jaar geteld dus is de winnaar in feite al gekend maar uiteraard is het nog tot woensdag 13 januari 2021, de dag van de televisieuitzending op VTM, wachten tot die ook bekend zal gemaakt worden.

Kassandra Missipo werd voor de derde keer genomineerd voor de Gouden Schoen en zij is al opnieuw zeker van de top 5! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Aangezien er al vijf namen zijn afgevallen zijn ook de vijf namen bekend die nog in aanmerking komen om deze editie te winnen. Wat de lustrumeditie betreft wordt het dus een duel tussen Janice Cayman, de Belgian Red Flame die met Olympique Lyonnais in 2020 de Franse titel, de Franse beker en de UEFA Women’s Champions League won, en vier speelsters van RSC Anderlecht. Bij die vier is Tessa Wullaert met al drie Gouden Schoenen achter haar naam (Janice Cayman heeft er al één) uiteraard opnieuw de favoriete. Maar het uit het buitenland teruggekeerde uithangbord van het Belgische vrouwenvoetbal en de nieuw opgestart Women’s Scooore Super League krijgt flinke concurrentie allereerst van Tine De Caigny, de topschutster van de voorronde op weg naar het EK 2022 in Engeland die de voorbije jaren ook heel belangrijk was bij het veroveren van de landstitels bij RSC Anderlecht. Daarnaast van Kassandra Missipo, de middenvelder die na haar overstap van KAA Gent Ladies naar RSC Anderlecht nog meer bekendheid verwierf en door haar prestaties een vaste plaats opeiste bij de Belgian Red Flames als regulator maar niet altijd de waardering krijgt die ze verdient. Tenslotte ook nog van Laura Deloose, de rechtsachter van vrouwelijk paars-wit die over een enorme fysiek beschikt, vaak de aanzet geeft voor alweer een fantastische aanval en door sommigen al vergeleken werd met Lucy Bronze, de Engelse international die in 2020 door de FIFA uitgeroepen werd tot wereldvoetbalster van het jaar!

Laura Deloose doet hier een high five met Tessa Wullaert. Is zij op weg naar haar 4de Gouden Schoen? Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Vier van de vijf speelsters die vorig jaar de top 5 haalden komen daar nu dus opnieuw in terecht. Alleen Laura Deloose (niet genomineerd bij de 1ste en de 3de editie, 6de bij de 2de editie en 9de vorig jaar) zal een nieuw gezicht zijn. Vorig jaar was Julie Biesmans immers vijfde! Kassandra Missipo eindigde vorig jaar bij haar tweede nominatie 4de nadat ze het jaar voordien 8ste werd.

Of moet Laura Deloose straks Tine De Caigny gelukwensen voor haar eerste Gouden Schoen? Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Blijft dus over de top 3. Plaatsen 1 en 2 werden de voorbije jaren verdeeld tussen Tessa Wullaert (3x 1ste en 1x 2de) en Janice Cayman (1x 1ste en 3x 2de). Nadat Aline Zeler bij de eerste editie 3de werd kwam Davina Philtjens haar twee jaar op rij op die plaats aflossen. Tot Tine De Caigny vorig jaar derde werd. Sinds haar eerste nominatie bij de tweede editie klom de ex-speelster van KFC Vrasene, Club Brugge, Lierse en het Noorse Valerenga telkens licht omhoog in het klassement.  Van 9 naar 6 en van 6 naar 3. De vraag is dan ook of Tine De Caigny dit keer met de trofee zal gaan lopen?

Luister naar Tine De Caigny (RSC Anderlecht) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Tessa Wullaert (RSC Anderlecht) dankzij Vrouwenteam TV:

Lees het volledige artikel van Dirk Deferme via:

Het Laatste Nieuws

Voor nog meer over de Gouden Schoen ga naar:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

Share