Share

Op woensdag 13 januari 2021 heeft Belgian Red Flame Tine De Caigny aan het Mediaplein voor de gebouwen van DPG Media in Antwerpen de vijfde editie van de vrouwelijke Gouden Schoen gewonnen. Ze versloeg in de race naar de overwinning de topfavoriete de drievoudige Gouden Schoen Tessa Wullaert, die ook vorig jaar won. Tine De Caigny zorgde meteen voor een primeur want zij is de eerste speelster van een Belgische club die de trofee won!

De trofee waar het allemaal om draait! Foto – (c) Jan De Meuleneir / Photo News

We kijken terug op een speciaal jaar en ook de corona-editie van de Gouden Schoen 2020 was iets bijzonders. Er was geen gala met tal van bekenden, er waren geen optredens van al dan niet bekende muzikanten en ook de uitgebreide delegatie fotografen en journalisten moest vanwege de coronacrisis afwezig blijven op het moment van de waarheid. De lustrumeditie van de vrouwelijke Gouden Schoen kreeg met andere woorden een bijzonder tintje want alles moest anders dan in de voorbije jaren.

Op donderdag 7 januari 2021 al konden 5 van de 10 genomineerden online of in de krant Het Laatste Nieuws lezen dat ze of niet meer in aanmerking kwamen voor de eindwinst of nog tot de kandidaat-winnaars behoorden.

Lees meer hierover via:

Vrouwenteam.be

Aangezien de bekendmaking van de laureate op woensdagavond 13 januari 2021 op VTM zou gebeuren en het een televisieuitzending betrof werd er ook nog een speciaal maar toch eenvoudig scenario bedacht. De winnares kwam dit keer met een mooie wagen aangereden en de spanning zat uiteraard in de vraag wie er uit de wagen zou stappen?

Tine De Caigny kijkt naar de feestende ploegmaats Kassandra Missipo en Laura Deloose na afloop van het eerste EK-kwalificatieduel in de campagne richting Engeland in Leuven tegen Kroatië! De middenvelder en de rechtsachter klommen verder omhoog in deze editie van de Gouden Schoen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Laura Deloose, Kassandra Missipo en zelfs Janice Cayman, winnares van alle titels met Olympique Lyonnais de beste club in het vrouwenvoetbal wereldwijd op dit moment, hoefden niet langer te hopen want ‘s ochtends had het brede publiek in de krant of online bij Het Laatste Nieuws al een hint gekregen dat het een strijd zou worden tussen topfavoriete Tessa Wullaert en haar challenger Tine De Caigny.

Het was Tine De Caigny die uit de wagen kwam gestapt! Foto – (c) Jan De Meuleneir / Photo News

Tessa Wullaert kon op deze avond een drie op rij scoren en zo net zoals Paul Van Himst bij de mannen voor een vierde keer de belangrijkste individuele trofee in België veroveren maar zij zat niet op de zetel toen de deur van de limousine voor de ogen van de televisiekijkers om 22u21 openging. Het was Tine De Caigny die uitstapte. De speelster die met 12 doelpunten waaronder 2 belangrijke tegen Zwitserland topschutster werd bij de Belgian Red Flames in de EK-kwalificatiecampagne op weg naar Engeland 2022 en die de voorbije seizoenen RSC Anderlecht mee aan drie landstitels hielp kreeg 289 punten. Dat waren er 39 meer dan Tessa Wullaert en 108 meer dan Kassandra Missipo, die na haar overstap van KAA Gent Ladies naar vrouwelijk paars-wit voor het eerst op het podium van de Gouden Schoen stond! 

Tine De Caigny is op weg om haar allereerste Gouden Schoen in handen te nemen! Foto – (c) Photo News / Jan De Meuleneir

Tine De Caigny is de allereerste speelster van een Belgische club die met deze begeerlijke trofee mag pronken. Inderdaad de voorbije winnaressen Tessa Wullaert (driemaal) en Janice Cayman (één keer) wonnen de vrouwelijke Gouden Schoen telkens als speelster van een buitenlandse club. Het Duitse VfL Wolfsburg, het Franse Montpellier en het Engelse Manchester City waren immers de namen van de teams die mee op de erelijst kwamen te staan. Nu is RSC Anderlecht dus de eerste Belgische club die met deze eer mag pronken!

Alle winnaressen van de nog jonge vrouwelijke Gouden Schoen: Janice Cayman (2017), Tessa Wullaert (2016, 2018, 2019) en Tine De Caigny (2020)! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Dit was de eindstand dit jaar:

1. Tine De Caigny (RSC Anderlecht) 289 punten;

2. Tessa Wullaert (Manchester City, RSC Anderlecht) 250 punten;

3. Kassandra Missipo (KAA Gent Ladies, RSC Anderlecht) 181 punten;

4. Janice Cayman (Olympique Lyonnais) 149 punten;

5. Laura Deloose (RSC Anderlecht) 99 punten;

6. Julie Biesmans (PSV Eindhoven) 78 punten;

7. Elena Dhont (KAA Gent Ladies, FC Twente) 60 punten;

8. Laura De Neve (RSC Anderlecht) 58 punten;

9. Justine Vanhaevermaet (Lilleström SK Kvinner) 46 punten;

10.Davina Philtjens (Fiorentina, Sassuolo) 35 punten.

Lior Refaelov, hier met zijn echtgenote Gal, won de 67ste Gouden Schoen uit de historie van het Belgische voetbal. Foto – (c) Photo News / Jan De Meuleneir

Bij de mannen ging het op de slotdag ook nog tussen vijf kandidaten. De belofte van het jaar Charles De Ketelaere van Club Brugge eindigde op de vijfde plaats met 72 punten en de doelman van het jaar Simon Mignolet, ook al van landskampioen Club Brugge, werd vierde met 75 punten. De andere drie kandidaat-winnaars werden met de wagen naar het Mediaplein in Antwerpen gebracht. Het was uiteindelijk de 34-jarige Lior Refaelov, de aanvallende middenvelder uit Israel van bekerwinnaar Royal Antwerp FC, die de 67ste editie van de Gouden Schoen won. Hij kreeg 271 punten en hield Raphael Holzhauser, de Oostenrijkse draaischijf van het gepromoveerde Beerschot (187 punten), en Paul Onuachu, de Nigeriaanse doelpuntenmaker van KRC Genk (86 punten), achter zich.

De winnaars van de Gouden Schoen 2020 zijn Tine De Caigny (RSC Anderlecht) bij de vrouwen en Lior Refaelov (R. Antwerp FC) bij de mannen! Foto – (c) Photo News / Jan De Meuleneir

Voor meer over het gala van de Gouden Schoen kan U terecht op:

Het Laatste Nieuws

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

 

 

 

 

 

 

 

Share