Share

Na drie nederlagen op rij hebben de Belgian Red Flames opnieuw met de overwinning aangeknoopt. Ze wonnen met het kleinste verschil tegen Ierland dankzij een vroeg doelpunt na een stiltaande fase van Gouden Schoen Tine De Caigny en dankzij een sterk keepende Justien Odeurs. Meteen de tweede overwinning ooit van de Belgian Red Flames in het Koning Boudewijnstadion op de dag dat Janice Cayman het recordaantal caps (111) van Aline Zeler evenaarde.

Roberto Martinez overhandigde de Gouden Schoen aan Tine De Caigny! Janice Cayman (111de interland) geeft mee appalus! Foto – (c) Sportpix.be

Zaterdag 21 september 2013 was een hoogdag voor het Belgische vrouwenvoetbal. Bij de start van de kwalificatie op weg naar het WK 2015 in Canada mochten de Belgian Red Flames in het vorige decennium voor het eerst in het Koning Boudewijnstadion aantreden tegen Albanië. Ze wonnen ook met 2-0 dankzij goals van Davina Philtjens (17de minuut) en Aline Zeler op strafschop (53ste minuut). 2.759 dagen later hebben ze opnieuw gewonnen in het Koning Boudewijnstadion bij hun vierde wedstrijd in het nationale stadion. Dit keer was het een vriendschappelijk duel maar na de verliesbeurten thuis tegen Nederland (1-6) op donderdag 18 februari 2021 en tegen Noorwegen (0-2) op donderdag 8 april 2021 niet onbelangrijk om toch weer wat zelfvertrouwen te tanken.

De vrije trap van Laura De Neve voor de openingsgoal is vertrokken! Foto – (c) Sportpix.be

Het was opnieuw geen wedstrijd om over naar huis te schrijven. Bondscoach Ives Serneels experimenteerde met een 3-4-3-opstelling naar het model van de Rode Duivels van Roberto Martinez, die voor aanvang van het duel de Gouden Schoen overhandigde aan Tine De Caigny. Achteraf zal ook de bondscoach ondanks het feit dat hij op de verjaardag van zijn assistent Kris Van Der Haegen enkele goeie zaken heeft gezien moeten toegeven dat het niet meteen een geslaagd experiment was tegen een tegenstander die als 31ste op de FIFA-wereldranglijst en ondanks de uitschakeling voor het komende EK wel aantoonde dat het niet zomaar een meeloper is in het vrouwenvoetbal. Het enige doelpunt in dit duel kwam er na een stilliggende fase na een fout op Laura Deloose. Laura De Neve zette zich op de rechterflank achter de bal en ze zocht uiteraard haar ploeggenote bij RSC Anderlecht Tine De Caigny die ook met de voet het snelst op de bal was om nog binnen het eerste kwartier de score te openen (1-0, 14de minuut).

Tine De Caigny tikt de bal binnen voor doelvrouw Courtney Brosnan! Foto – (c) Sportpix.be

Er viel verder niet veel te beleven in de eerste helft. België probeerde wel te voetballen maar kansen leverde dat niet op wel een schot van Heather Payne (Florida State University) voor Ierland dat eenvoudig gepakt werd door Justien Odeurs (39ste minuut). Ook nog meegeven dat Laura De Neve al vroeg uitviel met wellicht een spierblessure en vervangen werd door Lenie Onzia waardoor Justine Vanhaevermaet nu links achteraan in de verdediging kwam te staan. Féli Delacauw van KAA Gent Ladies was dan weer voor het eerst aan de aftrap verschenen en liet zich positief opmerken.

Een duel tussen de Ierse Heather Payne en Janice Cayman. Foto – (c) Sportpix.be

In de tweede helft deden de Belgian Red Flames het dan wat de kansen betreft iets beter maar heel overtuigend was het allemaal niet. Ze ontsnapten meteen aan een strafschop toen Kassie Missipo de Ierse captain Katie McCabe (Arsenal), aan haar 50ste cap toe, in de zestien onderuit haalde maar de Nederlande scheidsrechter Lizzy van der Helm zag er geen graten in (47ste minuut).

De Ierse captain Katie McCabe, die uitkomt voor Arsenal, was verbaasd dat ze bij haar 50ste cap geen strafschop kreeg! Foto – (c) Sportpix.be

Tessa Wullaert bediende vervolgens Tine De Caigny maar de toekomstige speelster van het Duitse Hoffenheim tikte de open kans aan de tweede paal naast (53ste minuut) en na een diepe bal van Julie Biesmans ging haar schot via doelvrouw Courtney Brosnan in hoekschop (61ste minuut). Tussendoor had Laura Deloose met haar linkervoet op aangeven van Tessa Wullaert nog naast gemikt (58ste minuut). Na voorbereidend werk van de ingevallen Davinia Vanmechelen probeerde Tine De Caigny zich ook nog eens in de kleine rechthoek vrij te draaien en af te werken maar ook nu kon ze de Ierse doelvrouw niet verrassen (71ste minuut).

Justien Odeurs, de doelvrouw van RSC Anderlecht, hield dit keer de 1-0-voorsprong van de Belgian Red Flames overeind! Foto – (c) Sportpix.be

In het laatste kwartier moest Justien Odeurs dan de nipte Belgische voorsprong overeind houden. Na een fout van Lenie Onzia op de ingevallen Emily Whelan (Shelbourne) tikte ze eerst bijzonder knap de vrije trap van Ruesha Littlejohn (Birmingham City) over haar doel (78ste minuut). Vervolgens was ze bij de pinken om een poging van de ingevallen Rianna Jarrett (Brighton & Hove Albion) op aangeven van Louise Quinn (Fiorentina) in hoekschop te duwen (86ste minuut) en tenslotte kon ze nog eenvoudig een zwak schot van diezelfde Rianna Jarrett dit keer op aangeven van Denise O’Sullivan (North Carolina Courage) uit haar doel houden (90ste + 1′ minuut).

Foto – (c) Sportpix.be

De Belgian Red Flames waren blij met de nipte winst tegen het sterk voor de dag komende Ierland. Nu wordt het uitkijken naar vrijdag 30 april 2021, de dag van de loting voor de kwalificaties voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. Eenmaal die bekend is kan de toekomst van de Belgian Red Flames verder uitgetekend worden.

***DIGEST:

Vriendschappelijke wedstrijd – Zondag 11 april 2021 – Koning Boudewijnstadion, Brussel:

België –Ierland 1-0 (rust: 1-0);

Doelpunt: 14′ Tine De Caigny 1-0.

*België speelde met: Justien Odeurs; Julie Biesmans, Amber Tysiak, Laura De Neve (20′ Lenie Onzia); Laura Deloose (65′ Sarah Wijnants); Justine Vanhaevermaet, Kassandra Missipo, Janice Cayman; Féli Delacauw (65′ Davinia Vanmechelen), Tine De Caigny, Tessa Wullaert (captain).

Bondscoach: Ives Serneels;

Kwamen niet in actie: Lisa Lichtfus, Nicky Evrard,, Silke Vanwynsberghe, Aster Janssens, Jarne Teulings, Marie Minnaert, Isabelle Iliano, Chloé Vande Velde.

De Belgian Red Flames voor het oefenduel tegen Ierland! Foto – (c) Sportpix.be

*Ierland speelde met: Courtney Brosnan; Claire O’Riordan, Claire Walsh (82′ Louise Quinn), Diane Caldwell, Katie McCabe (captain); Allison Murphy (46′ Aine O’Gorman), Megan Connolly (74′ Hayley Nolan), Ruesha Littlejohn (82′ Rianna Jarrett); Heather Payne (67′ Emily Whelan), Denise O’Sullivan, Kyra Carusa (67′ Ellen Mollloy).

Bondscoach: Vera Pauw.

Kwamen niet in actie: Grace Moloney, Eve Badana, Keeva Keenan, Niamh Fahey, Jamie Finn, Amber Barrett.

Ierland in het Koning Boudewijnstadion voor aanvang van hun vriendschappelijk duel tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be

*Gele kaart: 43′ Kassie Missipo (fout op Heather Payne).

*Scheidsrechter: Lizzy van der Helm (Nederland);

Assistent-scheidsrechter: Nicolet Bakker (Nederland) en Diana Snoeren (Nederland);

Vierde scheidsrechter: Marisca Overtoom (Nederland);

Toeschouwers: 0.

*Bekijk de verrassing voor Janice Cayman, die tegen Ierland, haar 111de interland speelde (een evenaring van het record) met dank aan RBFA / KBVB:

Bekijk de fotoreportage rond dit duel met dank aan Sevil Oktem, Stijn Audooren en David Catry:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share