Share

China en Chili veroverden op dinsdag 13 april 2021 de laatste twee tickets voor het Olympisch vrouwenvoetbaltornooi in Tokio. Zuid-Korea en Kameroen haalden het net niet. Voor China is deelname niet ongewoon, voor Chili is het een primeur.

Chili was in 2019 voor het eerst aanwezig op het WK Vrouwenvoetbal in Frankrijk. Twee jaar later staat het onder leiding van coach en ex-doelman José Letelier straks voor het eerst op de Olympisch Spelen en dat na winst in een dubbele intercontinentale barragewedstrijd op neutraal terrein tegen Kameroen. Nadat Chili op zaterdag 10 april 2021 de heenwedstrijd van de CAF-CONMEBOL play-off met 1-2 had gewonnen bleef het op dinsdag 13 april 2021 in het Turkse Manavgat 0-0. Met dat scoreloos gelijkspel kreeg Chili zekerheid over het laatste ticket voor de Olympische Spelen in Tokio.

Soyun Ji van Chelsea hielp Zuid Korea aan een 0-2-voorsprong op bezoek bij China maar dat was niet voldoende voor een allereerste Olympische kwalficatie! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Eerder op de dag kwam China na de overwinning in de heenwedstrijd in Zuid-Korea met 1-2 thuis in Suzhou toch nog in de problemen. Onder impuls van Ji Soyun van Chelsea speelde Zuid-Korea een sterke eerste helft en ze gingen de rust in met een 0-2-voorsprong dankzij goals van Kang Chaerim (31ste minuut) en Choe Yuri (45ste minuut).

Jia Xiuguan, de coach van China, geeft richtlijnen aan Wang Shuang (7), de speelster die voor het beslissende doelpunt zorgde! Foto – Chinese Women’s Football Team

Maar bij de rust bracht Jia Xiuguan, de coach van China, de boomlange spits Yang Man in voor de tweede helft. Wang Shuang, ex-speelster bij het Franse PSG, gaf eerst via een vrije trap de assist voor de aansluitingstreffer van Yang Man (69ste minuut) vooraleer ze zelf een doelpunt scoorde in de verlengingen met een schot met links van net buiten de zestien (103de minuut) en op die manier China verzekerde van een zesde deelname aan het Olympisch vrouwenvoetbaltornooi. China, verliezend finalist bij de eerste editie in 1996 in Atlanta tegen de VS (2-1) , ontbrak alleen bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen! 

Bekijk de video met de goals dankzij KFA TV:

Nog meegeven dat de loting voor het Olympisch tornooi vrouwenvoetbal in Tokio met gastland Japan, viervoudig Olympisch kampioen de Verenigde Staten, Australië, Brazilië, Canada, Chili, China, Nederland, Zweden, Groot-Britannië (Team GB), Nieuw-Zeeland en Zambia op woensdag 21 april 2021 om 10 uur in Zürich zal plaatsvinden!

China zal ook in Tokio op de Olympsche Spelen aanwezig zijn met het vrouwenvoetbalteam! Foto – (c) Chinese Women’s Football Team

Lees meer over de kwalificatie van Chili via:

FIFA.com

Lees meer over de kwalificatie van China via:

FIFA.com

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share