Share

Zwitserland, de tegenstander van de Belgian Red Flames in de kwalificatie op weg naar het EK 2022 in Engeland, heeft zich uiteindelijk via de strafschoppen in de play-offs ten koste van Tsjechië geplaatst voor het volgende EK!

Coumba Sow viel in en scoorde de Zwitserse gelijkmaker in Thun tegen Tsjechië! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Terwijl de ogen van de wereld gericht waren op de terugwedstrijd in de kwartfinales van de UEFA Champions League tussen Paris Saint-Germain en titelverdediger Bayern München speelden Zwitserland en Tsjechië in Thun hun terugwedstrijd met een plaatsje voor het EK 2022 in Engeland als inzet. Na de 1-1 in de heenwedstrijd na goals op strafschop van Katerina Svitkova (1-0) en Ana-Maria Crngorcevic (1-1) vielen er in Thun ook maar twee goals in de reguliere speeltijd. In het begin van de tweede helft lukte Katerina Svitkova opnieuw het doelpunt voor Tsjechië, een fantastische knal met rechts hoog in het dak van het doel en onhoudbaar voor de Zwitserse doelvrouw Gaelle Thalmann (0-1, 51ste minuut). Maar Zwitserland kwam nog voor het uur terug op gelijke hoogte dankzij de pas ingevallen Coumba Sow die op aangeven van Lia Wälti scoorde (1-1, 59ste minuut). En daarna werd er nog een uur gespeeld maar er werd niet meer gescoord zodat er eerst verlengingen en vervolgens ook strafschoppen nodig waren om een winnaar aan te duiden.

Ana-Maria Crnogorcevic lukte een strafschop in TsjechIê en één in Thun tegen Tsjechië! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Ook hier kwam Zwitserland onder leiding van hun Deense bondscoach Nils Nielsen net als in de twee wedstrijden op achterstand. Nadat zowel Malin Gut, Coumba Sow (allebei Zwitserland) en Eva Bartonova (Tsjechië) faalden vnaop de stip bezorgde Teresa Krejcirikova de bezoekers de voorsprong. Vervolgens scoorde Alisha Lehmann (Zwitserland), Petra Bertholdova (Tsjechië) en Lia Wälti (Zwitserland) waardoor het 2-2 werd. Vervolgens tikte Gaelle Thalmann de poging van Lucie Martinkova tegen de paal. Ana-Maria Crnogorcevic trapte Zwitserland dan op voorsprong (3-2) en Katerina Svitkova werd na haar prachtige goal tijdens de wedstrijd de pechvogel van de avond want ze trapte haar strafschop met rechts tegen de lat.

Gaelle Thalmann redde na 210 minuten wedstrijd ook nog twee strafschoppen in de play-offs tegen Tsjechië! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Zwitserland plaatste zich zo na de deelname aan het EK 2017 in Nederland voor de tweede keer voor een EK-eindronde. Het was het 15de team dat zich wist te plaatsen voorhet volgende EK in Engeland dat van woensdag 6 juli 2022 (met de openingswedstrijd op Old Trafford in Manchester) tot en met zondag 31 juli 2022 (de dag van de finale op Wembley) zal plaatsvinden. Het zijn gastland Engeland, Europees titelverdediger Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Frankrijk, de Belgian Red Flames, Ijsland, Spanje, Finland, Oostenrijk, Italië, Rusland en nu dus als tweedee team na de play-offs Zwitserland!

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: PSG-Bayern München eindigde op 0-1 maar PSG is geplaatst voor de halve finales dankzij de 2-3-overwinning in München!
Share