Share

In de drukkende warmte in het Italiaanse Reggio Emilia stonden op donderdag 26 mei 2016 VfL Wolfsburg en Olympique Lyonnais tegenover elkaar in de eindstrijd van de voorlopig nog altijd enige Europese clubcompetitie in het vrouwenvoetbal.

Vlak voor de finale een oorverdovend lawaai waarbij straaljagers de Italiaanse vlag in de lucht tekenden! Foto - Vrouwenteam.be/Maya Mans

Vlak voor de finale een oorverdovend lawaai waarbij straaljagers de Italiaanse vlag in de lucht tekenden! Foto – Vrouwenteam.be/Maya Mans

Lyon nam het initiatief en na een mooie actie van Pauline Bremer, die op rechts voorbij Isabel Kerschowski en Babett Peter ging en de bal perfect voorgaf, kon Ada Hegeberg de winnaar van de Franse dubbel al in het eerste kwartier op voorsprong trappen (0-1, 12de minuut). Lyon controleerde de wedstrijd, VfL Wolfsburg wachtte geduldig af en het ontsnapte nog voor de rust toen doelvrouw Schult Eugénie Le Sommer van een tweede doelpunt hield en in het begin van de tweede helft toen eerst Elise Bussaglia een kopbal van Wendie Renard van de lijn haalde en even over het uur een schitterende flits met schot van de afscheid nemende Louisa Nécib tot twee keer toe maar nipt naast ging.

Ada Hegerberg en Lyon juichen na het openingsdoelpunt in de UWCL-finale 2016 tegen VfL Wolfsburg! Foto - Sportpix.be/David Catry

Ada Hegerberg en Lyon juichen na het openingsdoelpunt in de UWCL-finale 2016 tegen VfL Wolfsburg! Foto – Sportpix.be/David Catry

Lyon leek goed op weg om voor de 3de keer de UWCL te winnen toen Belgian Sparkle Red Flame Tessa Wullaert, na 73 minuten begonnen aan een sterke invalbeurt voor Vanessa Bernauer, een knappe voorzet vanop links verstuurde en Sarah Bouhaddi, de doelvrouw van Lyon, naast de bal sloeg waardoor Alexandra Popp de gelijkmaker kon binnenkoppen (1-1, 88ste minuut). Tegen Duitsers ben je nooit gewonnen. Het cliché werd eens te meer bevestigd.

Alexandra Popp lukte de gelijkmaker voor VfL Wolfsburg in de UWCL-finale 2016 tegen Olympique Lyonnais! Foto - Sportpix.be/David Catry

Alexandra Popp lukte de gelijkmaker voor VfL Wolfsburg in de UWCL-finale 2016 tegen Olympique Lyonnais! Foto – Sportpix.be/David Catry

Alexandra Popp had het vroeg in de eerste verlenging kunnen beslissen maar ook Ada Hegerberg en de ingevallen Lotta Schelin kwamen dichtbij het winnende doelpunt maar toen het bij de strafschoppenreeks 3-1 werd na een succesvol omgezette poging van Babett Peter leek de UWCL ook in 2016 en dus voor het 4de jaar op rij richting Duitsland te gaan. Maar zuivere pogingen van centrale verdedigers Wendie Renard en Griedge M’Bock met tussenin een redding van Bouhaddi op de poging van Nilla Fischer, de Zweedse captain van VfL Wolfsburg, brachten de bordjes opnieuw in evenwicht (3-3). En toen stapte Elise Bussaglia (ex-Lyon) naar de stip. Bouhaddi probeerde haar vooraf even uit haar concentratie te brengen waarna ze de strafschop van haar ex-ploeggenote netjes uit haar doel hield. De Japanse Saki Kumagai, die dit ooit al eens deed tijdens een WK-finale voor Japan in 2011 tegen de Verenigde Staten, trapte Lyon vervolgens met de beslissende strafschop alsnog naar een 3de eindoverwinning in de UWCL en naar de tweede triple (Franse landstitel, Franse beker en UWCL) na 2012 in de clubgechiedenis.

Bekijk de video met de hoogtepunten van deze finale met dank aan UEFA TV:

UEFA Women’s Champions League – Finale 2016 – Reggio Emilia, Italië;
VfL Wolfsburg – Olympique Lyonnais 1-1 nv (3-4 na strafschoppen);
Doelpunten: 12′ Ada Hegerberg 0-1, 88′ Alexandra Popp 1-1.
Strafschoppen: Alexandra Popp 1-0, Ada Hegerberg (Schult redt), Isabel Kerschowski 2-0, Lotta Schelin 2-1, Babett Peter 3-1, Wendie Renard 3-2, Nilla Fischer (Bouhaddi redt), Griedge M’Bock 3-3, Elise Bussaglia (Bouhaddi redt), Saki Kumagai 3-4.
Toeschouwers: 15.117

PS: Op donderdag 20 mei 2010 bij hun eerste finale in de UWCL speelde Lyon in Getafe 0-0 gelijk na verlengingen tegen Turbine Potsdam. Het verloor daarna na strafschoppen met 6-7! In die strafschoppenreeks in 2010 scoorden Isabel Kerschowski, Babett Peter (nu allebei VfL Wolfsburg) voor Turbine Potsdam terwijl bij Lyon Lara Dickenmann (nu VfL Wolfsburg), Wendie Renard en Sarah Bouhaddi (de doelvrouw) scoorden voor de Franse kampioenen die destijds onder leiding stonden van Farid Benstiti. Elodie Thomis zag de beslissende strafschop gestopt door Anna Felicitas Sarholz. Nog een opmerkelijke naam Bij Turbine Potsdam in Getafe was Nadine Kessler, de wereldvoetballer van het jaar 2014 die recent door een knieblessure gedwongen werd te stoppen met voetballen. Zij was in Reggio Emilia mee als toeschouwer bij VfL Wolfsburg.

Share