Share

De Europese Voetbalbond UEFA heeft beslist om vanaf volgend seizoen meer geld te verdelen onder de deelnemende clubs aan de UEFA Women’s Champions League. Bovendien maakt ook de VAR haar intrede vanaf de kwartfinales als de wedstrijden met rechtstreekse uitschakeling beginnen.

De trofee voor de UEFA Women’s Champions League! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De UEFA verstuurde op dinsdag 27 april 2021 een persbericht met daarin heuglijk nieuws voor de belangrijkse competitie in het Europese vrouwenclubvoetbal. U kan dit persbericht hieronder helemaal lezen:

Foto -(c) UEFA.com

De vernieuwde Women’s Champions League van de UEFA, die deze zomer van start gaat, luidt het begin in van een duurzamere toekomst voor het vrouwenvoetbal, dankzij een baanbrekend financieel distributiemodel.

Het nieuwe model, geïntroduceerd voor het seizoen 2021/2022 en vorige week goedgekeurd door het Uitvoerend Comité van de UEFA, zal ervoor zorgen dat ‘s werelds grootste damesclubcompetitie 24 miljoen euro herverdeelt over het damesvoetbal in heel Europa, dat is meer dan vier keer meer dan het huidige cijfer.

Deze aanzienlijke stijging is het resultaat van het herontwerp van de Champions League voor vrouwen door de UEFA, inclusief de centralisatie van sponsoring en mediarechten vanaf de groepsfase. Naast de inkomsten die door dit besluit worden gegenereerd, zal het nieuwe financiële distributiemodel ook putten uit de allereerste kruissubsidie ​​van UEFA-mannenclubcompetities om het vrouwenvoetbalspel en de UEFA-investeringen te ondersteunen.

Het bestuursorgaan van het Europese voetbal heeft zich er ook toe verbonden om 23% van de totale 24 miljoen euro die beschikbaar is via ‘solidariteitsbetalingen’ te herverdelen aan niet-deelnemende clubs in elk van de Europese nationale topcompetities die in de competitie vertegenwoordigd zijn. Deze betalingen moeten worden geherinvesteerd in de ontwikkeling van het clubvoetbal voor vrouwen.

*UEFA-voorzitter: “Grote stap voorwaarts voor voetbal” 

“De aankondiging van vandaag betekent een gigantische stap voorwaarts voor het voetbal in het algemeen. Het nieuwe financiële distributiemodel van de competitie zal het professionele vrouwenvoetbal in Europa versterken”, zei UEFA-voorzitter Aleksander Čeferin dinsdag.

“Het is ook een perfect voorbeeld van hoe het Europese sportmodel centraal staat in de langetermijnontwikkeling van het voetbal”, voegde de heer Čeferin er nog aan toe. “De ontwikkeling van het vrouwenvoetbal mag niet worden aangedreven door winst op korte termijn, maar door een langetermijnvisie. Dankzij de solidariteitsbetalingen in het hart van dit project en de verhoogde beloningen, zal elke laatste euro die wordt gegenereerd door de Champions League voor vrouwen en zelfs meer teruggaan naar het vrouwenvoetbal. “

Nadine Kessler mag applaudiseren want het te winnen geld voor de clubs in de UEFA Women’s Champions League wordt verviervoudigd! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Nadine Kessler, de directrice bij de UEFA van het vrouwenvoetbal zei: “Na meer dan drie jaar van dialoog en overleg met onze nationale voetbalbonden, clubs en de European Club Association willen we alle betrokkenen van harte bedanken voor hun bijdragen. Elk van deze veranderingen wordt aangedreven door een verenigde visie en zorgt ervoor dat we allemaal in dezelfde richting gaan en dat is vooruit! “

“We zijn verheugd om de nieuwe UEFA Women’s Champions League naar de wereld te brengen, om voetbalfans de beste spelers en de beste teams te brengen in de beste clubcompetitie voor vrouwen ter wereld”, aldus Nadine Kessler. 

De heer Aleksander Čeferin voegde eraan toe: “Deze kruissubsidie ​​voor de Champions League voor vrouwen, afkomstig van de competities van de mannenclubs, is een duidelijk signaal dat het vrouwenvoetbal een strategische prioriteit is.”

*Verhoogde beloningen en solidariteitsbetalingen

De eerste schattingen van de UEFA suggereren dat alle clubs die deelnemen aan de volgende editie van de Women’s Champions League zullen profiteren van de hogere beloningen. Teams die in de nieuwe groepsfase spelen, ontvangen bijvoorbeeld een minimumvergoeding van 400.000 euro – minstens vijf keer meer dan de bedragen die worden betaald aan teams die de gelijkwaardige fase bereiken – de ronde van 16 – in de competitie van vandaag. De winnaar kan tot 1,4 miljoen euro extra verdienen, afhankelijk van hun resultaten tijdens de wedstrijden in deze competitie.

Indien RSC Anderlecht dit jaar kampioen zou spelen en volgend seizoen de groepsfase zou bereiken van de UWCL 2021-22 kan het minimum 400.000 euro bijschrijven voor het vrouwenvoetbal! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De solidariteitsbetalingen die worden uitgekeerd aan niet-deelnemende clubs worden berekend op basis van de best presterende clubs die hun respectievelijke nationale competities vertegenwoordigen in de Champions League voor vrouwen. Hoe verder een club vordert in deze competitie, hoe hoger de solidariteitsbetalingen zullen zijn die worden toegekend aan clubs die in hun nationale competitie strijden.

*Nieuwe regels beschermen en ontwikkelen spelers

De UEFA heeft ook stappen ondernomen om haar wedstrijdreglement aan te passen om vrouwelijke professionele spelers beter te beschermen en om de ontwikkeling van Europees talent te bevorderen.

Het reglement waarborgt nu het welzijn van spelers die moeder worden. Vanaf het begin van volgend seizoen zullen de deelnemende clubs de flexibiliteit hebben om hun teamlijsten op elk moment tijdens het seizoen te wijzigen om tijdelijk spelers te vervangen, hetzij omdat ze zwanger zijn, of omdat ze vertrekken naar of terugkeren van zwangerschapsverlof.

De ontwikkeling van talentvolle jeugdspelers staat nu centraal in het wedstrijdreglement. De introductie van een B-lijst stelt clubs in staat selectielijsten aan te vullen door jonge spelers op te nemen die aan specifieke criteria voldoen. Bovendien is de UEFA van plan om vanaf het seizoen 2022/2023 een ‘lokaal getrainde speler’-regel in te voeren om de groei van Europees talent van eigen bodem te stimuleren. 

*Video assistent-scheidsrechter (VAR) vanaf kwartfinale

Om de competitie verder te professionaliseren, zal de video assistent-scheidsrechter (VAR), voorheen alleen ingezet voor de finale, worden ingezet voor alle wedstrijden in de knock-outfase.

De VAR zal vanaf het seizoen 2021/22 niet langer enkel bij de finale ingezet worden maar ook vanaf de kwartfinales van de UWCL! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

*Meer competitieve wedstrijden, meer teams, meer zichtbaarheid

Het aftellen naar de vernieuwde Champions League voor vrouwen begint in mei, met de aankondiging van nieuwe commerciële partners tijdens de aanloop naar de finale van 2021 in Göteborg. Ze werden aangetrokken door een meer competitieve opzet – de toevoeging van meer kwalificatiemogelijkheden voor kampioenen en teams uit de voorrondes, een groepsfase van 16 teams gevolgd door een knock-outfase – de deelname van meer teams en spelers, en vooral de belofte van wereldwijde zichtbaarheid.

Op zondag 16 mei 2021, de dag van de finale van dit jaar in het Zweedse Göteborg, onthult de UEFA een nieuw merk en het allereerste officiële lied dat de mooie toekomst van de competitie weerspiegelt.

Lees nog meer via:

UEFA.com

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

 

 

 

Share