Share

Op vrijdag 30 april 2021 werd er in het Zwitserse Nyon geloot voor de samenstelling van de Europese kwalificatiegroepen richting het WK Vrouwenvoetbal 2023 dat in Australië en Nieuw Zeeland zal plaatsvinden. De Belgian Red Flames mogen zich beginnen opmaken voor een trip down under want de loting viel mee.

Noowegen, hier recent nog in het Koning Boudewijnstadion voor een vriendschappelijk duel, verschijnt ook op het pad van de Belgian Red Flames richting het volgende WK 2023! Foto – (c) Sportpix.be

Het team van bondscoach Ives Serneels werd door Nadine Kessler, de directrice van het vrouwenvoetbal bij de UEFA, in groep F geloot met als belangrijkste tegenstander reekshoofd Noorwegen. Daarnaast zorgde de ex-speelster van Turbine Potsdam en VfL Wolfsburg voor tegenstanders die niet alleen haalbaar zijn maar waartegen de Belgian Red Flames normaal gezien het maximum van de punten moeten kunnen halen namelijk Polen (uit pot 3), Albanië (uit pot 4), Kosovo (uit pot 5) en Armenië (uit pot 6). Tegen deze laatste twee landenteams hebben de Belgian Red Flames nog nooit gespeeld, Tegen Noorwegen, Polen en Albanië wel. Noorwegen is uiteraard het meest bekend want dit was een tegenstander van Ives Serneels en zijn Belgian Red Flames op weg naar het EK 2013 in Zweden, op weg naar het WK 2015 in Canada en op de EK-eindronde 2017 in Nederland! Begin deze maand op donderdag 8 april 2021 werd er tegen Noorwegen zelfs nog een oefenwedstrijd gespeeld in het Koning Boudewijnstadion (0-2-verlies).

Ives Serneels mag tevreden zijn met de loting richting het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. De eerste deelname komt na de loting in zicht! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De 9 groepswinnaars in de Europese zone plaatsen zich rechtstreeks voor het WK 2023, de tweedes gaan meedoen aan de play-offs. De drie beste tweedes worden vrijgesteld van de eerste play-off waarin de 6 zes minst beste tweedes in één wedstrijd een winnaar moeten bepalen. Die winnaars spelen vervolgens nog een play-off in één wedstrijd waarbij de loting zal bepalen wie thuis of uit speelt.

De twee beste winnaars van die 3 play-offs plaatsen zich ook voor het WK 2023. De zwakste winnaar van één van die drie Europese barrageduels (en dat zal berekend worden op basis van de alle wedstrijden in de WK-kwalificatie de 2 play-offs inbegrepen) kan zich daarna toch nog van een WK-ticket verzekeren maar dan moet het wel nog een toernooi, dat zal plaatsvinden in Australië en Nieuw-Zeeland, met 9 andere landen van alle voetbalcontinenten winnen.

De kwalificatiewedstrijden richting het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland gaan van start op maandag 13 september 2021.

Alle groepen met alle 51 deelnemende Europese landen! Foto – (c) UEFA

Nog meegeven dat de loting voor de eindronde van het EK 2022 in Engeland gepland staat voor woensdag 28 oktober 2021 en dat die meer dan waarschijnlijk in Manchester, waar de openingswedstrijd zal gespeeld worden, zal doorgaan!

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share