Share

In het negende seizoen vrouwenvoetbal heeft PSV Eindhoven, de club van Belgian Red Flame Julie Biesmans, voor het eerst een trofee gewonnen. In Almere won het de finale van de Toto KNVB-beker tegen ADO Den Haag met het kleinste verschil.

De Nederlandse bekerfinale 2021 was geen fantastische wedstrijd in het Yanmar Stadion van Almere maar wel eentje vol spanning en strijd tussen ADO Den Haag, dat in 2012, 2013 en 2016 al de beker had gewonnen, en PSV Eindhoven, dat alleen nog maar bekerfinales verloor. ADO Den Haag begon het best aan de wedstrijd en iets over het kwartier viel er een strafschop te noteren na een onvrijwillig handspel van Manou Knevels. Sari van Veenendaal, de doelvrouw van PSV, zette haar zwak seizoen recht door de poging van Gwyneth Hendriks uit haar doel te houden (17de minuut). Even voor het halfuur was er een poging van Joëlle Smits, die zich na een inworp van Nadia Coolen vrijdraaide van Amber Verspaget, maar de bal ging van in de zestien met de linkervoet nipt over op het dak van het doel (28ste minuut). Acht minuten later probeerde Joëlle Smits het op aangeven van Romee Leuchter vanuit een andere hoek in de zestien maar ook nu ging de bal over doel (36ste minuut). En dan een mooie aanval van PSV.  Joëlle Smits vond op rechts Naomi Pattiwael waarna de naar VfL Wolfsburg vertrekkende spits naar het strafschopgebied spurtte om de voorzet met het hoofd via de doelvrouw Barbara Lorsheyd en de paal binnen te koppen (0-1, 37ste minuut).

Julie Biesmans won met PSV Eindhoven haar allereerste prijs! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In het begin van de tweede helft tikte Sari van Veenendaal een knap genomen vrije trap van Gwyneth Hendriks uit de winkelhaak in hoekschop (48ste minuut). De corner die volgde werd door Amber Verspaget over het doel getikt. Nog geen minuut later ging Esmée Brugts aan de andere kant bij een hoekschop van PSV onder de bal door. En ook na bijna twintig minuten in de tweede helft was er gevaar bij een hoekschop. Dit keer kopte Jannette Van Belen voor ADO over het doel (65ste minuut). Drie minuten later had Joëlle Smits dan een tweede doelpunt aan de voet maar ze mikte de voorzet van Naomi Pattiwael met de linkervoet naast (68ste minuut). Na 72 minuten leek ADO een mooie kans te gaan krijgen maar Jannette Van Belen probeerde het van te ver waardoor Sari van Veenendaal niet in de problemen kwam. Romée Leuchter probeerde het voor PSV nog even vanop de linkerkant maar meer dan een hoekschop kwam er niet uit. En ver in de toegevoegde tijd ging doelvrouw Barbara Lorsheyd nog mee naar voren om alsnog een Haagse gelijkmaker te forceren maar ook dit leverde geen doelpunt meer op. Zo verloor ADO Den Haag voor de allereerste keer een bekerfinale.

Bekijk de video met een samenvatting van ADO Den Haag – PSV Eindhoven, de Nederlandse bekerfinale 2021, dankzij PSV TV:

Na nederlagen tegen Ajax in 2014, 2017 en 2018 mag PSV Eindhoven nu onder leiding van Rick de Rooij toch voor het eerst de KNVB-beker op de erelijst noteren. Als runner up van landskampioen FC Twente in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen speelt het volgend seizoen ook opnieuw UEFA Women’s Champions League de competitie waarin het dit seizoen werd uitgeschakeld door de uiteindelijke winnaar FC Barcelona! 

Lees ook nog over deze bekerfinale via:

Website ADO Den Haag Vrouwen

en via:

Website PSV Eindhoven

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share